Българчетата родени в чужбина и новата ми най-любима карта

bmap10

Картата, която виждате тук, показва за 60 секунди всички българчета родени в чужбина за последните 10 години – 96653 деца в целия свят. Тази карта е най-любимата ми до сега по няколко причини. Първата е, че показва данни, които не може да видим никъде в общественото пространство. Втората е, че реално не е истинска – поне не изцяло. Третата причина е най-важната – как точно я съставих. Не на последно място е и факта, че просто изглежда яко.

Защо я направих?

Преди 3 месеца с помощта на хора от Twitter взех данните за българчетата родени в чужбина. За да сме по-точни, справката показва по години и държави броят на децата родени между 2004 и 2013, на които е изваден български акт за раждане въз основа акт от друга държава. Това не са всички деца на българи зад граница, но за останалите няма как да знаем. Тогава само пуснах данните свободно в мрежата, но не направих карта. Проблемът беше, че държавите в справката на ГРАО бяха записани с нестандарни имена.


Първата карта с ражданията

Миналия петък седнах и попълних на ръка трибуквените ISO кодове на всички държави. Това ми позволи да направя тази карта, снимка на която виждате горе. Картата е доста обикновенна и показва в различни цветове държавите, където най-много българи са имали деца за тези 10 години. Все пак е интересна, защото дава възможност да се видят точната бройка за всяка страна. Нещо обаче липсва в нея. Макар цялата информация да е пред нас, картата си е чисто статистическа и малко суха.

Затова реших да заема подхода на Twitter. Те правят карти с tweet-ове покрай големи събития. Картите им показват точка всеки път когато някой някъде пише за избори, например. Така в рамките на няколко секунди може да видим как цели държави избухват в коментари по дадена тема. Исках да направя същото за ражданията – да покажа по една такава точка за всяко раждане в чужбина. Проблемът обаче е, че реално нямам точните места и дата на раждане на всяко бебе – само бройката. Тук стигаме до любимата ми част от проекта – как всъщност направих картата.

4 набора от данни в едно

Набор от данни (или dataset) е всяка таблица, справка, географски данни или каквото и да е, което може да участва в анализ. Първият, който използвах, е справката от ГРАО. Имах вече ражданията по години и можех по тях да интерполирам приблизително колко са ражданията във всеки ден от годината. Тук виждате извадката за Испания:

Знам обаче, че жените не раждат равномерно през годината – лятото обикновенно има пик. Вместо да търся статистика за всяка държава поотделно, се обърнах към българския регистър за ражданията. Отворих данните от него преди време и от тях извадих индекс за всеки месец от годината. Това е вторият набор от данни.

Горната графика всъщност не е коректна, защото не взима нула за отправна точка на вертикалната скала. Следващата е правилната и ни показва, че разликите в месеците не са чак толкова големи. За по-голяма точност обаче ги използвах във визуализацията си.

Прилагайки тези индекси, получих долните цифри за Испания по месеци. Можех, разбира се, да умножа по полинома, за да няма скок от декември към януари, а плавен преход, но прецених, че тези стойности са достатъчно добри, а и навярно ще позволят да се забележи рязка промяна в ражданията там, където я има.

След като имах месеците, просто избрах случаен ден за всяко раждане. При 10 години ускорени в 60 секунди точната дата няма значение. Преди малко се сетих, че трябваше да завъртя индексите за южното полукулбо заради обърнатите сезони, но често казано не ми се занимава повече.

Къде са българите по света?

Следващата стъпка беше по-трудна – как да избера коодинатите. Очевидният изход е да се вземат случайни точки на територията на дадена държава. Това е относително лесно: взимам третия ми dataset – границите на държавите в geojson формат, избирам случайна точка между най-североизточната и най-югозападната точка (правоъгълните очертания) и проверявам дали е в реалните граници. Повтарям докато имам достатъчно точки за визуализацията. За целта използвах javascript и този модул заедно с моя имплементация специално за geojson стандарта. Ето как би изглеждал този подход за Испания:

