Медиите, ваксините и една интересна снимка в Дневник

Вчера беше разпространена подписката срещу задължителните ваксини. Писах по-рано за нея и защо не трябва да се приема. Реакциите на медиите надали учудиха някой. Много пуснаха дословно прес-съобщението както винаги без навярно дори да го прочетат. Такива бяха TV7, News.bg, Lentata.com, Мениджър.News, Фактите.bg и дори Mediapool.bg. Сред тези, които пискаха мнение на специалисти, са Нова ТВ, БНР, Дарик и Дневник.

Забелязва се лесно коя медия е сериозна и коя е просто пощенска кутия. Коментарите под горните статии, както и дискусиите във Facebook в последните 48 часа, ми дават надежда. От една страна са ясен знак, че подписката няма да успее, но най-вече, че има още много българи, които осъзнават какъв проблем е отказа от ваксиниране и са готови активно да говорят по темата.

Дяволът е в детайлите

Нещо обаче в статията на Дневник ми направи впечатление. Те са последните, които трябва да критикувам в цялата тази сага и дори трябва да ги поздравя, че са искали мнението на водещ експерт по епидемиология. Илюстрацията, която са избрали, обаче е интересна по няколко причини. Виждате я в началото на този текст. След малко ще стане ясно защо е неподходяща за техния материал. Искам да подчертая, че в никакъв случай не ги виня за избора им – все пак виждаме лекар, който внимателно приготвя ваксина, нали? Дори бих им благодарил, че я поставят в този контекст, защото може да научим доста от нея.

Първото, което трябва да забележите е, че докторката на снимката носи предпазни очила и ръкавици. Това не се прави при поставянето на ваксини, защото няма риск за лекаря. Понякога лекарите слагат еднократни ръкавици, за да предпазят от замърсяване. Това не е изискване, защото се взимат много други мерки, а без ръкавици се работи по-лесно с шаващо детенце, която не обича да го боцкат.

Второто може лесно да се намери в мрежата. Тази снимка не е просто stock илюстрация, която се продава на медиите за такива статии. Това д-р Фелисити Харнел и снимката показва как приготвя експериментална ваксина срещу ебола, която ще бъде бита на първия доброволец за тестването ѝ върху хора във Великобритания. Това и налага допълнителните мерки за сигурност, които споменахме преди малко – ваксината не е тествана върху хора и има известни протоколи, които трябва да се спазват.

Третото нещо, което тази снимка може да ни научи, е свързано с историята на ваксините и антиваксърското движение. Виждаме една докторка, която зарежда доза ваксина в спринцовка, нали? Работата е, че в Европа и щатите няма да видите нещо такова що се отнася до задължителните ваксини. Дозите за многократни ваксинации са се използвали откакто са открити ваксините и все още се използват в по-голямата част от света. Причината е, че са много по-лесни и евтини за производство, пренасяне и съхранение. Това е възможно заради използването на минимални количества тиомерсал (thiomersal). Това е антисептично средство, което предпазва от бактерии и гъбички. За разлика от други антисептици, този не намалява ефективността на ваксините и причинява само леко раздразнение на мястото на инжектиране.

Преди около 15-тина години обаче антиваксърското движение насажда паника заради това, че съединението съдържа един атом живак (съдържа също атом сяра, но както и да е). Внушават за връзка с аутизма и въпреки становищата на всички експерти и многобройните доказателства, че такава връзка няма, регулаторните органи и производителите решават да махнат съединението от масовите ваксини. Затова във ваксините, които се бият на децата ни днес няма тиомерсал. Интересно наблюдение тук е, че спирането на съединението не се е отразило на броя случаи на аутизъм сред родените по-късно, но това е друга тема.

Това решение е направило използването на многократни ваксини невъзможно и се прибягва до еднократни. Затова горната снимка всъщност е по-подходяща от онази, с която започнахме и която използва Дневник. В България, както в цяла Европа и щатите се използват еднократни ваксини и в тях практически няма тиомерсал. За отделни е съобщено, че има откъслечни количества, което не е достатъчно за активно действие, пък какво остава за реакция върху тялото. В новата шествалентна ваксина, например, няма абсолютно никакъв тиомерсал.

