Контрабандни цигари – коя от тези две думи е по-лошата?

От известно време тече кампания срещу контрабандните цигари. Води се от Булгартабак, което е нормално, защото те губят най-много и като бизнес само това ги интересува. В нея обаче участват също МВР, Министерството на финансите, митниците и няколко организации.

Фокусът на досегашните реклами беше, че контрабандата финансира международната престъпност и подпомага другите им дейности. Това наистина е така – докладите за трафика на хора подчертават, че често се използват същите канали, както тези за нелегални стоки. Една подобна пан-европейска кампания дори говори срещу всички фалшиви стоки и най-вече лекарствата. Те са особено опасни, тъй като често са неразличими от оригинала, но съдържат отрови.

Българската кампания обаче се фокусира само върху цигарите и загубите на бюджета от акцизи. Това ви дава представа колко им пука на чиновниците одобрили рекламите. Не става дума дали нелегално внесените цигари са много по-опасни, което си е реален риск при неизвестен производител. Темата се избягва, защото ще отвори пак дебата за опасността от цигарите въобще. Чиновниците зад тази кампания ги интересува само акциза, защото това им е работата. Интересува ги живо и печалбата на Булгартабак, защото шефовете им зависят пряко от ония млад успял мъж. Затова няма да видите и името на Министерството на здравеопазването под кампанията.

Последните плакати наблягат точно на това – как бюджетът губи от акцизи, а това била причината да няма пари за пенсии и детски градини. Реших да поправя плакатите, за да покажа къде е реалният проблем. Основната причина за смъртността в България са сърдечните и респираторните заболявания. Те са отговорни за поне 68% от смъртните случаи без дори да броим рака. Заедно с липсата на спорт, праховото замърсяване и нередовните прегледи, именно пушенето се сочи като основен рисков фактор. Страната ни е сред водещите по този показател в Европа.

Ако гледаме цинично на въпроса, както уважаемите чиновници, трябва да си зададем въпроса колко губи бюджета от данъци, болнични и пенсии заради загубена работоспособност, здравни разходи и смърт. Имаме оценка за финансовия ефект на замърсяването от ТЕЦ-овете. Защо не от цигарите?

Допълнение

Поправих и другите плакати от кампанията срещу контрабандните цигари. На последния дори не трябваше да му сменям текста.

Тези не са на Булгартабак, а са част от отделна кампания отново срещу нелегалните цигари. Ако трябва да съм честен, харесва ми съобщението и идеята им. Отново обаче се фокусират точно върху цигарите, а не върху други нелегални стоки, което е странно. Затова коригирах и тях.

25 коментара

  1. Друго интересно нещо е да се види как наистина пречи нелегалния внос на пенсиите на хората – колко е намалена печалбата на Булгартабак реално, колко пенсионни фондове са инвестирали в компанията и какъв риск създава това за тях.

  2. Имаше един плакат на ВМРО-БНД, който гласеше (приблизително) „Кое е по-вредно за нацията – хомосексуалистите или цигарите?“ Отдолу (отговорът?) – „ВМРО-БНД“
    А идеята май беше, че онези били против поредната забрана за пушене.

  3. Добро начало, може да пишете още много по темата за тоталната неетичност на конкретната реклама. Чух, че някакъв брой хора вече са сезирали Националния съвет за саморегулация… Друг е въпросът доколко ще има ефект. Случаят със сигнала на Бегач относно VIctory e показателен…

    Снимка 1, Снимка 2

    Според очевидци и към днешна дата още си се върти в метрото…

  4. ЦРУ и техните шпионини Боко и Цеко въртят контрабандата и търговията с наркотици.

  5. @D – За тях не ми е хрумнало нищо още

    @Теодоси Бялков – само смених малко смисъла, за да са по-искренни. Графичните дизайнери са си свършили работата с оригинала

  6. Всъщност, не може ли да се сезира някой, да бъдат свалени тези билбордове като „заблуждаващи“ и като „внушаващи неверни неща“?! Нямаше ли някаква комисия за това?…

    Защото е много гнусна цялата работа… 🙁 „Пушете (държавните) цигари, за да има повече места в детските градини! Пушете, за да имат машите баба и дядо по-високи пенсии!“ – това е гнусно, подвеждащо, невярно и грозно!

