Най-замърсяващият ТЕЦ в Европа – дали и какво значи това

Вчера излезе доклад на Европейската агенция по околната среда за щетите нанесени от замърсяващите инсталации в Европа. На първо място в класацията е българската ТЕЦ Марица Изток 2. Това беше щедро отразено в медиите и идва на фона на лошото състояние на компанията.

Как се определя щетата?

Първото нещо, което трябва да знаем за доклада е, че не разглежда замърсяването като количество, а икономическите щети, което то създава. Използват се два показателя – VSL и VOLY. VSL най-общо казано се базира на броят загубени човешки живота заради замърсяването, докато VOLY показва с колко години е намалена очакваната продължителност на живота. Двете методологии измерват в миларди евро колко губи обществото ни заради замърсяването. Тези загуби включват медицински разходи, загуби за бизнеса и държавата заради болнични, нетрудоспособност и намаляване на продуктивността.

Трябва също така да забележим, че докладът разглежда единствено замърсяването на въздуха и то само от индустриалните инсталации – прахово замърсяване, серни, азотни и въглеродни оксиди. Ключов елемент и за двата показателя е гъстотата на населението, но се взима средно за цялата държава – не локално. Така например завод в голям град ще има същата оценка на щетите, както централа със сходни показатели в слабо населен регион само защото са в една държава. Замърсителите също имат различна тежест. Повече за методологията ще прочетете в самия доклад. Въпреки тези практически ограничения, изводите в него са изключително важни и е крайно време да влязат в дебата за реформата на енергетиката ни.

Концентрация на инсталацитте нанасящи най-големи щети

Защо ТЕЦ Марица Изток 2?

След доклада се появиха много коментари как тази централа е на първо място в Европа именно защото е държавна. В същото време, частните централи са доста по-надолу в класацията и това дава повод на някои да ги обявяват за „чисти“. Като причина се дава, че държавата е лош собственик и не е инвестирала във филтри и по-добри процеси. Тук трябва да отбележим, че класацията не взима предвид колко е голяма централата. ТЕЦ МИ2 има два и три пъти по-голяма мощност от всички останали.

За да разберем кой колко замърсява, трябва да погледнем данните за последните 7 години. За щастие ги имаме и съм ги визуализирал добре. (*) Емисиите на въглероден двуокис са приблизитено постоянни и съответстват на мощността и натоварването на централите. Серните оксиди обаче са с най-голяма тежест в индекса и точно те са причината ТЕЦ МИ 2 да е на начело на класацията по щети в Европа. Въпреки това, трябва да се отбележи, че между 2007-ма и 2013-та, ТЕЦ МИ2 е намалила емисиите си на серни оксиди 9 пъти – точно както вече частните ТЕЦ-ове и заводи. Същото важи за всички останали емисии.

Промяна на емисиите на серни оксиди в ТЕЦ МИ2

Това показва, че тезата за лошия стопан не е вярна. Колкото и да се инвестира в пречиствателни инсталации, ТЕЦ-овете са мръсни и вредни за здравето. Просто мащабите на тази централа и типа гориво водят до по-сериозно замърсяване. При това, забелязва се сериозна тенденция надолу през годините. В тази връзка, при ТЕЦ МИ2 практически липсва прахово замърсяване, което далеч не е така при останалите.

Не, това не е успокоение

ТЕЦ Марица Изток 2 замърсява страшно много и това е факт. Това важи за всички ТЕЦ-ове в страната и нямаме нужда от челно място в класация, за да го разберем. Дотук дори не обсъждахме тежките метали и замърсяването на водите, където макар да сме далеч от първите места, сме много по-уязвими заради богатството ни на питейна вода и лошото съблюдаване на регулациите.

Щетите върху икономиката и човешкия живот от този тип централи са напълно реални. Докладът на Европейската агенция за околна среда изследва единствено пряката вреда на замърсяването на въздуха върху човека. Ако включим и вредата върху климата, загубата на екосистеми и вредата върху земеделието, то сметката ще набъбне значително. Тази сметка не я плащаме през цената за тока, а чрез данъците си и с боледуване.

Щетите от замърсяването в абсолютни стойности и спрямо БВП

Макар далеч да не сме на първите места по общо замърсяване, като процент от БВП щетите надминават в пъти тези в останалите държави. Това е нещо, което не можем да си позволим. Изместването на дебата в посока дали държавата е принципно добър стопанин няма да помогне на здравето на хората. Проблемът е в съществуването на тези централи, а не кой седи в борда на директорите. Същото важи и за цената – токът от ТЕЦ-овете сам по себе си въобще не евтин, но дори безплатно да ни го дават, пак ни излиза много по-скъпо отколкото всички други енергийни източници. Получава се същото както при скритите такси при кредит. Това е ситният шрифт на производството на енергия и е време да го прочетем.