Както сами виждате, точките са пръснати по цялата карта. Доста от тях са далеч от населени места, където би могло да има родени българчета. В някои държави маркерите биха попаднали в пустини и планини. Трябва да изберем точки близо до българските диаспори. За жалост, не знаем къде са те, затова решението би било да се вземе карта на гъстотата на населението и да се работи с тези данни. Тази за Испания изглежда така:


Източник: Wikipedia

Да се търсят такива за всички държави обаче не е практично, а и не може да се автоматизира извеждането на маркерите. Затова направих нещо друго – взех данните от Glasuvam.org (четвъртият dataset). Това е един мой проект, в който българи в чужбина се абонират за новини около изборите. За целта дават града, в който живеят. Не записвам точните им координати, а случайна точка в града, за да мога после да им кажа коя е най-близката до тях секция. В събота пуснах карта показваща регистрациите в сайта през годините, на която се вижда как те се увеличават месец преди всеки вот. Взех тези данни като отправни точки. Ето тези в Испания:

Новият алгоритъм избираше случайна точка на максимално 15 км. от регистрация в сайта за изборите. Отново проверявах дали са в границите, за да не се окаже някоя в морето. Така избрах колкото точки са ми нужни и получих много по-реалистично разпределение на ражданията.

Това е дори по-добър подход от този с гъстотата на населението, защото отчита къде реално има българи. За държавите, в които няма абонирали се, използвах предходния алгоритъм. Това не е проблем, тъй като почти всички останали са малки по размер и брой раждания. Ето резултата за Испания:

Написах три скрипта, които прилагат тези алгоритми, пуснах ги за всички държави и получих списък с дати и координати. Вкарах списъка в Carto и след няколко настройки получих новата карта на българчетата родени в чужбина.

Измислена, но не съвсем

Казват, че изкуството създава лъжа, за да покаже истината. Тази карта далеч не е изкуство, но аз я намирам за красива. Не ви лъжа като казвам, че това е карта на ражданията, защото най-малкото бройката е истинска. Датите и координатите са доста добро приближение. Дори да имахме истинските, надали можеше да ги публикуваме по този начин. Поне не с точните координати. В този смисъл, закръгляне на истинските координати и дати с цел опазване на анонимността на семействата би дало резултат, който е много близък до моята картата. В същото време, използването им по този начин не би добавило голяма стойност към визуализацията.

Харесвам тази карта, защото за разлика от цветната, с която започнах, тя привлича повече вниманието към конкретни събития – като едно раждане в централна Африка или остров насред океана. В другата те са просто сурови цифри, които избледняват пред мащатите на други държави.

Любима ми е най-вече, защото в изготвянето ѝ ми се наложи да реша реален проблем като използвам няколко привидно несвързани източника на данни. Най-често, когато искаме да покажем ползата от отворените данни смесвайки различни източници (т.н. mashup), се получава малко насила. Не осъзнаваме колко достъпните източници на информация ни помагат в ежедневието – app-ове, карти, справки. Затова не разпознаваме тези примери като успешни mashup-и. Налага се да се илюстрира нещо нарочно с етикет opendata, за да има онзи „аха“ момент. Тук свързването се получи естествено и мисля, че резултатът е добър.

Може да разгледате картата на цяла страница в CartoDb.
В Github ще намерите кода и входните данни, с които я изготвих.

72 коментара

  1. Наистина изглежда страхотно. Освен това при така поставени данни е максимално реално за „всякакви практически цели“.

  2. Постарал си се доста и браво за което. Наистина статията и анимацията си заслужава труда, макар все пак да ми се щеше повече българчета да се раждат в България…а и такава карта май ще е интересна, разбирай къде се раждат българчета в България и с какъв темп 🙂

  3. Интересно направено, но какво от това? Какъв е изводът. Например тези точки в Бурса в Турция са на български турци, а така наречените българчета вероятно никога няма да научат българският език. Впрочем това де отнася за мнозинството от родените в чужбина. Трудно е да си билингва, особено ако нямаш афинитет към езиците. Така че те ще имат българско гражданство, но само толкова .Следващото поколение ще се разтвори и загуби сред мнозинството .

