БГ Мама и антиваксърите

Заедно с подкрепата за тях се разпространяват и други неща

Ваксините работят толкова добре,
че заедно с болестите са заличили
спомена и мъката от унищожението
от преди само няколко поколения.

Споменаването за БГ Мама е нещо като табу сред блогърите. За форума може да се дадат много определения, но всички ще се съгласят, че е най-посещаваният и влиятелен единичен сайт. Затова избягваме да говорим за тях – мненията са разнопосочни, страстите се разгорещяват и се стига до неприятни ситуации.

Наруших това неписано правило преди две години, когато отворих темата за ваксините и как родителите от глупост поставят децата си в риск. През декември пуснах още една статия обсъждаща новите шествалентни ваксини в България. Двете статии получиха голямо внимание и неизменно бяха пуснати и в БГ Мама. Имаше положителни коментари, но предимно нападки.

Anti-vax като религия

След няколко стотин коментара тук и спорове на всякакви места стигнах до извода, че има три вида антиваксъри (от anti-vax или отричащи ваксините)мисионери, защитници и немислещи. Първите активно обикалят форуми, блогове и новинарски сайтове и убеждават всички каква лъжа били ваксините. Най-често имат собствен сайт със събрана информация, а се случва да са свързани с интернет магазини за билки и хомеопатия. Втората група са защитниците. Тяхната теза е, че може да нямат идея каква е вредата и ползата, но е тяхно право да решават какво е добре за децата им. Третата група са вайкащите се по форуми и социални мрежи, които прочитайки нещо стряскащо (като това, че ваксини и кемтрейлз причиняват рак и аутизъм), го споделят навсякъде без много мисъл и представа дали е вярно.

Всяка от трите групи работи по свой начин и усмотрение срещу ваксините. Ефектът е поразяващ, но и трудно измерим. В доста държави със силни такива кампании, нивата на ваксиниране спадат и епидемии забравени от десетилетия се завръщат. У нас нивата на ваксиниране поне официално са все още високи, но това може да не е цялата истина. Следя от доста време форуми и групи във Facebook активно пропагандиращи срещу ваксините и в тях често се споменава за лекари подправящи имунизационните картони. „Само трябва да имаш познат лекар“ поучаваха на едно място.

Най-интересният ефект обаче е промяната във възприятието. Темата се е превърнала в чувствителна със силни нападки и от двете страни. Почти като спор за религия. И аз съм виновен отчасти за това залагайки такъв тон в статиите си. Стига се до там, че когато се роди Калина, сестра ми много внимателно ме попита дали ще я ваксинираме. Когато стана въпрос за това, други бяха също толкова предпазливи. Сякаш хората ги е страх дали въпросът би обидил родителите. Естествено, че я ваксинирах! Що за въпрос е това? Не живеем в 18 век.

Едно ядро и много последователи

Аргументите и логическите небивалици на това движение са много и не толкова трудни за опровергаване. Четейки форумите обаче имах чувството, че едни и същи хора пишат навсякъде. Реших да открия кои са онези „мисионери“. Затова отворих БГ мама и взех най-голямата тема – „ВАКСИНИ – дискусия САМО за вредата от тях“. Свалих коментарите от всички 32 части и изкарах статистика за тях. Общо става въпрос за 25000 коментара в рамите на последните 6 години, които са прочетени общо 836000 пъти. Систематизирал съм всички данни тук заедно с интерактивни графики и сравнения, а тук може да свалите страниците и скрипта. (бележка)

Активността по темите срещу ваксини.

От цифрите бързо изплуват няколко извода. Има шепа хора, които са ядрото на дискусията. Това важи за всички форуми, разбира се, но тук се забелязва нещо интересно – топ 5 коментиращите са писали във форума поне 2 дни седмично в течение на години. Един дори 4 дни по много коментара. Няколко души присъстват в темата от самото начало до сега и водят дискусията на смени. Изписали са стотици коментари, повечето с голяма дължина и много линкове. Така се отличават stelt77, XVisible, Green-shiny, Мечка-Малинарка и Christian. Същите лица и са започвали новите теми и са наложили да се говори „САМО“ за „вредата“ от ваксините.

Активността на това ядро създава впечатлението, че прекарват по-голямата част от свободно си време там. В това, разбира се, няма нищо лошо – тяхно си е времето. Както с всяка епидемия обаче, първо трябва да разберем как се разпространява заразата. Това се опитах да открия. Статистиката в прикачената таблица разглежда само честотата на коментарите, но не и съдържанието. Прегледах повечето коментари и рядко се срещат такива оборващи тезите на антиваксърите. Ще забележите, че и аз присъствам в статистиката с 6 коментара. Доколкото разбирам повечето такива се трият от администаторите, но един от „ядрото“ помоли да не трият моите, защото били „показателни“.

Активност на коментиращите в темите

Затова въобще не е вярно, че всички в темите са заклети антиваксъри. Дори напротив – забелязва се, че повечето задават въпроси или се вайкат на това, което едно малко ядро от хора коментира. Пускат се различни статии, спекулации, клипове и рецепти за мехлеми и пречистване. Дискусия няма, защото така е зададена темата. Получава се нещо като затворена пещера, в която се чува само ехо от говорещите без оборващи факти и мнения. Ефектът е, че имаме нищо повече от място, където бъдещи родители да бъдат наплашени достатъчно, за да изложат децата си на риск.

Една тема от многото

Не може да поставим всички в БГ Мама под общ знаменател съдейки по тази тема. Има много както в полза, така и срещу ваксините. Лесно се намират стотици сайтове и групи във Facebook, където „приобщават“ нови родители. Всичко това създава един затворен кръг от сплашване без допълнителна информация. Добрата новина е, че ако съдим по тази тема, има индикации, че интересът към движението спада. Може да е защото са се пренесли във Facebook, а може да са си намерили друго място за обсъждане. Факт е обаче, че коментарите са намалели в пъти спрямо пика от преди няколко години.

Тези писания обаче остават в мрежата и се множат. Дори да оборим една лъжа като онова фалшиво изследване свързващо ваксините и аутизма или твърденията, че в инжекциите има алуминий и живак, пак те ще бъдат повтаряни и препечатвани. Интересен е един случай преди година, в който дете почина след ваксинация в Стара Загора. Чухте го по телевизията. Веднага след трагедията майката е обиколила всички теми и е писала на всички да не ваксинират децата си, защото това убива. По-късно се е оказало, че лекарката не е обърнала внимание, че бебето е доста болно и е ваксинирала въпреки това. Настъпили са усложнения и се е стигнало до фатален край.

Това показва един от рисковете, който може лесно да се предотврати с по-добри процедури и информираност. Не трябва да забравяме, че дори тези случаи на лекарска небрежност са изключително редки. Усложненията свързани по какъвто и да е начин с ваксинирането са няколко за десетилетия при стотици хиляди ваксинирани деца. Когато обаче сте млади наплашени родители и получите такова съобщение, то лесно може да ви раздели с разума. Аналогично, търсейки информация за ваксините, ще попаднете първо на темите като обсъжданата горе. Ако не се замислите сериозно, може лесно да решите, че имате повече знания и разбиране от лекари и епидемиолозите борещи се с тези болести от десетилетия.

Защо тази кампания е толкова вредна?

Проблемът има две страни. Може да не ни направи впечатление, но дори малък спад в броя ваксинирани може да доведе до епидемия, особено когато такива деца са концентрирани в един квартал или детска градина. Вече виждаме такива случаи в Холандия, Франция и щатите. Макар някои родители да твърдят, че си е тяхна работа и не трябва да ни занимава дали ваксинират децата си, реалността е съвсем друга. Много деца са твърде малки за някои ваксини, други не може да бъдат ваксинирани заради автоимунни заболявания или определено лечение. Те разчитат единствено на това, че хората около тях ще са защитени и няма да им предадат болестта. Отделно ваксините само помагат на организма да разпознае заплахата. При някои деца това работи по-добре от други. Когато се разболеят от грип или друга болест, имунната им система е отслабена и дори да разпознае опасна болест, може да не успее да я пребори. Ваксините в никакъв случай не са идеални и работят най-добре при масова ваксинация. Това обаче не означава, че трябва да се връщаме към средновековието позволявайки половината ни деца да умират преди пубертета, само защото откритото решение не е 100% ефективно.

Холандия през 2013-та. В синьо са общините с най-малко
ваксинирани срещу морбили. В червено – случаите на заболели.

Вторият проблем е, че целият дебат около ваксините се измества. От споровете с фанатичните антиваксъри не остава време и среда, в която да обсъждаме истинските проблеми в системата. Това са информационната кампания, образованието, минимизиране на лекарските грешки, контролът над фармацевтичните компании и внимателен анализ на всички данни. Преди четири години имаше епидемия от морбили в България заради ниското ниво на ваксинации в циганските махали. Има лекари, които дават съвети опасни за здравето на децата, като идеята ваксините да се бият поотделно през 2-3 седмици или че някоя от ваксините не е нужна, защото заболеваемостта била ниска. Образоваността на лекарите е също толкова важно, колкото това на родителите.

Говорейки за тези неща обаче е трудно, защото антиваксърите веднага наскачат и изваждат от контекст всички изказвания. Дискусията бързо се обръща от това как да подобрим една система към това как системата всъщност убивала децата с цел печалба. Вместо да говорим за по-добри процедури и отчетност, се налага да обясняваме, че във ваксините няма тежки метали, а съединенията със страшни имена ги има в кърмата в много по-голяма концентрация.

Продължаваме напред

Ситуацията е въобще абсурдна. Антиваксърите (не обичат това име, както ще забележите) са доста шумни, а за медицинските специалисти това е твърде голяма глупост, за да се занимават с нея. Трудно е да преценим какви са реалните измерения на проблема, тъй като доста родители мамят с документите заради детски градини и училища. Това не би трябвало да ни учудва, щом е честа практика да вадят медицинско на децата си за хронични заболявания.