На това табло може да разглеждате и анализирате цялото индустриално замърсяване за последните 7 години. Повече за проекта ще прочетете в тази статия.

Поправка *

Направих корекция в третото изречение на петия параграф относно емисиите на CO2. Причината е софтуерна грешка в графиката и пропуски в регистъра на замърсяването. Описал съм подробно промените в тази статия. Те обаче не засягат серните оксиди и изводът, който си правя в споменатия параграф.

12 коментара

  1. Впрочем един интересен факт за ТЕЦ Марица Изток 2 е, че е единствената централа в България, освен АЕЦ-а, която публикува в реално време натоварването и параметрите си. Свалям данните и на двете за всяка минута в последните няколко месеца. Нито една частна централа не го прави.

  2. Погледнах данните ви и забелязвам някои странности. Например, че ТЕЦ МИ3 има по-големи емисии на CO2 от ТЕЦ МИ2. Също така ТЕЦ Бобово дол има по-високи емисии на CO2 от ТЕЦ МИ2.

    Това просто няма как да се случи. За седемгодишния период, който разглеждате, МИ2 има значително по-високо производство на електроенергия. МИ3 има капацитет от около 5.5 TWh, МИ2 – около 8.5 TWh годишно. Емисиите на CO2 се получават по формулата (те не се измерват така или иначе) тонове въглища за 1 MW*годишно производство*CO2 на тон въглища. По принцип лигнитните за 1 MW дават емисии от 1.2 тона CO2. Дори да оставим на страна, че МИ3 има по-добра горивна ефективност от МИ2 (защото е с по-нови котли), ясно ви е, че този резултат, който сте посочили, няма как да се получи.

    Вероятно има грешка в регистъра. Това постоянно става. Например от регистъра на АУЕР беше излязло, че има фотоволтаици, които работят по 32 часа в денонощието. После се оказа, че мощността им не е 0.9, а 3.6 MW и си работеха съвсем нормално.

    А колкото да липсата на прахово замърсяване от МИ2, само ще ви кажа, че РИОС разчитат на данните от самоотчетите на ТЕЦ-а. Техните измервателни станции не могат да кажат със сигурност източника и посоката на замърсяването. За това в Стара Загора праховите частици винаги са от печките на твърдо гориво…

  3. Данните са взети от регистъра. Не мога да кажа доколкото са верни – наистина се разчита на подадените данни, но доколкото знам, методологията на изчисление и измерванията са сертифицирани. През 2013-та впрочем ТМИ2 са посочили стойностите си на CO2 като измерени, а не изчислени.

    Разминаването може да идва от намаленото производство. През последните 6 месеца, например, централата е работила точно 74.73% от мощността си.

    Впрочем това за фотоволтиците се оказа, че е грешка в показването на данните – не ни дават реалните показатели на производство, а данни въз основа на формула. Та закръглянето във формулата е било грешно.

  4. МИ3 никога не е достигала 70%:-), 15 млн. тона са като за две години. Няма как, аз това подробни ви дадох данните как се изчислява, за да видите. Аз искам справки от МОСВ, само така данните са точни. Знам, че е тъпо при наличието на он-лайн регистри, но засега това е положението.

    За фотоволтаиците не знам за каква формула говорите, беше си елементарна грешка – не били 90 киловата, а 1.1 мегават. Или не били 9 месеца, а една година. Трябваха им две седмици да я оправят след като им казах. Но и досега е пълно с грешки.
    Капитал: Зелени таласъми

  5. Отбелязаха ми, че данните за ТЕЦ МИ2 се различават спрямо тези в регистъра. След като сравних се оказа, че данните, които съм изтеглил в началото на годината са променени сега. Ще изтегля последните данни и ще сравня.

  6. Направих корекция в третото изречение на петия параграф относно емисиите на CO2. Причината е софтуерна грешка в графиката и пропуски в регистъра на замърсяването. Описал съм подробно промените в тази статия. Те обаче не засягат серните оксиди и изводът, който си правя в споменатия параграф.

  7. Тези тецове освен че замърсяват продават скъпо електричество и източват финансите на държавата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.