Впрочем спирането на многократните ваксини е възможно само за развитите страни. Ние имаме добра инфраструктура, която позволява правилния превоз и съхранение на еднократните дози. В много от страните в Африка, Южна Америка и южна Азия това не е така. Затова там все още се използват многократни ваксини, които са също толкова ефективни и безопасни, колкото нашите. Цената също е аргумент. Докато една шествалентна ваксина ни струва 48 лв. без ДДС (плащаме я през данъците си, все пак), то за многократна доза цената би била около 10 пъти по-ниска.

Високата цена и спирането на производство на многокрани дози от някои ваксини са причината за забавена ваксинация в някои части на света. Има съмнения, че заради този необоснован страх от една иначе безопасна субстанция със страшно име, са си отишли десетки хиляди деца по света, които иначе можеше да бъдат ваксинирани по-рано и спасени. Това е един от приносите на отричащите ваксини и пример защо трябва да говорим по темата.

21 коментара

  1. Юруков, до преди тази ти статийка си мислех, че си просто драскач на платени статийки, не разбирайки особено това, за което пишеш. Дори ми беше леко забавно да ти чета откровените глупости, които наръси за кратко време. Но след тази, вече мисля, че си много по-лошо от това. Ти не просто не обмисляш това, което явно ти спускат да публикуваш, ти си играеш с доверието на хора, имали неблагоразумието да ти го окажат. С тази направо надмина себе си.
    „Това е възможно заради използването на минимални количества тиомерсал (thiomersal). Това е антисептично средство, което предпазва от бактерии и гъбички. За разлика от други антисептици, този не намалява ефективността на ваксините и причинява само леко раздразнение на мястото на инжектиране.”
    Една използвана до преди има-няма година ваксина.
    „Euvax B TM е инжекционна суспензия бяла, леко опалесцираща.
    СЪСТАВ
    Един милилитър (1ml) ваксина съдържа като лекарствено вещество 20 µg пречистен повърхностен антиген на вируса на хепатит Б (purified HBsAg). Като помощни вещества продуктът съдържа алуминиев хидроксид гел (като алуминий) – 0,5 mg; тиомерсал – 0,1 mg/ml; калиев дихидроген фосфат – q.s; ….
    ДОЗИРОВКА И ПРИЛОЖЕНИЕ
    -Една доза ваксина за деца (новородени и деца до 15 годишни включително) е с обем 0,5 ml и съдържа 10 µg HBsAg.
    -Една доза ваксина за възрастни (над 16 години) е с обем 1,0 ml и съдържа 20 µg HBsAg…..
    Този лекарствен продукт съдържа тиомерсал (като консервант) и могат да се наблюдават алергични реакции, предизвикани от него….
    ДАННИ ЗА ОПАКОВКАТА
    Картонена кутия, съдържаща:
    0,5 ml/флакон х 20 флакони – 0,5 ml/флакон х 1 флакон
    1,0 ml/флакон х 20 флакони – 1,0 ml/флакон х 1 флакон”
    „Преди около 15-тина години обаче антиваксърското движение насажда паника заради това, че съединението съдържа един атом живак (съдържа също атом сяра, но както и да е).”
    Нали уж не съдържаше живак, тоя атом от къде дойде, щъркела ли го донесе? И тоя атом на молекула ли е, на ml, на доза ли? Че ако е за доза – бая тежичък ще излезе тоя атом. Шегичка. М/у другото, това за единия атом ми е много познато от един друг блог, ама времето ще покаже дали съм прав.
    „В България, както в цяла Европа и щатите се използват еднократни ваксини и в тях практически няма тиомерсал. За отделни е съобщено, че има откъслечни количества (разбирайте няколко молекули), което не е достатъчно за активно действие, пък какво остава за реакция върху тялото.”
    Това хич, ама хич не противоречи на извадката от по-горе. Нито на следващата.
    Друга ваксина (вече не е сред задължителните). Оставям на Юруков да открие коя.
    „6.1. Списък на помощните вещества
    Прах: захароза и трометамол
    Суспензия: алуминиев хидроксид, тиомерсал и буферен разтвор, съдържащ натриев хлорид , …
    6.5. Прах във флакон (стъкло тип I) + 0,5 ml суспензия в предварително напълнена спринцовка (стъкло тип I) със глава на буталото (хлоробромобутил)- опаковка по 1 ”
    Хайде сега, като си толкова обективен, напиши на уважаемата аудитория от кои години са им разрешенията за употреба.
    „Докато една шествалентна ваксина ни струва 48 лв. без ДДС (плащаме я през данъците си, все пак)…”
    http://www.pharmacy-bg.com/novini/11-mln-lv-za-vaksini/
    Освен другото, и смятането май не ти се оттдава.
    Вече убеди ли се, колко ти струват писанията? А статистиките, дето ги вадиш, вече ми изглеждат толкова вероятни, колкото живачно съединение без живак.
    Ти и съмишлениците ти си позволявате да правите квалификации и мнения, че на такива родители (антиваксери) едва ли не трябва да се забрани да стават такива. Така като ти гледам писанията, си мисля, че си от последните, които имат такова основание. Да не говоря, че повечето ти поддръжници са по-зле и от теб. Ти поне опитваш да скалъпиш някакви версии, те и толкова не могат да направят. И вие се смятате достойни да правите такива определения? И да казвате, включително и на мен, как да си гледам детето?
    Хубаво си си ваксинирал детето, твоя работа. Ама след някоя и друга година, как ще обясняваш на деца, и (дай Боже внуци) какво е честност и обективност. Много се надявам да не даваш за пример себе си!