Не може да виним БГ Мама за конкретната дискусия, но трябва да е ясно, че средата определя тона. Тези теми са капка в морето на сайта, а като структура и манталитет коментиращите не са нищо специално. Статистиката горе само потвърждава съмненията ми, че малко ядро от хора създава сериозен проблем за всички. В никакъв случай не мисля, че го правят за своя облага, макар да има доста антиваксъри по света, които да са създали успешен бизнес от страданието на другите. Това, че изброените горе коментират през ден в течение на години също не говори за нарочна организация – всички активисти го правим по различни теми. Важно е обаче да покажем, че този проблем съществува, че незабелязано се превръща в епидемия и ако му позволим да се разпространи, ще върне много болести, ужасът от които тъкмо забравихме.


Статията е написана на база и в съответствие с препоръките на Националния център за заразни и паразитни болести, Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация. Не следва да взимате медицински съвети от тук или от където и да е в мрежата или масовите медии. Обърнете се към личния си лекар или педиатър, ако имате въпроси или притеснения. Интернетът не е и не може да бъде заместител на медицинските специалисти.

104 коментара

  1. Бояне,

    хубава статия си написал, но темата е много спорна. Самият ти не третираш самата тема за ваксините, ами вадиш някакви статистики, които според мене не показват много, освен разни заключеня, известни отдавна в много социални мрежи (че има няколко лидери и много последователи – например в свободните софтуери). Пробва ли да направиш статистики за други теми от бг мама, за да видиш дали няма да изкараш същите шаблони? Например за и против кърменето?! Не съм потребител на бг мама, но вземеш една или две контролни групи, за да ти е валидна хипотезата.

    Има много книги, които излязоха напоследък от лекари-антиваксъри (както ги наричаш) и няма да е лошо да ги разгледаш, да видиш други мнения, не от седящи пред компютъра майки, ами от лекари епидемиолози, които от години изучават проблема. Мога да ти дам референции на френски, но не знам дали ще ти свършат работа.

    Общо взето дебела тема и ти нагазваш с двата крака. Ти си знаеш.

  2. Между другото откъде вадиш твърденията, че във ваксините няма тежки метали, при положение, че на всички име ясно, че има живак? Можеш със сигурност да го прочетеш на съдържанието. Ако пък си намерил без живак, кажи ми моля те производителя, защото ме интересува. Знам, че има производители, които намират друг начин да им увеличат срока на годност, но са малко и неизвестни.

  3. И аз съм на мнение, че голяма част от плявата се генерира от една малко, но много креслива групичка антиваксъри. Stelt77 и Christian са едни от най-тъпите парчета, бродили някога по тази земя. Последно, като гледах, темата „Ваксините-дискусия само за вредата от тях“ има над 50 части, поради орграничението на броя страници, което са решили да спазват за прегледност. Има 1-2 опита от един, представящ се за педиатър да обори лъжите, които са изписани (успешно), но насреща си получи само подигравки и обиди, и нито веднъж не обърнаха внимание на аргументите му.

    Ивайло Ганчев, лекари-антиваксери е оксиморон. Може да е завършил медицина навремето и да има стаж в лекуването на болни, но щом е против васкините, значи се е обърнал към псевдонауката и алтернативната медицина, и няма никакво значение, че е лекар. Много нобелови лауреати също изперкаха и започнаха да се занимават с глупости като например Люк Монтание-откривателят на ХИВ-вируса.

  4. Тема е хубава и за мен поне, е част от новата био-еко-меко и пр. мантра, която омаза поголовно, там където може разбира се. Като потребител на БГ-Мама и най-вече майка с реален живот и дете не само във виртуала, аз лично въпросната група я срещам доста често. Където мога рина и изказвам мнения (обикновено в контра на линкове към женски сайтчета, с които „доказват статистика“).
    В Групата влизат и:
    – не-признаването на антибиотици и блъскането с хомеопатия до последно и докато детето не е скапАло тотално (апропо, и тук има ядра, за които Боаронската хомеопатия не е никаква хомеопатия, напр.)
    – кърменето и кърменето до 4-5 г. и смърт за тези майки, дето не могат да кърмят, нямат кърма (което според Групата е невъзможно) или просто така са избрали, щото нали се борим Правото на избор да ни е признато!
    – нещо също много опасно- домашното раждане!! Ако ти се занимава мини през отчетните теми („Раждане с термин месец“ и „Родени блабла година“) и обърни внимание колко деца се народиха така, кой (http://lappland.snimka.bg/details/referendum17maj.631632.0.big) обича да подклажда, че докторите са кофти намеса в това толкова свръхестествено преживяване и как „акушерка“, обучавана да изражда по Интернет от някакви световни дули има достъп до широк кръг от хора и си лала за правата на майката!

    Много е сложно и това с ваксините е само част от анти-цивилизационната вълна, която съгласна съм с теб- голямата част от Групата просто приветства, без да се пита за доводи и факти. Новото Еко, за съжаление, ще ни върне доста „назад към природата“….

  5. О, забравих:
    – пелени за многократна употерба и тези, които ползват еднократни са просто супер мързеливи майки
    – еко препарати за пране, еко съдове за готвене и еко каквото се сетите. В тази подгрупа вероятно влизат и био храните за дететнцето
    – бебета, които не се захранват с месо и други животински продукти по избор на съответната мама…

    Да, от тези няма евентуална всеобща вреда и не изправят на нокти нечия здравна система, но е достатъчно наличието на контрапункт, който вероятно кара някоя прясна майчица да се чувства като леке, защото е измила дупето с парабени тази вечер.
    Малко време си прекарал в БГ-Мама и си се съсредоточил върху един казус, но Анти-Вселената е далеч по-необятна 🙂

  6. Г-н Юруков и последователи, трябва да ви кажа, че изглеждате, звучите и се държите точно като тези, които опонирате и подигравате, просто тезата ви е противоположна. И точно като тях сляпо я поддържате и отхвърляте като несъстоятелно ВСИЧКО казано/написано от опонента, без дори и за момент да се зачудите дали няма поне зрънце истина. ТЕ са „….ци“, следователно всичко, което кажат/напишат е глупост.
    А ТЕ мислят същото, и какво се получава?
    А бисери има и от двата лагера, вкл. и от квалифицирани специалисти. Освен БГ мама, проследете изказвания, интервюта и публикации от родни изтъкнати „проваксинатори“, и ще се убедите. Изказвания, противоречащи на такива от техни колеги, дори и на техни собствени, от по-ранен период (тук особено се откроява Анг. Кунчев).
    Как да възприемем, например, теза, че живачно съединение не съдържа живак?
    Как да възприемем изказване, че от 1999 г. тиомерсал не се използва във ваксините, при положение, че и през 2014 две от използваните за реимунизация го съдържат. Други две, използвани мисля, до 2010 и 2012 – също. За по-ранни години не съм се ровил, за мен и това е достатъчно показателно.
    А подобни има още много. И то от отговорни, официални лица. И какво тогава да очаквам от, примерно от АВС или Ралица (не се засягайте, не целя да ви обидя, визирам ви като обикновени потребители).
    И друго, г-н Юруков – понякога статистиките ЗА ваксините могат да са точно толкова съмнителни, колкото и ПРОТИВ тях, когато, цитирам, „не са подкрепени с научни изследвания, публикации, и т.н.“ Щото и такива има.
    А Вие от кого, ако не от „анти…“ настроени, очаквате да дойде съмнение/опровержение на официалната доктрина? Нали не вярвате, че ще излезе президента на компания „Х“ и ще каже, че по принцип „УУУУУУУУ“ е токсично, че не знае каква е смъртоносната за бебе доза (щото иначе трябва да отрови няколко за да разбере), и по тия причини си играете на „руска рулетка“.

  7. Парадоксалното за мен е, че колкото по-необятен става достъпът до информация, толкова повече се увеличава популацията на хората, живеещи в някакво съвременно Средновековие. Причината вероятно се корени в простичкия факт, че информацията е буквално всякаква, нефилтрирана и нерафинирана, и съответно – невинаги вярна.

    Например, от едната страна имаме твърдението „Ваксините водят до аутизъм“. Обикновено въпросната мантра е придружена от препратки към няколко сайта, в които с думи прости се казва, че ваксините водят до аутизъм. В тези сайтове има препратки към други сайтове, в които можем да прочетем твърдения на хора, които познават други хора, чиито деца са „пипнали“ аутизъм след ваксинация, или съответно тяхното дете има аутизъм, а причината, естествено, няма как да е друга, освен ваксината, защото всички знаем, че ваксините водят до аутизъм.

    Опитът да се отговори на това с научни аргументи при всички случаи получава отката TL;DR, ти тъп/а ли си бе/ма, виж какво е писал по въпроса професор Воронежски от Магаданския университет, за когото никой по света не е чувал, понеже тези изследвания се крият от Световната Фармацевтична Мафия и ей ти малко линкове да се просветлиш.

    И дотам. Можеш да използваш каквито искаш аргументи; да препращаш към епидемията от детски паралич в Щатите, състояла се едва през 50-те и за която все още много хора пазят жив спомен; да слагаш снимки на деца от страни, в които ваксинацията не е задължителна или не е развита, и които са жертви на паралич, или са родени след като майката е била заразена с рубеола, или каквото и да е друго. Няма смисъл. Разумът отдавна е излязъл в безсрочен неплатен отпуск.

    Въобще, средновековие.