  4. Изглежда чудесно направено, но наистина няма как данните да са точни. Да пътуваме от Чикаго в Пловдив, за да регистрираме акта за раждане на детето, това е странно …

  5. Похвала за инициативата и труда! Освен това картата се е получила много яко! И аз като по-горе коментиралите обаче съжалявам, че все по-малко българчета се раждат в нашата мила Татковина.
    Успех на Боян в подобни начинания!

  6. @Питащият – Сложен е спорът доколкото децата родени в български семейства ще са българчета. Част от спорът засяга темата за идентичността и доколко концепцията за нация е остаряло понятие неприложимо в отвореният за пътуване свят. Важно е възпитанието, връзката със семейството и много други неща. Това не е удобна форма да се обсъжда тази тема.

    Аз със сигурност обаче не бих отметнал с лека ръка толкова много деца само защото не са родени в страната. Това създава изкуствено разделение, което впрочем забелязваме, че се прави и при децата родени в страната. Въобще не мисля, че това са неща по които може или трябва да категоризираме.

  7. @Михаил – Да, именно за това писах преди http://yurukov.net/blog/2014/08/26/akt-za-rajdane/ Процедурата въобще не е трудна, но трябва да си наистина на място. Не виждам пречка да може да се изкарва акт за раждане и в консулствата. Впрочем доста родители се оплакват, че било много усложнена процедурата. Реално не е така. В няколкото случая, за които знам, където са имали проблем, детето е било голямо и вече се е минавало по друг закон. Ако се прави докато е малко няма проблеми, но това рядко е възможно когато си отатък океана.

    @Петър Ачев – Всъщност има увеличение спрямо предишната година. Това е добра новина все пак.

  8. Би ли пояснил, според теб, какви практически приложения може да намери тази твоя карта?
    В кои области, с какви параметри да контактува, за да стават използваеми алгоритми? И главното за какво?

    Признавам, че ми се вижда много интересно.

  9. @Питащият – Всъщност децата биха могли доста лесно и несъзнателно да научат български език, ако докато са бебета им се говори и на него. 🙂 Така че, ако родителите им имат желанието – не е нужно да се полагат особени усилия (сравнено с това да учиш съзнателно език в зряла възраст).
    Иначе картата е много готина! Особено във варианта с точките 🙂

  10. Браво нека все повече деца се раждат в чужбина , българчета , а България я оставете на циганите без това вече с е тяхна държава , който се е махнал от нея браво, добре е направил. Няма смисъл да стоите , бягаите.

  11. Много сте се постарал. Поздравявам Ви. Можете да добавите и още две Българчета, родени на 29ти Март в Джеда, Саудитска Арабия.

  12. Не ми е ясно защо ама в САЩ има много странно място с много деца на границата на Мериленд и Пенсилвания. Със сигурност там няма българска общност и е някакъв артефакт на алгоритъма.

  13. @Стефанов – не съм сигурен какво точно разбираш под „практически приложения“. Целта на точно тази карта не е да се определят политики. Първата карта, където са посочени точните цифри може да служи за това – ако се комбинира с данните за училищата финансирани от ДАБЧ, може да се открият пропуски. Това всъщност е нещото, с което съм се захванал сега. Тази карта обаче има за цел да информира и да даде представа за измеренията на проблема. Не винаги това, което визуално може да ни помогне да разберем една идея, е в същото време полезно за приемане на политики или точен анализ.

    @Вяра – Това е идеята, но не всички го правят или има ефект. Зависи от средата и родителите. Има държави с големи диаспори в чужбина. Ливан, например, има по-голямо население извън страната, отколкото в нея.

    @Denis – Иронията не е умесна, още повече, че не е вярно това за циганите.

    @Kristina – Благодаря. Надявам се, че ще им изкарате българско гражданство. Става много лесно, но трябва да е на място в общината по постоянен адрес на майката. За UAE ще трябва и да се легализира превода на документите.

    @tekumse – както е описано в алгоритъма горе, нямаме точните места на раждането на бебета в чужбина. Затова взимам абонаментите в glasuvam.org като отправна точка къде има българи. Някой се е абонирал от Westminster до Baltimore. Той е близо до въпросната граница. На 10-тина км. от него алгоритъма ми е сложил маркер, към който са приписани няколко раждания. Затова уточнявам, че всичко това е приближение, а не абсолютно точни данни.