  2. „Ама след някоя и друга година, как ще обясняваш на деца, и (дай Боже внуци) какво е честност и обективност. Много се надявам да не даваш за пример себе си!“
    Със сигурност аз не бих давал теб за пример за обективност. Хвърляш някакви текстове, правиш някакви си изворди на базата на несвързани неща и после обвиняваш в субективност. Поради недостиг на факти започваш с измислиците. Няма как да те приема насериозно.
    „И да казвате, включително и на мен, как да си гледам детето?“
    Изглежда е необходимо, щом с действията си или бездействието си рискуваш живота на други деца и родители.

  3. @Васил – „Хвърляш някакви текстове, правиш някакви си изворди на базата на несвързани неща и после обвиняваш в субективност. Поради недостиг на факти започваш с измислиците.“
    Някакви текстове, казваш. Направи ли си труда да забележиш какви и от къде са тия „несвързани“ текстове. Ако на Кратка характеристика на продукта, издадена от производител на ваксина, и одобрена от Изпълнителна агенция по лекарствата викаш „измислица“, даваш добро определение на написаната уредба за ваксините, а и на тях самите. Отделно – прекрасен пример си за оная част поддръжници на Юруков, за които писах по-горе. И като бонус – за пореден път доказваш нивото на обективност и разсъдък.
    М/у другото извоРди не съм се и опитвал да правя. Оставих това на който може и иска да чете. Ти явно няма да можеш, за това остави да ти ги направят хора като Юруков. Ти просто им върви по акъла. Само накрая да не останеш със свещичка (за температура) в ….

  4. @sim – Euvax B не се използва в България. Използваме само Engerix. Има само две ваксини, които имат 0.01% съдържание на тиомерсал и те са противогрипните ваксини Fluzone и Fluvirin. И двете обаче имат разновидности без тиомерсал, които всеки може да избере. В нито една от задължителните ваксини в България или която и да е друга европейска държава няма тиомерсал.

    Министерството на здравеопазването наистина си приготви 11 милиона лв за поръчката, но в крайна сметка беше спечелена от оферта за 4.3 млн. лв. за тия 90000 дози. Първата част е получена вече. Колкото по-добре се планира и колко по-напред се гледа, толкова по-евтино ще излезе, защото производителите ще могат да си планират линиите. Тия 90000 ваксини ще стигнат за малко време – имаме 70000 новородрени само за последната година.

    Относно честността и обективността – даваш пример от ваксина, която не се използва в България за да покажеш нещо за всички други ваксини, макар да не е вярно. Цитираш новина за планирани разходи, но пропускаш удобно колко реално е похарчено. Това ли е обективност според теб? Или факта, че още никой не е показал връзка между аутизма и тиомерсала?