  7. („вашите“)

    И да добавя, цигарите водят до огромни разходи в здравната система, до ранна смърт (именно на вашите баба и дядо! но се отразяват и на децата в детските градини, нали, които имат пушещи мама и татко…), до безброй болести… и няма значение, дали са контрабанда или не!!

  8. Добра идея, Бояне! Ето моето предложение (чувствай се свободен да променяш по свое усмотрение).

    20% 100% от продадените цигари в България са нелегалнивредни. Всяка кутия краде от теб, от мен, от всички нас. За последните 10 години от нелегални цигари държавата загуби 6 милиарда лева милиони човеци. Пари Хора, които можеха да подобряват живота ни в България.

    Не купувай контрабанда цигари! Вредно е за всички!

  9. Идеята е супер но имайте едно на ум че могат да ви осъдят за ползването на лице без неговото разрешение, а тези хора са с много власт и можете наистина да пострадате.

  10. @Петър Иванов – Това е добро. Еленко даде идея, че на практика непушещите вредят също толкова на бюджета, колко и пушещите контрабанда. Затова може да сметнем и колко акциз бюджета губи за това, че доста над 18 години не пушат и да напишем това.

    @АЛ ДИМ – не, личността му е публична, което означава, че може да се използва в репортажи, материали и сатира без негово разрешение. Като депутат губи това право, стига да не накърнява доброто му име. Такова, както знаем, той няма, но интересното в случая е, че покрай Шарли нападение върху сатирата е чувствителна тема. Затова не очаквам нищо. Най-важното е, че ако се стигне до съд ще загубят повече още преди да започне делото.

  11. Pingback: Защо държавата се ангажира с реклама на "Булгартабак"?
  12. Как да не купуваме кшнтрабандни цигари след като са по ефтини и не правиш оборот на лафка..

  13. Привет Бояне, подкрепям разсъжденията ви, но виждам че и на вас ви убягва един аспект, който според мен е изключително важен и заради който за мен въпросната кампания на Булгартабак е израз на двуличие.
    Всеки експерт в бранша ще ви каже, че нелегално проиведените цигари не се правят в гаражи като Цар-Кировата ракия, а на същите поточни линии като легалните. Вкл. в предприятията на Булгартабак. С малки изключения (напр. една американска фабрика – не споменвам името, за да не е реклама) във всички предприятия за производство на цигари в Б-я се произвеждат и нелегални, които увеличават недекларираната печалба. Това може да се види и от анализ на количествто изкупуван тютюн, вложен в производство и изнесен като (не)обработена суровина. Никой от собствениците обаче не иска да спомене дори този проблем, защото са заинтересовани.

  14. Безумина кампания, но с добри корекции придобива смисъл.
    На мен само 2 неща не са ми ясни:
    1) Къде се продават контрабандни цигари?
    Пуша от ХХ години (по собствено желание, напълно наясно с последствията), но съм чувала и виждала „контрабандни“ цигари само по времето когато нямаше никакви и се купуваха от границата!
    2) Българската икономика на тютюна и цигарите ли се крепи?

  15. Привет, някой знае ли коя е рекламната агенция, която е генерирала (не знам как по друг начин да го нарека, по дяволите) криейтива на тази кампания?

  16. Първата или втората кампания? Всъщност и за двете нямам идея. Твърдят, че финансирането е частно, така че може и да не научим. За втората кампания от ЦИД може и да отговорят. Може да искаме по ЗДОИ кой е одобрил участието на институциите обаче.

  17. @Leya попита „2) Българската икономика на тютюна и цигарите ли се крепи?“

    Надявам се някой да посочи материали за печалбата от цигари в България. А междувременно мога да те насоча към статистика за износа. На долната диаграма се твърди, че за 2012г. България е продала цигари (rolled tobacco ала „навит тютюн“, показан в светло зелено) за около 270млн.лв, което съставя около 1% от печалбата от износ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.