  14. @Боян Юруков – samo v belgia ot grada kadeto az giveia ima 7semeistva histi balgari i tezi semeistva sa s po 2 deca no se govori na flamanski makar i bliskite im v BG te ne govoriat na maihinia ezik tova e sashto losho no horata taka predpohitat. blagodaria vi za hubavata rabota

  15. @Krassimira – и в Германия е така – това учат в градината, училище и на улицата. Не трябва обаче да забравят българския. Затова има неделни училища, където се учи правопис, листература и история. Друг начин няма.

  16. чудеска статистика, моят син , който е роден през 2013 все още не съм го регистрирал в България, но да кажем че повечето са ги регистрирали, поздравявам ви за труда който сте си направили.

  17. В РФ количеството е трагично! Да бе паднала под Османско иго Волжка България!

  18. Картата е страхотна. Моля Ви добавите и моят внук, които се роди на 1януари 2007 в Филаделфия, САЩ.

  19. Много интересен проект, браво. Ккато писах на автора- по света върви един генеалогичен проект, базиран на хаплогрупи, който свързва българите по генетичен код. Аз лих добавил в тази карта и българчетата, които са родени в България, но до определена възраст са емигрирали по света. И още един въпрос-има ли как да индицираме децата, родени в чужбина, но говорещи български..

  20. Браво за работата! Много ми хареса. Имам въпрос – наистина ли няма българчета, родени в Азия? Няма в Китай кой знае колко, няма в Русия (само в Москва), няма в Индия. Може би не искат да имат нищо общо с България.

  21. Здравейте от Германия, дъщеря ми е родена в Монголия, Улан Батор моля Ви добавете на вашата карта.

  22. Поздравявам Ви за труда. Дали ще е възможно да се свържем и чрез други форми на комуникация. Оставям моите координати :
    Деана Иванова
    Председател на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.
    тел: +34/630333651
    E-mail: asociaciontangra@hotmail.es
    Facebook : Deana Ivanova

  23. По неофициални данни в Арабските Емирства има 7,000 Български граждани. Няма го на вашата карта. Имаме си консулство в Дубай като слънце, не вярвам да Ви откажат информация.

  24. Pingback: proba – ВИДЕОклипове и GIF-чета
  25. Pingback: Новородените Българчета в Чужбина и в България – Интерактивна карта – ВИДЕОклипове и GIF-чета
  26. В този си завършен вид картата е прекалени красива и предпоставя към мнооого свободна интерпретация и вероятно ще има да се начудиш какво телевизиите и вестниците ще изобретят като заглавия.

    За Испания е достъпно разпределението на българските граждани по общини от преброяването през 2009/2011. Може да се съпостави с разпределението от гласувам.орг и да служи като допълнителен тест. Отделно може да се пробва през някоя голяма община или провинция да се получи подробна локална разбивка на децата с български родители и така да се оцени донякъде каква част получават после български акт за раждане.

    Чудно ми е, защо ГРАО записва само държавата на раждане, но не и населеното място? Това е много странно и ни лишава от много данни..

    Трябва да се мисли как да се мотивират хората да си пазят българското гражданство и/или да се мисли за друга форма на формално удостоверяване на българския произход. Покрай конкурса за ДАБЧ се чуха няколко интересни идеи по въпроса.

  27. @Denis

    13 века сме оцелели по тези земи, под робство, войни и т.н. Пепел ти на устата, където говориш тези глупости.

  28. „@Стефанов – не съм сигурен какво точно разбираш под „практически приложения“. Целта на точно тази карта не е да се определят политики. Първата карта, където са посочени точните цифри може да служи за това – ако се комбинира с данните за училищата финансирани от ДАБЧ, може да се открият пропуски. Това всъщност е нещото, с което съм се захванал сега. Тази карта обаче има за цел да информира и да даде представа за измеренията на проблема. Не винаги това, което визуално може да ни помогне да разберем една идея, е в същото време полезно за приемане на политики или точен анализ.“

    .
    Юруков, единствената „“политика““, която мога да открия тук е, опитът ти да ни убедиш, че си създал нещо (респективно карта), което има някакво приложение. Тази твоя карта няма никакво приложение.