  5. @Боян Юруков – „Euvax B не се използва в България. Използваме само Engerix. Има само две ваксини, които имат 0.01% съдържание на тиомерсал и те са противогрипните ваксини Fluzone и Fluvirin“
    „…0.01% съдържание…“
    Провери си пак сметката, то съмишлениците ти явно не могат или не искат да смятат, ама те четат и други.
    Юруков, пред кабинета на нашия педиатър още стои календара с Euvax. Не споря – знам, че в момента не е в него, ама миналата година по това време все още беше.
    Нали говориш, че последните 10-15 години тиомерсал не се използвал.
    Да не очакваш да ти поднасям всичко на тепсия – пак провери дали само тия две съдържат тиомерсал.
    Номера „вече не са в календара“, вече се протри. Щото има още няколко (родни), които гордо присъстваха в него до преди 2-3 г. А вие, „ваксерите“ твърдите, че от доста по-рано го няма.
    „Относно честността и обективността – даваш пример от ваксина, която не се използва в България за да покажеш нещо за всички други ваксини…“
    Дадох ти пример с ваксина, която не само се ползва, а и е родно производство.
    Хайде, като си толкова честен – кажи защо не публикува още един цитат от мястото, където видя единия атом сяра.
    „Разгражда се в тялото до етил живак и тиосалицилат. Тиомерзал е силно токсичен.“
    Защо не коментираш датите на разрешителните им (така има вероятност и да ги прочетеш).
    Не мога да разбера, като сте толкова честни, и като е толкова безопасна имунизацията и ваксините, защо е необходимо да се лъже, да се прикрива, т.н. Нали не би трябвало да има какво?
    А като си толкова обективен, я кажи къде в изцепките на Васил, Стоян, имаше и още в другите теми, откриваш някакви факти, изследвания, или нещо от сорта. Нали непрекъснато тръбите, че „антиваксерите“ говорели наизуст, от „жълти вестници“, и т.н. Та я ме светни кое от бръщолевиците на тия е доказан факт, документ, научен труд. Това ли са ти поддръжниците? Вярно – имаше и такива с нормални изказвания, ама за съжаление са рядкост.
    Та тия, цитираните, ли са, от които да взимаме пример.
    Те ли са взели за децата си ИНФОРМИРАНО най-доброто решение. Че как го взеха това решение, като дори не са чели информация, която би трябвало. Ама какво да я четат – те дори не могат да я познаят каква е. И те ще учат останалите как да си гледат децата!
    А колко е похарчено за ваксини – тепърва ще разберем.

  6. @sim – в офиса може да стои календар и от 1930 година, но това не означава, че сме се върнали назад във времето. Тиомерзал е токсичен при огромни количества. В бебешките формули има стотици пъти по-големи концентации. В плодовете естествено има много от тези съединения, с които плашил. Концентрацията в кръвта след изяждането на една круша е повече, отколкото ваксините. Крушите ли ще забраняваш сега?

    Иначе формулата на тиомерзал C9H9HgNaO2S. Хайде върни се в 10-ти клас и си припомни химията. Даже, о ужас!, има и няколко кислородни атома и някакви водородни. Че това като нищо може да съдържа сярна киселина. Само трябва малко кислород. С това ли бият децата ни! Киселини!

  7. Тренираш ли да се правиш на глупак или ти е вродено/платено.
    Ти ако можеш, имунизирай се по календара от `30 година.
    Понеже много обичате да ви сервират „научно обосновани, доказани факти“, много ли ще се затрудниш да дадеш и ти адрес на някой такъв, та да видим ние заблудените колко огромни требе да са количествата на тиомерсала, кои бебешки формули колко съдържат. Не пропускай и за съединенията в плодовете, и по-специално крушата.
    Дотогава приказките ти си остават въздух под налягане.
    Да забраня крушата ли? Препоръчвам ти я.
    „…има и няколко кислородни атома и някакви водородни…“
    Ти специално ако искаш можеш и да си пийваш. Като нищо може да съдържа и азотна киселина, ама без азот.
    „С това ли бият децата ни! Киселини!“
    По ирония на съдбата, (и на Юруков), киселина бият на децата.
    Като приключиш с 10 клас, провери сам коя, и за какво я слагат във ваксините. Ти го водиш тоя блог, няма аз да ти върша работата.