  8. @Ивайло Ганчев – съгласен съм, че може да се вземе базова линия от други теми – например за майките, които ще раждат в даден месец или по друга тема. Може да се изкара общия брой постове на даден човек и да се види колко време прекарва в определени теми. Може да се направи sentiment analysis на коментарите с автоматични инструменти или crowdsource-ване. Може да се направят много неща, които ще ни дадат много по-добра картина.

    В статията казвам на няколко места, че няма нищо учудващо в това, че някои хора прекарват време в тема, която ги интересува. Интересното в случая е,че ядрото от коментиращи пишат в темата от много години неспирно по много пъти на седмица. Това е нетипично дори за най-ревностите форумджии, още повече, че съдейки по активността на тези, те пишат само в тази тема.

    Както каза ABC, няма такова понятие като лекар-антиваксър. Има няколко личности, които обичат да цитират в онзи форум и по сайтове и групи, но те не са лекари. Едната беше чиропрактичка, други са хомеопати. Има няколко прихолози без медицинско образование.

  9. @Ралица – Това е причината много да клинат БГ Мама. Има страшно много глупости там, които са изключително вредни за децата на лековерни родители. Всяко нещо има мярка и това важи особено за антибиотиците и лекарствата. Стига се обаче до идиотски ситуации, в които лекуват с хомеопатия, инхалации и бабини методи сериозни състояния. Най-фрапантното е, че лекари толерират и дори помагат с такива неща. Едно е да подсилваш имунната система със здравословен начин на живот, друго е да правиш детето си веган от кошарката и да отказваш всякакво лечение като започне да угасва.

    @sim – Във ваксините (и всички органични съединения) има азот, въглерод и оксиди. Това означава ли, че в тях има азотна киселина? Това е логиката с живака – в съединение е много различно от свободна форма. Органичните и неорганичните съединения също се различават много. Абсурдно е да се говори за един атом без молекулата, концентрацията и контекста. Това е невежо.

    Тиомерсалът е антисептично съединение, което се е използвало във ваксините за защита от гъбички. Използвало се е, за да позволи ваксинирането на много деца от една епруветка и да направи ваксините по-безопасни. Заради паниката около съединението, то е премахнато и сега използваме еднократни дози за ваксините. За нас не е проблем, но в страните от Африка и Азия това оскъпява неимоверно ваксинацията. Само заради на тази паника на антиваксърите може да се припишат измирането на десетки хиляди деца в бедни страни през последното десетилетие от предотвратими болести.

    След премахването на съединението от ваксините, не са забелязани никакви странични ефекти. В Европа не се използват вече ваксини с него. Кои си видял ти? Нито една от задължителните ваксини го няма.

  10. @Marfa – достъпът до информация не гарантира способността да я осмислиш. Хората често действаме първосигнално като сме уплашени. Проблемът е, че има твърде много хора, които разчитат и експлоатират това. Това, комбинирано със силната индивидуалност на обществото ни създава ситуация, в която трябва да взимаме решения за всичко. Това е свободата, в крайна сметка. С тази свобода на решение обаче всеки започва да се възприема едва ли не като авторитет по всички теми, които го питат. Това може да не е такъв проблем когато избираш политици или къде да държиш парите си, макар очевидно е проблем, но когато се отнася до здравето на хората и най-вече децата ти, е просто абсурдно да се залъгваме така.

  11. Няколко бележки за данните:

    От ZIP файла може да свалите всички теми като HTML файлове и скрипта, с който са анализирани. Изкарал съм само датата, името на автора и броят думи във всеки коментар. Би било интересно да се извадят и ключови думи и колко се срещат, линкове и топ домейни от външни препратки.

    Днес обнових последната тема и статистиката. Промених скрипта да изключва цитатите от други коментари (но оставя цитатите от външни статии), Така броят думи на някои коментари падна. Общото намаление обаче е незначително.

    Ще забележите също, че потребителските имена се различават леко от тези в БГ Мама. Причината е, че много от тях имат странни знаци. Замених всичко освен букви, цифри и някои стандартни символи с тире.

    За някои потребители се забелязва, че в статистиката тук има повече коментари от брояча на формума. В БГ Мама също го отбелязаха. Погледна отново анализа и излиза, че брояча на БГ Мама е грешен. Един потребител твърди, че имал около 60 коментара, но в темите от форума лесно могат да се намерят 70-те, които е написал. Броят се лесно и на ръка.

  12. Хубав текст… изумена съм, че още не си залят от анти-ваксери обаче.
    За мен най-абсурдната логика е, че ваксините са, за да се пълнят джобовете на голямата фарма. Ако седнем и се замислим, болестите със задължителна ваксинация, ако не те убият, ти докарват такива хронични проблеми (хепатит, туберколоза, детски паралич, пр.), че цял живот ще кихаш кинти на споменатата фарма в далеч по-големи количества, отколкото от еднократната/двукратната/трикратната задължителна ваксинация за ЦЕЛИЯ ти живот.

    Държа да тегля черта, изключително против грипните ваксини съм, основно защото не мога да намеря сериозни доказателства да имат някаква реална полезност (все пак, ако има такава, моля, споделете с мен), но в никакъв случай не слагам равенство между двете.

  13. @Eneya – Предишните статии бяха залети от коментари. Не съм залят от антиваксъри, защото изглежда са шепа тези, които тролят навсякъде, а и навярно още не са намерили тази тема. В БГ Мама надушиха снощи статията, така че и това може да стане.

    За противогрипната ваксина – работят настина, но щамовете се менят всяка година и се ваксинира срещу това, което най-вероятно ще вилнее през тази. Повечето хора не виждат смисъл да си ги бият, има доста заболели и смъртни случаи, но тъй като няма масова ваксинация е трудно да се каже колко такива биха препоръчали. Задължително трябва да се бият обаче на деца, които имат склонност към висока температура и възпаления. Ако детето хване грип и вдигне 40 нагоре, резултатите няма да са добри.

  14. ентусиазмът ти от откриването за пръв път на тема, която се разисква по блоговете от години е умилителен 🙂

    сега ако напишеш в гугъл „кемтрейлс“ или „бретерианство“ сигурно ще ти се обърне светът 😉

  15. Новите псевдорелигиозни секти се заиграват с „природосъобразното“, борейки се уж с „химическата индустри“ /лекарства/, с методите на медицината /които са създадени едва ли не, за да развиват някакъв бизнес на гърба на пациентите/…. всъщност станаха подобие на това, с което се борят – те стават индустрия! За съжаление много лекари именно с цел печалба се „специализират“ в псевдонаучни практики. http://infocultbg.org/index.php/2010-07-26-10-56-44/218-sekti-i-bremennost

  16. Благодарна съм да прочета тази статия/статистика!!! Когато се роди дъщеря ни, вземайки решение да я ваксинираме, не спях по цели нощи преди ваксинация, от ужас…Около нас доста хора не ваксинират децата си…не говорим за това, защото са интелигентни хора – вземат решение и го следват без да те облъчват. Моите лични съмнения и решенията на тези хора, които аз дълбоко ценя, ме караха да ръшкам из нета и да се побърквам каква необразована майка съм. Това, което изчетох с половин око не си струваше, но ме плашеше до парализиране. Липсваше ми реализъм и изказвания на хора, които имат обоснована обратна позиция на тези против ваксинирането. Правеше ми впечатлени, че бумът е бил преди години, когато за сегашните ваксини по здравна каса са плащали луди пари, за да не са от тогавашните „живи“ по здравна каса, а сега пък не искат тези за които едно време са плащали. И търкат едни и същи „доказателства“. Не казвам, че не е риск, но родиш ли се ставаш смъртен и живееш в риск всеки миг. Отделно, докато се чудех как да си намеря успокоение се питах, тези хора дали някога са ходили в страни, където се изисква ваксинация за определени болести? Дали ако им предложат висока заплата и да се пренесат в еди-коя-си-държава и се изисква ваксината ХХХ дали ще си ваксинират децата и тях, или то тия ваксини са други, защото не са по нашата здравна каса… Благодаря още веднъж! Хубаво е да има и другата страна, тази на която стои моето семейство и такива като нас, които свиваме смутено рамене, че не правим най-доброто за децата си, което всъщност е продиктувано и от това, че не тарикатееме да живеем за сметка на здравето на другите.

  17. @Боян Юруков
    „Във ваксините (и всички органични съединения) има азот, въглерод и оксиди. Това означава ли, че в тях има азотна киселина?“
    Правите обратна аналогия. Помислете дали азотната киселина може без азот, такъв ми беше примера.
    „След премахването на съединението от ваксините, не са забелязани никакви странични ефекти. В Европа не се използват вече ваксини с него. Кои си видял ти? Нито една от задължителните ваксини го няма..“
    Постъпвате по начин, който иначе критикувате. Пишете без да проверите.
    В Европа може и да е премахнат, но при нас остава доста след това.
    В изменения от 01.04.2010 Имунизационен календар сред ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ фигурират Euvax и Tetadif. Оставям на Вас да проверите (поне това) съдържанието им. До 01.04.2010 за имунизация против дифтерия, тетанус и коклюш – ваксина ДТК. Проверете и нейното съдържание и от кой месец се прилага. Ей така, за обща култура, прочетете листовката и на Tetatox (не е сред задължителните), и обърнете внимание от кога е разрешението, както и терапевтичните показания. По-горе казах, за по-ранни години не съм ровил, Вие ако имате време – направете го.
    Както казах, за съжаление, не се различавате особено от повечето пишещи Ви опоненти – говорите/пишете (пред)убедено, а критикувате тях за същото.

  18. @sim – Euvax и Tetadif не са част от задължителния имунизационен календар. Ето списъка: Engerix, HEXACIMA, SYNFLORIX, PENTAXIM, Тетраксим, Priorix и БЦЖ ваксина. В нито една от тях, включително в БЦЖ ваксината, няма thimerosal. Изрично пише, че няма и други консерванти. В БЦЖ ваксината никога е нямало такива съединения, тъй като е жива.