    Повторил си картата на ядрените опити по света, съставена преди няколко години, която беше перфектно приложена към контекста си. А популацията няма никакво отношение към тази форма на динамика на събития.

    Намирам картата ти за спекулативна, неприложима в социума, постижението ти като лично и с нулева стойност към каквото и да е, освен към криминологочната обстановка и евентуална база данни за следствието. Което от своя страна е доста безсмислен резултат. Ти си полезен само за криминологията.

    Казвам ти точно, какво мисля по това, определено и от твоя отговор на моя въпрос.

  29. @Tod – Доста деца не са регистрирани, за жалост. Със сигурност може да кажем, че се регистрират децата, които не получават автоматично местно гражданство. За останалите не може да знаем. Имам идея как да получа бройката за Германия, но ще е трудно. Трябва да убедим Външно да предлага тази услуга през консулствата. Тогава може би ще има повече регистрирани.

    @Иво – нямам обяснение. Познати руснати обясняват, че повечето смесени двойки се изнасяли бързо от Русия, защото имали възможност да живят другаде на по-добро място. Това включва България, впрочем.

    @Десислава Маркова – За жалост, не мога да го добавя. Нямам, а и не трябва да имам, списъка с всички деца – имам само статистика. Най-добрият начин е да бъде регистриран в общината по местоживеене на майка му. Така ще получи българско гражданство.

    @Димитър – не може да ги идентифицираме. Тук нещата опират най-вече до дефиниции и методология – кой се включва и кой не. Затова и данните за раждаемостта са толкова омешани в Европа.

  30. @Жени – Сигурен съм, че има. Като цяло обаче е много трудно да се пътува на такива разстояния с малко дете, за да се регистрира в България на място. Дори се учудвам колко много са в щатите. Трябва да може да се взима български акт за раждане през консулствата. Тогава ще има повече българчета взели български акт.

    @mIlen Nikolov – поздравявам ви за дъщеричката ви. Ако е родена преди 2014 и има българско гражданство, значи би трябвало да е на картата. Имам само статистика от ГРАО и именно те знаят къде са родени всички с български акт за раждане.

    @Деана Иванова – ще ви пиша след малко.

    @One_Half – Благодаря.

  31. @Мария Шикова – Картата е само на деца взели български акт за раждане – не на българите живеещи и работещи в UAE. Такава карта би била наистина интересна, но не мисля, че някой има цялата информация. Работим само с общи преценки къде колко има от избори, местна статистика и преброяването у нас.

    @kyky – Това е много добра идея. Имаш ли линк към преброяването им? Използвах данните от glasuvam.org, защото нямам времето и нервите да търся такива преброявания за всички държави. За тези с големи диаспори обаче ще е полезно. По принцип консулствата могат да искат от местните власти точна бройка на регистрираните по адреси. Така направих карта на живеещите в Германия по провинции и градове. Впрочем ГРАО пази и града на раждане на децата, но аз исках справката по държави. Стори ми се, че вероятно ще излезе много скъпо по градове.

    @българин – Възприемам думите му като жлъчна ирония. Иначе и преди е имало много напуснали страната – по турско, след това, в началото на комунизма, през него, след него. Част от живота е, за жалост.

    @Стефанов – Картата може да няма приложение за теб, но за други вероятно има. Определено не съм я направил точно за теб и в този смисъл твоето мнение е само едно сред многото потребители на картата. Съдейки по отзивите, повечето хора я смятат за полезна.

    Този начин на визуализация на данни се използва отдавна и на много места. В статията споменах, е съм взаимствал идеята от Twitter, които използват същия инструмент като мен – CartoDB. Сещам се за коя карта на ядрените опити говориш. Независимо, че онази визуализация беше различна като стил и изпълнение, това, че ти конкретно си видял нещо някога и ти е харесало, не означава, че всички други примери на същата графика са откраднали идеята.