  8. Някои хора полуинформирани/полудезинформирани (как ми приличат на същите „активисти“ в Германия, Австрия и Швейцария), коалиращи се с разни секти, „здравословни“ движения! тяяяя, хомеопатическите средства, алтернативни лечения и разни поодбни семинари не са подарък от Червения кръст…), и най-важното БЕЗ нужното химическо/биохимическо и медицинско знание, обичат да всяват паника – неизбежна кауза. Всеки съвестен родител трябва да се информира, да, но да се вадят такива паушални изводи е най-малкото показател на неаналитично мислене.
    Да, сим, не бъдете толкова наивен/наивна, докато си мислите, че сте здраво мислещ човек. Вашата мантра също не е е покълнала на неутрална (хуманистична) почва.

  9. “ я кажи къде в изцепките на Васил, Стоян, имаше и още в другите теми, откриваш някакви факти, изследвания, или нещо от сорта. …Та я ме светни кое от бръщолевиците на тия е доказан факт, документ, научен труд. Това ли са ти поддръжниците?“
    @sim, започваме с личните обиди, понеже ни свършиха доводите? Същите обвинения важат в пълна сила към твоите твърдения. Не цитираш никакви НАУЧНИ ДОКАЗАНИ И ПОТВЪРДЕНИ изследвания, а плакати и се опитваш да се хванеш за всяка дума. Напълно съм наясно, че не приемаш разумни доводи, но се надявам поне другите читатели да не приемат писанията ти за честа монета. За тях бих препоръчал тази книга:
    http://knigolandia.info/book-review/psevdonaukata/
    Описани са повечето заблуди и шарлатанства в медицината днес, включително антивакс заблудите.

  10. @Васил – …Не цитираш никакви НАУЧНИ ДОКАЗАНИ И ПОТВЪРДЕНИ изследвания, а плакати и …“
    Човече, чуваш ли се какво говориш?
    КОПИРАЛ съм един ферман ЛИСТОВКИ НА ВАКСИНИ, а ти ми искаш научни доказателства? Че кое, ако не те, трябва да е НАУЧНО доказано, за да се пусне в употреба? Нали самата листовка е доказателството за проведени изследвания, и резултатите от тях, за да бъдат допуснати до разпространение.
    Май ще излязат прави някои „антиваксери“, като твърдят, че няма научни доказателства за ваксините. Щом и самите „проваксери“ не ги признават. Колко трябва да си предубеден, за да ги наричат „плакати“!
    Много е зле положението!
    Васил, сори че си се обидил, ама ако се върнеш към по-ранните си изказвания, успяваш ли да видиш дори и един факт? И евентуално нещо което да го доказва? Щото аз не видях. Няколко пъти се връщах – ама пак не видях.
    „…Хвърляш някакви текстове, правиш някакви си изворди на базата на несвързани неща и после обвиняваш в субективност. Поради недостиг на факти започваш с измислиците. Няма как да те приема насериозно.“
    „@sim, започваме с личните обиди, понеже ни свършиха доводите?“
    Ако напишен един разумен довод, подкрепен с доказателство, естествено, че ПОНЕ ще го прочета. Преди да ти напиша, че е несвързано, и че си несериозен.
    Въобще нямам намерение и желание да те обиждам, но с последното си мнение, май го направи самичък.

  11. На мен ли нещо ми се губи или Юруков посочи, че:
    „Има само две ваксини, които имат 0.01% съдържание на тиомерсал и те са противогрипните ваксини Fluzone и Fluvirin. И двете обаче имат разновидности без тиомерсал, които всеки може да избере. В нито една от задължителните ваксини в България или която и да е друга европейска държава няма тиомерсал.“

    След като в незадължителните ваксини има това вещество, то вече е лично решение дали да се използват, но след като в задължителните го няма, къде е логиката да има паниране и истерии?

  12. Явно Euvax B има вариант за еднократно и многократно приложение, защото в кратката характеристика на продукта в сайта на FDA пише, че тимерозал има само в многократната ваксина.