    Относно критиката – не, проверявам всичко, което пиша. Конкретно за липсата на последствия от премахването на консервантите има данни за скандинавските страни, където първо е започнало това. Дал съм линк в предишната статия.

  19. @ABC до доказване на противното лекар не те прави това какво предписваш ами каква диплома имаш. Това, че отказваш да играеш по свирката на биг фарма автоматично те прави не-лекар така ли ? Струва ми се малко органичено.

    Книгите, за които говоря са писани от екипи лекари, практикуващи до момента. Хубаво е да не сте толкова догматични в темата, която защитавате, защото, както казва sim заприличвате на тези, които критикувате.

    Също така @ABC, във Франция се води масова политика за изписване на колкото се може по-малко антибиотици, просто защото някои бактерии са станали толкова резистентни, на всякакъв вид лекарства, че практически няма с какво да ги лекуват в момента (сещам се за някои видове туберкулоза и за еколи). И така, някои лекари, оставайки си лекари, почват да предписват други методи за лечение, включително и чай и лимони, не от милитантизъм или друг изъм, ами от грижа за здравето на хората.

    Лекари, които познавам например не отхвърлят напълно ваксинирането, но казват, че е безмислено, дори вредно да се прави преди 1 година (ако майката кърми детето и ако си го гледа), също така 4-5, че и 6-валентните ваксини са доста опасни. Същите лекари намират за доста безсмислено да се ваксинира срещу хепатит Б. Обяснението, което искаха да ми дата в една клиника е, че ако детето ми искало да си прави персинг след 20 години, нямало да има за какво да се притеснява.

    Ама пълен булшит. Първо една ваксина двадесет години едва ли държи, второ ваксината срещу хепатит Б е наистина със съмнителни резултати, трето ако детето ми иска персинг на 20 години само ще си направи ваксина.

    Също така освен живак, има и алуминий и формалдехид. Сигурно има и други екстри, които не се казват.

    Дай да видим друго. Защо задължителната ваксина е дифтетполио (в България майче задължителните са доста повече не съм сигурен) ? Ми защото това са били най-големите опасности след втората световна война. Оттогава та досега значи ползваме една и съща политика на ваксиниране. Нещо нередно ?

    Имаме ли достатъчно данни за страничните ефекти, за потенциалните дългосрочни ефекти, за интересите на лекарите, за реалните ползи от ваксинацията? Не. Или поне не на равна нога с информацията „за“ ваксинирането. Нормално е тогава хората сами да си търсят информация и за съжаление понякога се стига до изцепки, какво явно става на форума на бг мама, без да съм го чел и без да имам лично мнение.

    Доста често чуваме, че еди си коя болест е практически изчезнала заради успешни ваксинационни кампании. Сигурно е вярно до известна степен, но има и мнения, които казват, че изчезването на болестите не е свързано толкова с имунизационните кампании, колкото с повишаването на нивото на живота и хигиената.

    Мисля, също, че чрез коментарите на marfa, Ралица и ABC се мъчат да карикатуризират, тези които не са на тяхното мнение. Така до диалог и обмен не се стига, ако въобще диалогът и обменът е целта на статията.

    И тъй, малко по-споко и с повече аргументи и по-малко иронизиране и усмиване и всичко ще си дойде на местата. ИМХО разбира се.

    С поздрави,

  20. @Ивайло Ганчев – По същия начин да си сложиш „др.“ пред името не те прави лекар, но доста хора изглежда го правят. Дай пример за един лекар, който говори срещу ваксините и една книга написана от лекари по въпроса. Не би трябвало да имаш проблем щом са толкова много. Ние ти казваме, че няма такива лекари.

  21. @Ивайло Ганчев не е ли по-лесно да се търгува с нещо не толкоз вредно, ако целта е в търга? Според Вас каква е целта изобщо на имунизацията – световна конспирация? На мен не ми е трудно да си представя майка, която губи дете от полиомиелит, защото баба ми е една от тях, и която смята ваксините за Спасението. Не е ли уморително да се търси във всичко вредата? Напоследък чета колко е опасен джинджифилът и колко било важно да се спазва дозата, която се приема и пр. и пр. Не знам, аз наистина добросърдечно питам, защото и аз познавам лекари, които говорят против, но познавам и къде къде по-големи в областта си лекари, които са твърдо за ваксинацията.

  22. Благодаря за статията, но още по-интересни ми бяха коментарите. Хубаво е да видиш, че има интелигентни, мислещи и аргументиращи се хора (мамите, писали по-горе, особено).
    За връщането към едно пост-модерно средновековие, съм абсолютно съгласна, за изброяването на останалите, заклеймяващи теми, също. Стремежът към показното онлайн „най-добро-за-детето-ми“ поведение се манифестира с ярост, агресия и неизслушване на друго мнение.
    Доброто е, че всички с достатъчно владеене на езици и образование можем да преценим правилно кое е най-адекватно за децата ни и да не се поддаваме на „доказани“ мехлеми, отвари и магии. Лошото е, че живеем сред всички, които не са, децата ни растат с техните и подобни сблъсъци, ми се струва, че занапред ще ескалират и по други теми.

  23. Моето мнение се припокрива напълно с това на Ралица, Енея и Марфа. Определено това е една от причините да се откажа от влизане в бг-мама – агресивното невежо натрапване на идеята за натурално, природосъобразно или както там го наречем родителство на всяка цена, със сляпо следване на някакви кой знае откъде спуснати практики и без критично вглеждане в корена на нещата. Ралица много добре е описала групите „по интереси“, типажите са точно тези, на които ми писна да отговарям с разумни аргументи още преди няколко години. Сипно подозирам, че сега нещата са влошени 🙁 Расте поколение, което е свикнало да си търи информацията в Интернет по най-лесния начин и за него Уикипедия е най-достоверния източник на информация 🙁 Като цяло това поколение не е и свикнало – не е научено в училище! – да подлага на критичен анализ каквато и да е информация. Работата ме среща с много млади хора всеки ден и направо окото ми се плаши. А тези хора вече имат и деца…
    Ще следя развитието на събитията покрай статията с интерес 🙂

  24. „Дармщат е фармацевтичен и химически център, дом на компаниите Merck KGaA и Röhm.“ Уикипедия. Вероетно нямаш нищо общо с тях, нали?

  25. @Марин – През 2004-та работих почасово в една фабрика за опаковане на лекарства по 12 часа на ден с едни пакистанци. Един немец ми открадна телефона и една машина така ме удари, че ми шиха лицето после. Това ми е останало като спомен. Какво друго общо имаш предвид?

  26. @Marina, bilkata, Емотикон с букет 🙂
    Да, обикновено това „сигурна съм, че правя най-доброто за детето си“ винаги изплува в някоя част от поста, което е около 4 пъти по-дразнещо от факта, че БиоЖената е предизвикала достатъчен брой въглеродни емисии, поръчвайки дадена еко вилица от Китай…

    @Ивайло, какви карикатури?! Описвам ти реални потребители и реален развой на опит за диалог, обикновено завършващ с челен сблъсък със стена…или радио по-скоро.

    И понеже като цяло положителното нито може да предизвика новина, нито, за съжаление ни е в хорската природа да отваряме теми „Само за ползите от ваксините- колко се радвам, че детето няма вариола!“, се налага да се защитавам (едва ли не) за изборите, които правя.

  27. @Боян Юруков
    Euvax не е част от календара към днешна дата. В изменението от 07.11.2014 Тетадиф фигурира.
    Тиомерсал са съдържали доста години след спирането му в Европа (ако приемем 1999г). Какво – в България деца не се ли раждаха, или те са по-ниско качество от европейските?
    Лошото е че, изказването, което имам предвид, е на водещ специалист в областта. По-лошото е, че привържениците му суфлират, въпреки явната неистина. А най-лошото е, че много родители доверчиво чинно го приемат за чиста монета, а никой не търси отговорност от „специалиста“.
    Ама черното няма да стане бяло.
    А за останалите, които изброявате, нищо не съм казвал.
    Вместо това да бяхте казали дали азотната киселина може ДА НЕ съдържа азот.

  28. @Боян Юруков –

    Всъщност има един „лекар“, който го казва.

    Това е (пропускам умишелено Др.) Andrew Jeremy Wakefield. Човекът, който е виновен за цялото това безумие с ваксините. Той поставя началото му с един фалшифициран рисърч пейпър с който иска да лансира лични „бизнес начинания“. След това хилядократно е опроверган, няма досега научно издържано изследване което да потвърждава резултатите му. Осъден е за измама впоследствие. Ама ето всеки луд с номера си и хората продължават в тая глупост.

  29. @Ивайло Ганчев – Наистина е хубаво като лекар да не играеш по свирката на Биг Фарма. Особено, когато си един от многото присъстващи на поредния коктейл, по време на който медицинско лице, на което е връчена готова презентация от съответната фирма, те убеждава колко новото скъпо лекарство е супер мега по-добро от съществуващите му вече евтини и отдавна доказани като ефективни широко използвани в практиката аналози. Добре е да се гледа на информацията безкрайно критично и да се лицемерничи, кимайки в знак на съгласие, но това само ако искаш отново да те поканят на коктейл. Добре е и да се отказва на фирми, които ходят по кабинетите да убеждават лекарите да изписват определено лекарство срещу комисионна, но това вече си е до съвест.