    Картата наистина е спекулативна в определени аспекти и точно с това започнах статията. Дори описах условностите на данните и как съм стигнал до тях. Каква е стойността ѝ оставям на преценката на другите. Не разбирам обаче каква връзка внушаваш, че има с криминологията. Нарушавам ли някакъв закон според теб? Или пък смяташ, че помагам на полицията някак?

    Разбирам, че язвителността в коментара ти е провокирана от несъгласието ми с твоето мнение. Обясних ти вече, че не всички карти имат приложение в точно определени анализи или имат точно определена цел. Понякога показваме данни, така че да имат ефект върху хората и предизвикат някаква реакция. Създавал съм и предостатъчно инструменти за точен анализ на сложни данни. С тази карта тръгнах в противоположна посока. Дали си съгласен с резултата и реакцията на другите е твое субективно мнение. Това е нормално. Тонът, с който изразяваш това мнение обаче не е.

  32. @Иво – Живеещите в Русия българи от емиграцията преди 1991 масово са с руско гражданство, защото тогава не можеше двойно гражданство с България. И тогава и сега с чуждо гражданство там е трудно и никой няма да тръгне сега да си сменя гражданството. Оттам и децата няма как да са с българско гражданство, защото родителите не са. Сега двойното гражданство е позволено, но новата емиграция към Русия е пренебрежима, според мен.

  33. Смятам че помагаш не на полицията, а на следствието и то наистина някак, а не по служебни задължения, които не си описал, че имаш.

    Спекулация и спекулативен не е преносен смисъл, а има смисъл на извличане на странична полза (не по направлението на описанието) от даден казус. В случая ти казваш, че ни представяш карта, а ни представяш своя личен напредък, който е несвързан с евентуалните ползи от тази карта, които се опитваш да ни опишеш.

    Споменаваш на няколко места, че си се занимавал с избори и че сега се занимаваш с Агенция на българите в чужбина, а не е ясно какво работиш и какви са служебните ти задължения, че се занимаваш с така публични и обществено значими занимания.

    Всъщност ти на любителска основа ли правиш някаква лична услуга на някакви нелегитимни органи и група за влияние върху изборите в България? Или имаш описана трудова характеристика за такава цел от легитимен работодател, и ти се плаща точно за това по трудова ведомост?

    Спомням си преди време, изборите от 2009, ти започна да се занимаваш с карта на изчезванията на българи. Което от своя страна не ми идва наум как би се свързало с изготвяне на списъци за гласоподаватели, освен ако самите изчезвания по предварителни данни не са бройка за поне един мандат, т.е. 180 хиляди. А за да знаеш това, трябва да го знаеш от специализирана информация от хора, които са вътре в Държавната сигурност.

    С други думи, картата ти няма никакво приложение, защото показваната в нея динамика не носи никаква допълнителна информация в нито една обществена сфера, освен забавление и чисто любопитство и задължително някаква специализирана информация по някаква специализирана задача, която мери бумовете на ражданията на различни места, и това мерене непременно е във връзка с определено търсене, което е толкова специализирано, че именно поради това губи връзка с легитимността и е криминално. Също както картата ти за изчезванията от 2009 г.. която когото и да запиташ от нас, въпреки да я знаем, никога не чухме за каквото и да е нейно приложение.

    Това не е язвителност или пък ирония, а е точно описание на онова, което виждам в твоята публична блогоизява.

  34. @Стефанов – не съм сигурен от къде да започна с този коментар. В началото на всяко твърдение казваш, че не знаеш дали към платен, мамая нещо или работя с ДС, а продължаваш нататък с изводи, че не ти хрумва за какво друго бих правил всички тези проекти.

    Не, никой не ми плаща да отварям данни, да правя карти с безследно изчезнали, секциите в чужбина, резултати от избори, икономическа статистика и тем подобни. Навярно не успееш да проумееш концепцията за доброволчеството и гражданският активизъм. Колкото и да ти е странно, далеч не всяко начинание обслужва нечии интереси, още повече престъпни. Чувството ти за онеправданост се е изродило в циничен инстинкт да приписваш всичко, което не разбираш, на тайни „нелегитимни органи“. Нямаш обективни причини и дори повод да твърдиш подобни неща и вероятно това би обяснило уклончавите внушения и противоречнията в изказа ти.