  13. @Eneya – „…вече е лично решение дали да се използват, но след като в задължителните го няма, къде е логиката да има паниране и истерии…“
    А Вие проверихте ли дали е вярно? Или щом го е написал Юруков, значи е безспорна истина. Ако сте прочели всички мнения по-горе, би трябвало да Ви направи впечатление, че съвсем „по терлички“ Юруков пропусна да коментира една, за която му намекнах. Защо ли пропусна?
    @ABC – Съжалявам, че ще попитам, и не се обиждайте – но не четете ли?
    sim каза : 30 януари 2015 в 02:08:45
    …Един милилитър (1ml) ваксина съдържа като лекарствено вещество…тиомерсал – 0,1 mg/ml…“
    -Една доза ваксина за възрастни (над 16 години) е с обем 1,0 ml и съдържа 20 µg HBsAg…..
    ДАННИ ЗА ОПАКОВКАТА
    Картонена кутия, съдържаща:
    0,5 ml/флакон х 20 флакони – 0,5 ml/флакон х 1 флакон
    1,0 ml/флакон х 20 флакони – 1,0 ml/флакон х 1 флакон”
    Одобрена от Изпълнителна агенция по лекарствата.
    А защо има разминаване, аз поне нямам обяснение. Ако Юруков има – надявам се да го сподели.

  14. Нашата и американската КХП са подозрително еднакви като текст и структура. Сигурно нашият вариант е превеждан. Все пак точка 6 се различва по: „Excipients : Potassium phosphate, monobasic, Sodium phosphate, dibasic, Sodium chloride and thimerosal as a preservative in multidose vials only. “ , но и същевременно като разфасовка е добавено „5 ml/vial x 10 vials – 10 ml/vial x 10 vials“, което би стрябвало да е многократната версия.

    П.П: Не давам линк, защото не ми публикува коментара.

  15. @sim – оборваш научна информация, показваща безопасността на определена съставка, с плакати и копи-пействане на съдържанието на стари ваксини, после се поправяш, после се обиждаш. Ако целта ти е да убедиш някой, не е успешно.

  16. @Shrumy – „@sim – оборваш научна информация“
    Как точно я оборвам? Като я цитирам ли? Ако не Ви харесва как звучи, е нещо съвсем друго. Но тя е такава. Нито съм я измислил, нито съм я писал.
    Кое е плакат? Че много взе да се използва тоя термин в последните няколко мнения.
    Викаш – стара ваксина. Стара, стара, колко да е стара? 2-3 хил. години? Всъщност задължителна до преди няколко месеца.
    Нито съм се поправял, нито съм се обидил. Напротив – някои от пишещите се обидиха от моите мнения. Ама пък аз ли съм им виновен, че пишат без да четат?
    @ABC
    В българската листовка, на която трябва да отговаря и съдържанието, ясно е написано. Поне по този въпрос, мисля, не се налага да спорим. А дали американците ползват от същия производител – лично аз се съмнявам. Няма логика да внасят от другия край на света.
    ИМЕ И АДРЕС НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ
    LG Life Sciences Ltd. PHARMACEUTICAL DIV.
    601, Yongjei-dong, Iksan-sity, Chun Buk-do, 570-350, Korea
    Юруков, вече цензура ли ми налагаш? Няколко пъти опитвам да ти отговоря на поредната статия, ама все неуспешно. Прекалено неудобно ли стана?

  17. Ще внасят, откъдето може. Еувакс Б е търговско име на ваксината, произведена от тази компания.

  18. Ако ваксините са безопасни, защо никой не е взел наградата от 1000000 долара за изпиването на съставките им в САЩ? Подробности тук…blogopisezhrabur…

  19. Всъщност такава награда няма. Джок Дабълдей е обявил, че би дал между 75000 и 10000 долара на всеки лекар, който изпие съпоставимо на теглото си количество ваксина. Няколко лекари са му искали парите, но той е отказвал тъй като е твърдял, че не иска да бъде отговорен за нечия смърт. Всъщност парите не съществуват и Джок няма никакво намерение да ги даде на който и да е било. Казал го е в прав текст:
    https://www.sciencebasedmedicine.org/the-150000-vaccine-challenge/

    В същото време в Европа подобни на Джок шарлатани са съдени, защото лекари са доказали ефективността на ваксините, а онези не искали да изплатят обещаната сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.