    С ваксините не е точно така. При солидната теоритична основа и цялата беза данни, налична до момента, в 21ви век да си против ваксините е все едно да казваш, че Земята е плоска. Доктор ти Папазова е била състудентка на майка ми и по нейни думи е била наистина брилянтна. Обаче, какво от това, след като дейността й в момента няма нищо общо с истинската медицина, а разпространяване на псевдонаука за ваксините и още куп други неща от национален ефир. Неведнъж е изтъквала, че имала само една петица в следването и то по история на БКП, тоест абсолютно ирелевантен предмет. Ако ще висчките нобелови награди за медицина да са нейни, връзка межу аутизма и ваксините продължава да няма, независимо, че тя го е казала.

    Как планираш да докажем, че ако един до момента здрав и прав 30-35 годишен мъж се разболее от левкемия, диабет или множествена склероза, то това е в следствие на ваксините, които е получил като дете? Може би под дългосрочни ефекти нямаш предвид чак толкова напред във времето? Какво точно разбираш под дългосрочни?

    Хепатит Б вируса е от най-заразните. В засъхнала капка кръв той е инфекциозен в продължение на една седмица. Ако майката е заразена преди бременността, то тя ще трябва да роди с цезарово сечение, защото при нормално раждане вероятността вирусът да премине в кръвта на детето е повече от 90%. Понеже той се излчъзва и с телесните течности, рискът за бебето е висок. Майката може да се зарази и докато е бременна. Масово бебетата карат инфекцията безсимптомно и имунната им система реагира слабо на присъствието на вируса. При тях хронифицирането е много често. В развиващите се страни разбира се проблемът е много по-сериозен. Отговорът с татуировката, който са ти дали, е доста повърхностен, да не говорим, че реваксинация се прави на около 17 годишна възраст.

    Алумният, живакът и формалдехидът са обяснявани вече сигурно над десет пъти в коментарите под различните постове на Боян, включително и от него, така че не мисля да повтарям едно и също до безкрай.

    Хигиената също е обяснявана многократно, но хайде пак. Има прекарсна графика в текста „Зли ваксини или глупави родители“. През 60-та година, а и доста преди това хигиената си е била доста добра, но случаите на морбили нещо не намаляват до 63-та, когато е въведена ваксината. Картата на Холандия по-горе, която илюстрира странно съвпадение между ниските нива на ваксинации в определени райони и концентрацията на заболелите в същите места. Викаш през 2013-та чистата питейна вода в тези райони внезапно жизненият стандарт е станал под всякаква критика?

  30. @sim – Tetdadif е за възрастни и деца над 7 години. Във ваксините за бебета няма тимеросал.

  31. @Боян Юруков – Няма, защото ако посмеят да кажат нещо против, най-малкото, което ще им се случи е да си загубят работата. Имаш един немски доктор, когото гонеха из цяла Европа, защото е намерил алтернативен начин за ИСТИНСКО лечение на рака. Пазят си хляба, ама я попитай в личен разговор някой от тях дали ще си ваксинира децата?

  32. „Ваксината против морбили е един от компонентите на тройната ваксина MMR, която правят на децата в ранна възраст. Лекарите твърдят, че тази ваксина е необходима за предотвратяване на енцефалита, получен вследствие на дребната шарка. По техните думи такъв се получава при 1 на 1000 случая на морбили. Имайки зад гърба си не едно десетилетие на лекуване на това заболяване, аз, както и много други педиатри, се съмнявам в тази статистика. Вероятността 1 на 1000 за заболяване от такъв вид енцефалит е справедлива за деца, хранени оскъдно, живеещи в бедност и мизерия, но за деца от семейства със среден и по-висок доход, тази вероятност е 1 на 10 000 или дори 1 на 100 000.

    Наплашвайки родителите с малко вероятния енцефалит от дребната шарка, лекарят едва ли ще им разкаже за опасностите от ваксината, която използва за неговата профилактика. Използването й е свързано с енцефалопатия и други усложнения – такива като изострен склерозиращ паненцефалит, причиняващ необратимо поражение на мозъка, винаги водещо до смърт.

    Други неврологични и понякога смъртоносни усложнения от ваксината против дребна шарка са:
    – атаксия (неспособност да се координира дейността на мускулите),
    – умствена изостаналост,
    – асептичен менингит,
    – гърчови състояния и хемипареза (парализа на едната половина от тялото).

    Вторичните усложнения могат да бъдат още по-плашещи:
    – енцефалит,
    – множествена склероза,
    – токсичен епидермален некролиз (синдром на Лайел),
    – анафилактичен шок,
    – синдром на Рей,
    – синдром на Гилен-Баре,
    – нарушение в съсирването на кръвта,
    – ювенилен диабет и дори
    – лимфогрануломатоза (болестта на Ходжкин) и други видове рак.

    Смятам за неприемлив риска, свързан с използването на тази ваксина, дори и да съществуваха убедителни доказателства за нейната ефективност. Но такива няма.

    Рязкото намаляване на заболеваемостта от морбили става дълго преди да започне използването на ваксината. През 1958 г. в САЩ има около 800 000 случая на дребна шарка, а през 1962 г., една година преди въвеждането на ваксината, случаите намаляват вече с 300 000. През последващите четири години, когато децата са ваксинирани с неефективната и днес отменена убита ваксина, броят на заболелите спада с още 300 000. През 1900 г. смъртността от дребна шарка е 13,3 случая на 100 000 човека. През 1955 г. смъртността на децата до първото ваксиниране против морбили намалява с 97,7% (0,03 случая на 100 000 човека).

    Сама по себе си тази статистика се явява убедително доказателство, че дребната шарка започва да изчезва преди въвеждането на ваксината. Ако някой продължава да се съмнява, нека се замисли над следното: Според данните от изследвания, проведени през 1978 г. в 30 щата, повече от половината деца, разболели се от дребна шарка са били ваксинирани по съответния начин. Нещо повече, по данни на Световната здравна организация, шансовете за заболяване от морбили при ваксинираните деца са около 15 пъти по-високи.

    Възниква въпросът: „Тогава защо, независимо от тези факти, лекарите продължават да ваксинират децата?“ Отговор може да даде един случай, станал в Лос Анжелис, 14 години след въвеждане на ваксината против морбили, по време на тежка епидемия от тази болест. Лекарите убеждават родителите да ваксинират децата на шест месечна възраст и малко по-големи, макар че органите по здравеопазване предупреждават, че за децата до 1-годишна възраст тази ваксинация е безполезна и дори опасна. На всички деца от Лос Анжелис, до които успяват да се доберат, лекарите правят ваксинация. В тази мащабна операция участват множество лекари. Само няколко местни педиатри, запознати с проблемите на увреждането на имунната система и с опасностите на „бавния вирус“, отказват да ваксинират своите пациенти. Та нали вирусите, присъстващи в живите ваксини, в частност във ваксината против морбили, могат години наред да се укриват в човешките тъкани и впоследствие да се проявят във вид на енцефалит, множествена склероза или предразположеност към рак?!

    Един от лекарите, отказал да ваксинира своето седем месечно бебе, казва: „Безпокоя се от следното: вирусът на ваксината не само, че осигурява много малка защита против морбили, но може да остава в организма. За въздействието му не знаем почти нищо“. Загрижеността за собственото му дете обаче, не му попречва да ваксинира други деца. „Като родител имам право на избор по отношение на детето си. Като лекар – според закона и в съответствие с изискванията на професията, съм задължен да следвам препоръките, както и в случая с ваксината против свински грип“.

    Може би вече е време и на всички останали родители да се даде право на избор, с каквото се ползват лекарите?“

    д-р Робърт Менделсон

  33. Боян, чак ми става забавно как се превръщаш в един от тези, които осмиваш. Две теми в рамките на два месеца? Надявам се, че ще насочиш усилията си към градивната и критична диалектика, с по-малко квалификации и обобщения.
    Да не ваксинираш е сериозна отговорност. И все пак е приятно да виждаш с каква иронична лекота се тълкува подобно решение.
    В моите очи „ваксърите“ (по твоите квалификации) дори не знаят за кои заболавания се поставят ваксини, не са и поглеждали листовките на ваксините, а за 20 години практика имат само два случая на страничен ефект от ваксина ( разбираемо за много редки, но за чести?). Така подмятания тук полиомиелит е силно заразен и рискът от предаването му е сериозен, но само в 1% от случаите води до увреждане на централната нервна система. Надявам се, че сте сигурни в презервативите. Те предпазват само с 0.9% повече.

    Марин, имаш ли малко повече инфо и за това от листовката на ваксината:
    При МПР между 7-ия и 28-ия ден след ваксинацията е налична фарингеална екскреция на вируса на рубеолата и морбилито, с пикова екскреция около 11-ия ден. Като част от ваксинираните развиват и морбили с понижена вирулентност.

    АВС, предполагам, че си роден преди ’92, имаш ли поставена противохепатитна ваксина и ако имаш, кога е била поставена? Как може да се определи и докаже, че проявена множествена склероза в ранна детска възраст се дължи на поставената в родилното ваксина, т.е. не разполагаме с никакви данни от преди поставянето на ваксината? Питам като не-медицинско лице, запътило се към родилния дом с декларация за отказ от ваксини.