    Работата около изборите се върти около организиране на секции в чужбина и информиране на българите зад граница как могат да гласуват. Работя по няколко такива проекта, включително платформа за съобщаване на изборни измами. Започнах работа по Lipsva през март 2010-та и я пуснах официално през юли. От тогава до 2014-та, когато сложих проекта на пауза, ме обвиняваха за много неща, но не и за използване на изчезналите за манипулиране на изборите. Като изключим колко немислима и диаболична е тази концепция, чисто технически е напълно невъзможна.

    Накрая бих те помолил да говориш ясно и направо, ако смяташ да продължаваш да ме обвиняваш в разни престъпления. Трудно е да се дешифрира от коментара ти защо точно казваш такива неща. Нормално е, предполагам, за средностатистическия трол, но ти не би се категоризирал като такъв, нали?

    @kyky – Още не се е ядосал, навярно.

  35. Юруков, Асен Генов 5 пъти го питах, с какъв труд, работа, служба, на каква длъжност спечелва парите си за живот. тъй като е ясно, че коректните към обществото хора плащат данък, с който бюджетът на държавата се грижи за всички хора в държавата.

    Асен Генов ми каза много неща, само не каза с какво се прехранва (както е прието да се казва за регламентираната трудова дейност).

    Въпреки, че този партизанин, той е точно екстремист по статут, е буквално нерегламентиран като гражданин, по необясними причини главният прокурор му прие подписа и с него заповяда унищожаването на КТБ.

    Аз нямам представа, защо главният прокурор на Република България е нелегитимен като изпълнение на длъжността му по назначение. Нищо не мога да направя против тази антизаконност или да допринеса с нещо за законността в България.

    Но както питах Асен Генов, с какво се занимава, че си позволява да влияе на цялата ни държава с партизански разрушителен инстинкт, така питам и теб, партизанин ли си? До този момент, ти ми отговаряш съвсем ясно за мен, защото такива разговори съм водил няколко и партизаните винаги отговарят точно така, както отговаряш ти. С някакви измислени добродетели за доброволност и необясними източници на приходи за живот.

    Благодаря ти за отзивчивостта. Разбирам, че си партизанин и това не е обвинение, моля не ми вменявай, че те обвинявам в нещо. Това е констатация и то единствено моя.
    А това, че ти говоря е, защото лично като гражданин на държавата не желая партизански подмолни движения на нерегламентирани лица. А защо не желая, то е ясно – защото КТБ не е партизанска благотворителна каса, с която партизаните в държавата да се упражняват да правят партизански акции. Както и избори се правят по закон от определените за това институции и в тях няма описани нито доброволни партизани, нито недоброволни. Има описани конкурси за оторизирани специалисти. Специално се прави така, за да има законност в държавата.

    Изобщо държавата не е място за проби, а е регламентирана институция и не желая партизани да пречат на живота в държавата.
    Затова те питам и ти говоря, първо за да разбера, че си партизанин и второ да ти споделя, че това за мен е неприемливо, защото партизаните пречите на държавата да се развива нормално.
    Никакво обвинение нито имам право, нито мога, нито ми хрумва да отправям към теб. Просто ти споделям като свободен човек на свободен човек.

  36. @Стефанов – първо, какво общо има Генов с каквото и да е. Второ, в коментара си споменаваш 13 пъти партизан говорейки за всичко тук. Хем твърдиш, че нямаш право да ме обвинаваш в нищо, хем въртиш около тезата, че съм платен. Разбирам, че не можеш да схванеш концепцията за доброволчески труд и гражданска позиция, но това не оправдава шикалкавенето ти. Не ми е ясно какво общо има КТБ и доходите на който и да е било в случая. Опитваш се да вместиш някаква параноична теза в темата на статията тук без да има каквато и да е връзка. Беше смешно с първия коментар, но сега вече е притеснително.