  34. Честно казано и вярата във ваксините я намирам за почти религиозна, което обезсмисля в зародиш всеки възможен спор.
    За мен нещата стоят така. Първо да видим какво предлагат ваксините? Най-общо са някакъв убит или омаломощен щам или извлек + допълнителни съставки, които трябва да изградят антитела. И се смята, че това е достатъчно за предпазване от заболяване. А всъщност не е и това е смешното. Тази статия твърди, че неваксинираните хора са заплаха за ваксинираните. Неваксиниран не е равно на болен заразоносител 🙂
    Имунинет може да се поддържа и по други начини. Сляпата вяра във ваксините е не по-малко опасна от пълното им отричане.
    Винаги съм питал дали някой би пуснал ваксинираното си дете сред болни разчитайки на магическата закрила или като всеки трезвомислещ човек не би поел този риск.
    Тоест ваксините не пазят на 100%. Не става ясно колко пазят въобще и за какъв период – опитайте да разберете за коя да е ваксина – аз поне не съм намирал достоверни източници.
    Да видим какво друго съдържа една ваксина – остатъци от средата, в която е вирял щама – това включва органична материя от овчи, маймунски и какви ли не животински видове, които фармацията използва. Съгласен съм, че технологиите се развиват и все пак голяма част от тези примеси остават. Отделно консервантите и другите подобни. Това всичко се изсипва накуп директно в кръвта елиминирайки първичните защитни бариери на организма. Дали ще има странична реакция е лотария. Лотария на която подлагате себе си и децата си.
    Ако изтеглите губещ билет и се развие алергия, аутизъм или друг страничен ефект в България никой няма да ви погледне и да ви предложи защита. Тоест задължават ви да си ваксинирате децата, а при нанесена вреда си го отнасяте. В много държави има фондове предлагащи помощ и солидни обезщетения при понесена вреда от ваксина. Тук обаче няма. Тогава защо не ни дават право на избор?
    И друг важен въпрос – задължителни са детските ваксини. А при възрастните какво става? Колко от вас последно са се реимунизирали за нещо? Ако не сте, тогава по ваксинаторската логика не сте ли опасни за околните?
    Изобщо темата е адски дълбока, има страшно много глупости и от двата лагера, много конфликти на интереси и много сектанти. Голямо главоболие е да отсееш смисленото от плявата. То в днешно време важи за всичко. Аз лично съм за доброволният избор. Нека всеки родител поеме отговорност за децата си и за себе си. Стига диктат. В Германия епидемии няма. А ваксините не са задължителни.
    Лично съм се отказал да убеждавам когото и да е за каквото и да е. Всеки има глава на раменете си и е добре да я ползва като взема отговорни решения.

  35. @Юлия – „Така подмятания тук полиомиелит е силно заразен и рискът от предаването му е сериозен, но само в 1% от случаите води до увреждане на централната нервна система.“

    1% от милиони деца е много голямо чилисо. Не е нужно една инфекциозна болест да води до инвалидизация или смърт в 50% от случиате, за да си струва да се ваксинира срещу нея.

    Да, роден съм преди 92-ра и съм ваксиниран срещу хепатит на 17 години някъде, но въсщност съм недоваксиниран, защото третата доза я пропуснах поради ангажименти и от тогава така и не отидох. Не знам кога ще намеря време и ще ме отмързи да си направя изследвания дали въобще имам имунитет и после евентуално да отида за още дози. Двама мои приятели, които завършиха стоматология в Германия, бяха ваксинирани безплатно от университета заедно с целия курс разбира се. Единият после почти не беше отговорил на ваксината и се наложи да го бодат още.

    Не знам как може да се докаже, че множествената склероза е причинена от ваксината. Данни за такъв страничен ефект в литературата няма засега без значение какво си фантазират шарлатаниете, а и МС е болест на младите хора. Изключително рядко при деца и при хора над 50 годишна възраст.

    @Кирил Костов – „вярата във ваксините“ – не е вяра, а знание. В науката думата вяра няма място.

    „И се смята, че това е достатъчно за предпазване от заболяване“ – Явно е достатъчно при много голям процент от ваксинираните.

    „Тази статия твърди, че неваксинираните хора са заплаха за ваксинираните.“ – не твърди такова нещо.

    „Имунинет може да се поддържа и по други начини.“- Не, не може. Ако намекваш за здравословна храна и спорт, как това ще спре един микроорганизъм да те разболее, след като имунната ти система до момента не го е срещала?

    „Тоест ваксините не пазят на 100%. “ – Добро утро 🙂

    „Не става ясно колко пазят въобще и за какъв период – опитайте да разберете за коя да е ваксина – аз поне не съм намирал достоверни източници.“ – Има, има. Много добре е известно например, че новата безклетъчна противококлюшна ваксина преизвиква доста по-слаб и нетраен имунитет в сравнение с целоклетъчната, но е и по-безопасна. По официалните сайтове (не знам за българските) си пише.

    „Съгласен съм, че технологиите се развиват и все пак голяма част от тези примеси остават.“ – Точно обратното. Незначителна част остават.

    „Това всичко се изсипва накуп директно в кръвта елиминирайки първичните защитни бариери на организма“ – Тоест и ти не си виждал как се бие ваксина, след като говориш за „директно в кръвта“?

    „Всеки има глава на раменете си и е добре да я ползва като взема отговорни решения.“ – Като гледам как се връщат епидемии, явно далеч не всеки има акъл да прозре, че не всичко, написано в интернет, е вярно и че не трябва да му се вярва. Какво отговорно решение можеш да вземеш ти, след като ми говориш за васкини директно в кръвта, което е най-елементарната лъжа, която трябваше да си прозрял и отхвърлил на момента, в който си я прочел? Смятай, колко ти е истинска информацията, ако трябва да се задълбае в темата.

  36. Няма дори да се опитвам да ви оборвам/надприказвам/доказвам нещо. Но както казаха по-горе, говорите за неща, които не разбирате, хващайки се за някакви статистики, бг-мама (между другото не си и помислям да си губя времето там), а същината ви бяга. Само две неща ще отбележа- 1. Сега, към днешна дата, децата масово са болни и едно просто отиване до педиатричен кабинет, независимо дали в държавен или частен такъв, ще ви докаже това и 2. когато ви ухапе животно или се убодете/нараните, ви бият ваксина за тетанус при условие, че навремето са ви сложили такава- какво стана с имунитета? И това е всеки път. И да, важна е и храната и мн.други фактори, но ваксинирането е сред основните. Всъщност групите ви не са 3, повече са. Аз съм живото доказателство. 🙂 И ще завърша с чудесната мисъл на Бърнард Шоу: Докторът е също толкова добър консултант по въпросите за ваксинирането, колкото месарят – по въпросите за вегетарианството.

  37. @Diyana – А една още по-проста разходка из градинките и парковете, ще докаже точно обратното. Наистина не се занимавай, че неспобността за логически вярно съждение само ще те изложи.

  38. Всъщност статията ми звучи като реч на религиозен фанатик. Не ми се сърдете, но все едно слушах как евангелист като кон с капаци си повтаря своята истина, друга няма и всички други грешат. Наистина звучите така! Разни смешни извадки от бг-мамма като доказателствен материал са просто абсурдни. Да напишеш статия не е нужно само да се чувстваш убеден, това те прави просто писач, но не и журналист.

    Простете, че няма да ви обяснявам на дълго и широко с какво не съм съгласна, но имам много работа. Но първо ще отида да погледна детето си, което вече спи. А, да не забравя да уточня – ще отида да погледна детето си, увредено от ваксина. Утре ще е весел ден – ще ходим на рожден ден … на други като нас. Пак ще е весело, нищо, че рожденика не говори – той е с аутизъм, но пък лекарите не са убедени на 100%, че е от гърча получен след ваксината. Там ще е и Ани, тя пък никога няма да проходи, защото бе много важно да я ваксинират и личната и лекарка настоя въпреки, че имаше здравословен проблем. Ще бъде весело! Нали ще е празник!

    Няма смисъл да ми отговаряте. Така и така повече няма да ви прочета.

    И последно желая на Вашата Калина да е здрава! Да понесе всичко, което волно или неволно и причинявате.

    Всичко добро!

    Коя съм аз ли? Аз спрях да бъда каквото и да е, спрях да бъда която и да е след като детенцето и се превърна в цифра в една отрицателна статистика за ваксините. Сега съм просто сянка, която облича, храни, къпе … Аз съм един символ от скритата статистика за вредата от ваксините, която хора като Вас гръмко пропагандират, че не съществува.

  39. Т’ва, че религиозно вярвам във ваксинирането не ми пречи да подозирам, че атопичния дерматит на моя син е бил предизвикан от една от ваксините. Ако казваме цялата истина, без да премълчаваме евентуалните странични ефекти, ще спечелим (или няма да губим) голяма част от „защитниците“ и „немислещите“.

  40. До „не ваксинирала“ N38:
    При религиозния фанатизъм имаме доверяване на тези в книги писани в периода „край на бронзовата епоха – късно средновековие“.
    Тук наблюдаваме грижовно събрани данни и техния внимателен анализ.
    Ако не виждаш разликата между двете, най-добре да се въздържаш от публични изказвания. Само ще се излагаш.

  41. Господин Mick и ABC, благодаря, че ми припомнихте защо НЕ коментирам във форуми, блогове, под статии и пр. словоблудствания. Единствените изложили се тук, сте вие и то не само заради непринуденото ви, по домашному/комшийски/кварталному, рязко преминаване на ти, от което много леко ми се догади. За съжаление слагането или не слагането на ваксини нямат връзка с доста от личностните качества. Кавалерството и добрия вкус, например. На мен лично освен на откровена простотия и липса на елементарна култура, ми загатват за дефицит на емоционална интелигентност (за другата не споменавам дори) и изобщо на дефицити, които както винаги се прикриват с арогантност, грубост и т.н. Ако си извадите главите знаете откъде и разчупите рамките/границите/стереотипите/предразсъдъците, които сами сте си създали, за да ви е уютно, удобно, сигурно и топло, предполагам, може и да дочуете за съществуването не само на множество съзнателни, интелигентни над средното ниво, отговорни родители на деца без ваксини, а и на обществото на дъновистите, бретарианството и мн. мн. други. Тук ключовата фраза е толерантност, особено когато се касае за нещо, което не разбирате, но имате непреодолим копнеж да се изкажете/изплюете „компетентно“.
    Аз съм дотук и пак ще завърша с една любима мисъл, ако случайно се питате какво търся тук, щом не обичам такива формати.
    „Орелът нявга по-ниско от кокошка слиза, но облаци кокошки нивга не достигат.“ из разкази на Чехов

  42. @ABC – нямам съмнителната чест да Ви познавам. Но по нищо не се различавате от антивакс фанатиците 🙂
    Ок, ваксините се слагат подкожно не в кръвта. И доколкото четох Вие самият/самата не сте се ваксинирали. Проповедниците не спазват собствените си убеждения, но задължават другите да го правят. Това е най-обикновено лицемерие. И освен това, никой не Ви е упълномощил за това! Аз поне не бих.
    Хубав ден!

  43. @Diyana – Много дълбокомислен и трогателен анализ на личността ми, благодаря. Оставяме настрана факта, че когато човек няма какво да каже по темата, се отплесва към коментиращия. Всичко е 100% истина, само с две неща не съм съгласен. Първо, не съм забелязал тези иначе толкова интелигентни родители да дават акъл по юридически въппроси например, може би защото не са запознати с материята. Много обаче се натискат да просвещават на тема болести и лечението им, от които също толкова не разбират. Второ, бретарианците наистина няма как да причисля към интелигентните хора след като едиснтвеният ефект на тази практика е да излекува човек от хорнично зрение.

    @Кирил Костов – Не е ок. Разликата между подкожно и в кръвта е грандиозна. Едно лекарство инжектирано внозно може да убие човек, а подкожно – да го лекува. Иначе ваксините се слагат мускулно, освен БЦЖ, която е подкожна, за което има много солидна причина. Разликата между подкожно и мускулно също е съществена. Което пак ме вкарва в недоумение защо се пънете да коментирате неща, след като не сте запознати с основни положения? Правейки го, Вие просто лъжете, съзнателно или не.

    „И доколкото четох Вие самият/самата не сте се ваксинирали. Проповедниците не спазват собствените си убеждения, но задължават другите да го правят. Това е най-обикновено лицемерие. “

    Това е другият проблем на антиваксерите. Ако четяха внимателно, далеч щаха да стигнат. Най-обикновена невъзможност за четене с разбиране. В гимназията почти всеки път отговорът на домашното по химия беше написан на дъската някъде там сред всички формули, но ние така и не се научихме да гледаме, та се сетих за думите на преподавателката: „Който може да чете, има предимство пред останалите“. 🙂

  44. В този постинг намерих три опорни точки, липса на известни факти, много неистини и просташки обиди. Изводът е . . . .

  45. @Марин – значи това, че няма доказателства, е само по себе си доказателство, така ли? Няма съобщения за деца с увреждания, защото лекарите ги било страх. Всички лекари по цял свят? Сериозно?

    Това, че „органите били предупреждавали“ си ги измисляш. Тази кампания в щатите за морбили през 90-те я е нямало. Всъщност е била през 80-те и е иницирана от CDC. Лекарите никога не предприемат ваксинации без инструкция на здравните власти. Иначе в най-добрият случай ще си загубят лиценза, а може и в затвора да влязат.

    @Юлия – 1% от случаите, в които се стига до увреждане на мозъка от полиомиелит, в България ще са няколко стотин деца на година.
    В същото време при масова ваксинация срещу полиомиелит, шансът за някаква по-сериозна реакция е едно на 100000, т.е. едно дете на две години.

    Ти кое избираш?

    @Кирил Костов – Значи според теб тъй като темата е твърде дълбока и сложна, значи не трябва да взимаме решение, но тъй като настояваш, че решението трябва да си е твое, няма да биеш. Това ли ти е логиката? Не разбираш как работи имунната система, но тъй като една жена те е наплашила и ще изложиш детето си на 100 пъти по-голям риск, отколкото този на ваксините?

    @Diyana – всъщност не, не са. От къде го измисли това? Защото всички деца в лекарския кабинет са болни ли? Питай баба си какво се казва „масово болни деца“. Сега смъртността сред децата е по-ниска отколкото когато и да е в човешката история. Същото важи и за България. Деца, които са измирали само до преди 50 години, сега имат шанс да живеят заради ваксините и медицината. Бесен съм, защото явно доста хора искат да им го отнемат. Затова пиша всичко това.

    @Не ваксинирала – това е наистина тъжна история. Забелязах обаче, че за никой от случаите не става ясно дали е от ваксините. Тоест „лекарите твърдят“, но вие не вярвате. Нормално е да се търси причината другаде, в действията на други, а не в генетични причини или проблеми в средата. Ако обаче наистина е вярно, то сте успяли да съберете в една стая всички случаи за тежки странични реакции от ваксините за последните 10 години.

  46. @ABC
    „1% от милиони деца е много голямо чилисо. Не е нужно една инфекциозна болест да води до инвалидизация или смърт в 50% от случиате, за да си струва да се ваксинира срещу нея.“

    Слава Богу заболеваемостта от полиомиелит не е в тези мащаби
    В световен мащаб за 2013 са регистрирани 385 случая, а за 2014 г 350 случая.
    Източник: http://afp.gateway.bg/page.php?c=7&d=233

    За мен обаче друго е притеснително относно полиомиелита, затова се обръщам към теб като по-компетентен от мен.
    Според националния регистър от 1980 г няма регистриран случай в България.
    Според едно проучване, на което попаднах, нещата не стоят съвсем така.
    Авторът на дисертацията д-р, професор, дмн Нели Стоянова Корсун ( http://www.ncipd.org/?category=10&section=43)
    Самата дисертация:
    http://www.ncipd.org/UserFiles/File/neli%20korsun/Dr.Korsun-autoreferat.pdf
    стр. 12
    „През проучения период от деца с ОВП в България и Македония бяха изолирани общо 26 полиовируса (7%), като процентът изолирваемост варираше от 0 до 13%. От полиовирусите два изолата бяха характеризирани като диви полиовируси 1 тип. Те бяха доказани по време на взрива от полиомиелит, дължащ се на внос от Индия. През целия анализиран период от пациенти с ОВП бяха изолирани 24 ваксинални полиовируса (7 – 1 тип; 11 – 2 тип и 6 – 3 тип). …
    Всички ваксинални полиоизолати бяха във връзка с приема на ОПВ. Доказани бяха през период от 3-37 дни след приема на ОПВ. При три от тези деца се доказа връзка между изолацията на ваксинален, но генетично променен полиовирус 3 тип и развитие на ваксино-асоцииран полиомиелит, за който са характерни трайни парализи, неотличими от тези, причинени от дивите полиовируси. Изолацията на полиовируси бе най-честа след приема на първите 3 дози ОПВ, особено след първия прием, когато отсъстват специфични антитела в ГИТ, поради което репликацията на полиовируси е най-интензивна и продължителна. Липсата на полиоизолати след 2007г. в България е във връзка с въвеждане на ИПВ в рутинната имунизационна практика, въпреки че е възможно доказване на вносни диви или ваксинални полиовируси.“
    т.е. от 26 случая 24 са следствие на поставената ваксина.
    По спомени в България доста късно се спира живата ваксина. Може би долният текст обяснява защо.
    стр. 14
    „До 2006г. в България за близо 48-годишно използване на ОПВ не е документиран и проучен случай на ВАПП. За това бе изненадващо, че през пролетта на 2006г. в рамките на два месеца в Бургас бяха доказани три случая на ВАПП – два контактни и един рецепиентен.“
    Защо се получава така – за 48 години не са документирани случаи на ВАПП, а само за 2 месеца са доказани 3 случая?
    Не разполагам с друго проучване по въпроса. Подобна информация не е лесна за откриване. Не съм и достатъчно компетентна, за да коментирам представителността на проучването. Единствено ме смущава малкия брой изследвани случаи. Проучванията, с които работя аз са с в пъти по-голям брой участници. И въпреки всичко данните са тревожни – може да се говори за слабото разпространение на вируса заради широкото имунизационно покритие, но се оказва, че ваксината е по-сериозна предпоставка за развитие на епидемия дори при добра имунопрофилактика.
    Права ли съм да мисля, че 48 години ситемата за регистрация на странични ефекти не е работила и 48 години тази ваксина е била използвана за превенция, без да се отчитат вредите от нея?
    Разбирам, че новата ваксина е по-добра, но на базата на горното глупаво ли е да не повярвам?
    Още нещо от това проучване относно ротавирусната ваксина, която така упорито натрапват с реклама от няколко години.
    стр. 44
    „Доказаните у нас ротавирусни щамове от типове G1, G3, G4 и P[8] се отнасят към различни линии или сублинии в сравнение с ваксиналните щамове, влизащи в състава на двете лицензирани ваксини.“
    Колкото и да не са ми приятни изявленията за коспирации, толкова са ми и познати неетични практики за навлизане на нови пазари.
    от листовката на Ротарикс:
    „Известно е, че след ваксинация ваксиналният вирус се отделя с изпражненията, като пиковата екскреция е около 7-мия ден. След прилагане на първата доза чрез ELISA са установени вирусни антигенни частици в 50% от изпражненията, а след прилагане на втората доза в 4% от изпражненията. При изследване на изпражненията за наличие на жив ваксинален щам само 17% са били положителни.“
    Та, въпросът ми е следният:
    За какъв дявол тази ваксина е лицензирана за България, при условие, че не отговаря на щамовете в България и ваксинираните деца са заразни?
    Питам, защото се наблюдава раздвижване по темата тази ваксина да е част от задължителния календар на България.
    Ще задам отново въпроса си за Морбили, пароти и рубиола: Възможно ли е ваксинираните деца да стават предпоставка за развитие на епидемии? Има ли проучвания по въпроса?
    инфо от листовката:
    „При МПР между 7-ия и 28-ия ден след ваксинацията е налична фарингеална екскреция на вируса на рубеолата и морбилито, с пикова екскреция около 11-ия ден. Като част от ваксинираните развиват и морбили с понижена вирулентност.“
    А относно противохепатитната ваксина. АВС, би ли позволил поставянето на тази ваксина на твоето новородено дете, при условие, че кръвната му картина показва възпаление, а мнението на неонатолозите е, че трябва да приема антибиотик? Като уточнение – майката не е болна и не е в рискова група. Ще се съгласиш да я поставят (ако те питатат изобщо) или ще отложиш ваксината?
    И още нещо ми е интересно – вероятно повечето от нас не са ваксинирани против Хепатит Б като като новородени, в най-критичните за протичне на заболяването години (от 1 до 5) сме живели в среда с много по-висока заболеваемост и въпреки това новорегистрираните случаи за нашето поколение са предимно при половозрели хора. Пикът на заболеваемостта у нас е през 1990г – 274 случая на 100 000 човека.
    В същото време много редките странични ефекти (това какво означава? по-малко от 1 на 10 000 души, но повече от 1 на 100 000 души?) са парализа, слабост на ръцете и краката, заболяване на очните нерви, загуба на чувствителност или припадъци, множествена склероза, силно главоболие със сковаване на врата. Или колко тежки случая са на 100 000 от превенция?
    Тази ваксина наистина ли ти е необходима? 🙂
    Да, множествената склероза е сложно заболяване и докато не е ясно точно какво го причинява, няма как да говорим за доказателства, дори когато изключително рядко се среща при деца.
    Аз съм повече от убедена, че получих криза на вестибуларния апарат заради свекърва ми, но по никакъв начин не мога да го докажа 🙂 Трябва ли да търпя профилактичното й натрапване от залегналите вековни традиции? 🙂