  37. @Деана Иванова
    ZDRAVEITE! ISKAM VRUZKA S VAS! TEL.+359 898 95 05 10, +359 889 347 298,
    SKAIP- ELIDRA66, ELKA GEORGIEVA PLOVDIV, FACEBOOK -SUSTIA! S POZDRAV! ELI

  38. Ей Соросоиде как си Верно , че твоята специалност е най-добра

  39. Пак ще те цитирам: „… справката показва по години и държави броят на децата родени между 2004 и 2013, на които е изваден български акт за раждане въз основа акт от друга държава. Това не са всички деца на българи зад граница, но за останалите няма как да знаем.“

    Съзирам една липса, отговаряща на условията (година within горния времеви срок, БГ акт за раждане, базиран на чуждестранен). Дори с приблизителност 500 км липсата е налична. Но пък казваш, че картата се отнася до „държавите, където НАЙ-много българи са имали деца за тези 10 години.“? И ние сме българин, не заслужава ли точка? 😀

  40. Картата не показва точното местонахождение на ражданията, а интерполация на база данни за концентрацията на българските диаспори. Описал съм го в статията и това.

    Нямам данните за точните места на раждане, защото ми дадоха справка по държави, а не по градове. Така или иначе, целта на картата не е да бъде търсачка за бебета, а да покаже динамиката на ражданията с относително местоположение. Тази условност е добре документирана горе.

  41. Уви, дори с допускане на широка условност (отчасти заради мърджването и на по-ранните раждания с „четвъртия dataset“, т.е. с далеч по-късния Гласувам.орг – както предполагам), дори концентрацията на някои диаспори сериозно бяга по тъча.
    Много лесно се хваща с Китай – концентрацията на сънародници там е основно в три точки. Шанхайската при теб се появява в началото на 2010-та и това при редовен интензитет на „точкуване“ в Тибетската автономия и най-големия прованс, западен съсед на Монголия… там БГ концентрации въобще не си представям – максимум някакви единици (доказуемо и от „четвъртия dataset“).
    В помощ тази връзка: http://www.geocurrents.info/wp-content/uploads/2016/03/China-Provinces-Map.png – най-големите провинции отляво в синьо и тъмносиньо, там се раждат подозрително число „звезди“. 🙂 Бегейските концентрации са (отдолу-нагоре) в Guangdong, Jiangsu и Hebei плюс някакви десетки във всички близкоразположени отляво губернии. Помоему дори при минимален цифрово брой раждания, Шанхай не може „да се е появил“ изведнъж, т.к. там е втората по големина БГ диаспора.

    Нека само и туй да напиша, че въобще не ти диря карез на усилията – просто няколко от държавите-континенти, както им казвам (с площ от млн. кв. км.) – като Китай, Бразилия, Австралия – са лесни за скиване, с минимална бройка БГ общности, но нагъсто концентрирани само в няколко мегаполиса. А какво му е толкова конфиденциалното на инфото за градове с новородени от БГ граждани или толкова затруднително да се поддържа статистика (аз допускам да има такава, през дипл. представителства, „за вътрешна употреба“ – дори и непълна да е)… нито една формална визуализация ще навреди някому персонално, нито нищо. То да сме нация с 10 млн. установена навън емиграция, но не сме?
    А може би данни има, но по разпиляни дипл. ноти, в необобщена форма и без опция за ъпдейтване с натрупване. И затова „не ти се полагат“.

  42. Статистиката за градовете на раждане на децата навярно мога да я взема, но ще си е разправия, доколкото разбрах, а и ще струва доста повече пари, защото справката ще е по-подробна.

    За Китай и другите големи държави с малко българи в тях съм съгласен. Приемам критиката и съм споменал част от тези проблеми в статията. Старая се във всеки подобен проект да описвам всички условности на данните, анализа ми и визуализациите. В този се опитах максимално да е коректна картата на база недостатъчно данни и специфичната концентрация на българи в отделните държави. За жалост нямаме карта на българите по света. Това е. Има няколко опита за събиране на такива данни, но са доста общи или фокусирани върху определени региони. Каня се отдавна да направя нещо по въпроса, но не ми е останало време.

  43. Браво! Епичен труд и много находчив подход. Завършил съм специалност Геодезия, фотограметрия и картография в УАСГ и смятам, че това е достойно за дипломна работа по картография!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.