  47. Г-н Автор на статията, не споменавате още една категория антиваксъри, (супер грозна дума)- тези родители, чийто деца са с последствия след ваксинации. Поради тази причина не си изгубих времето да прочета нещо повече от статията освен началото и малко от края. Иначе Ви пожелавам „едното дете на две години“ (позволих си да ви цитирам) да не бъде вашето. Пък на Вас не Ви остава нищо друго освен да се молите.

  48. @Юлия – Ваксините са от критична важност точно като част от усилията да се заличи полиомиелита като болест, както беше направено с едрата шарка. Прочети по-добре сайтът, от който взимаш данните и защо трябва да има масова ваксинация.

  49. @Joselin – моля се да не е моето, но в същото време предпочитам тази вероятност пред онази детето ми е да е сред хилядите, които бяха в болница през 2010-та покрай епидемията от морбили. Помниш ли случая? Знаеш ли какви са „страничните ефекти“ на болест като дребната шарка и колко често детето остава недъгаво или се налага да го учиш да ходи отново?

    Шансът да има страничен ефект от ваксините е по-малък от това да те удари светкавица. Шансът неваксинирано дете да се разболее от предотвратима болест и да си отиде е по-голяма от тази да го блъсне кола по родните улици. Това е изборът.

  50. @Боян Юруков
    Тази информация ми е до болка позната. Търся отговори на въпросите, за които ти самият твърдиш, че е добре да се дискутират, а не да бъдат измествани.
    Не мога да приема увреждането на никого – както на заболели, така и на жертвани в името на общото благо. Обаче мисълта, че някой е увреден напълно съзнателно просто не ми дава мира. Точно и поради тази причина се старая да търся коректна информация, каквато, повярвай ми, е изключително трудно да намеря.
    Ако дискусията може да бъде насочена към градивно обсъждане на някои спорни моменти, то това ще е от полза за всички. Ако съществуват добри методи за превенция, то нека се прилагат, но да не се замитат под килима грешките на тези методи. Аз съм взела своето решение и не го натрапвам на никого. И това, че съм взела своето решение не означава, че спирам да търся обективността му. Още повече, че ситемата няма да започне да работи по-добре, ако не се говори за проблемите й или не се задават въпроси. Надявам се, че поне за последното ще се съгласиш с мен.

  51. Много пъти съм чувал/чел имунизационния календар да се дели на бебешки и НЕбебешки. Ваксините също. За календара – такова животно НЯМА. Той си е един, дори на някой на не му изнася.
    ABC каза : @sim – Tetdadif е за възрастни и деца над 7 години. Във ваксините за бебета няма тимеросал.
    А дали до скоро не беше друго. Вижте календарите за 2012,13, дори 2014. За по-рано не и Ви съветвам, че съвсем ще затънете.
    Другото – кой, по дяволите, реши, че след 7 годишна възраст е допустимо /даже задължително/ да ги тровим. Ами да почнем тогава и да ги бием, изнасилваме, убиваме, така ли? Щото вече не са бебета, и не е необходимо да ги жалим. Що за извратено мислене допуска за нормално, присъствие на токсично вещество за употреба от деца след някаква възраст?
    Тиомерсала е спрян (не съвсем) от няколко години, но до преди примерно 10-15 същите лекари и учени, също толкова ентусиазирано са обяснявали колко не е вреден (даже е полезен). Ама сега е спрян.
    Част и от другите съставки на ваксините не са по-стока. Прочетете характеристики и противопоказания, примерно за трометамола, полисорбата, алуминиевия хидроксид, има и още.
    И понеже г-н Юруков явно няма да отговори дали азотната киселина може да НЕ съдържа азот, т.е. живачно съединение да не съдържа живак, пък и виждам, че някои от пишещите обичат да четат внимателно, давам линк за тиомерсала /етилживак/.
    Тимерозал: какво трябва да знаете
    http://apteka.framar.bg/фармакологични-групи/d08ak06/тиомерзал
    Моля, ако ще четете – обърнете внимание на дефиницията и съдържанието му. В момента се борим да разберем дали е живачно съединение, и дали трябва да съдържа живак. Дали е вреден/полезен, в момента (поне аз) не желая да обсъждам. Въпреки, че ми е интересен пасажа:
    „…Бременните жени също яли от този хляб и родили деца, страдащи от епилепсия и умствена изостаналост. Но бебетата нямали повишено ниво на риска от аутизъм.“
    Кирил Костов каза : „Не става ясно колко пазят въобще и за какъв период – опитайте да разберете за коя да е ваксина – аз поне не съм намирал достоверни източници.“
    Тук няма да се съглася. Източника си е доста достоверен – самата листовка на ваксината, поне за някои. Вземете на Пентаксим и Хекса…. Данните за броя на участвалите в проучването се разминават леко от различните източници. Но от няколко хиляди, анализирани за титри на антителата ≥ степента на серопротекция/сероконверсия са по няколко стотин. Като дори при тях „успеваемостта“ не е 100%. Не ми се мисли, ако бяха анализирали всички. Та, толкова пазят.
    Най-обикновена възможност за четене с разбиране.

  52. @Юлия – „т.е. от 26 случая 24 са следствие на поставената ваксина.“

    26 изолирани полиовируса не са 26 случая. Вирусът има три серотипа (1, 2 и 3), като всеки серотип вече се дели на много щамове. Според мен от текста не става ясно от колко точно деца са изолирани тези 26 вируса: „от деца с ОВП в България и Македония бяха изолирани общо 26 полиовируса“. Два от вирусите са щамове от див тип, 3 са доказано мутирали ваксинални щамове, а за останалите щом не са доказали мутации, може би са оригиналните ваксинални щамове? Но това не ми се връзва, при положение, че именно мутиралите ваксинални щамове причиняват полиомиелит, особено когато вирусът е оставен да циркулира сред популация с недостатъчно покритие за около 10-12 месеца. Неговата болестотворност е неутрализирана чрез процеса на атенюиране, но тя може да се върне. Това се е случило и с трите деца от Бургас. По-надолу в текста пише, че изолираните от тях вируси са идентифицирани от лабораторията в Рим като мутирали ваксинални щамове. Причината сега да се ползва инактивирана полиоваксина е, че понеже в момента заболеваемостта е значително понижена, рискът от ОПВ е по-голям от ползата й.

    За МПР ваксината цитирам следното от сайта на Мерк:

    „Excretion of small amounts of the live attenuated rubella virus from the nose or throat has occurred in the majority of susceptible individuals 7-28 days after vaccination. There is no confirmed evidence to indicate that such virus is transmitted to susceptible persons who are in contact with the vaccinated individuals. Consequently, transmission through close personal contact, while accepted as a theoretical possibility, is not regarded as a significant risk. However, transmission of the rubella vaccine virus to infants via breast milk has been documented (see Nursing Mothers).
    There are no reports of transmission of live attenuated measles virus from vaccinees to susceptible contacts.“

    Антиваксерските сайтове цитират само началото, като умишелно пропускат частта с предаването. Пейстнах твоя цитат в гугъл, но излиза само един резултат към този блог. В такъв случай предполагам, че си го превела от някъде.

    С ротавирусите не съм много запознат. В дисертацията пише, че различията между щамовете във ваксината и тези, циркулиращи в България били малки, като не мога да кажа дали са съществени. Същевременно след края на текста в графа „Научни приноси с потвърдителен характер пише“ : “ Доказана е най-висока честота на разпространение у нас на ротавирусните щамове със специфичност G2P[4], G9P[8], G4P[8] и G1P[8], което предполага висока ефективност на всяка една от лицензираните в момента ротавирусни ваксини.“

    За хепатитната васкина бих изчакал да видя дали детето се разболява, защото това е едно от противопоказанията. Много редки странични ефекти по дефиниция са при по- малко от 1 на 10 000 души. От наличните доказателства, свързани с ваксината и МС, везните са наклонени в полза на „няма връзка“ . За този тип заболявания има генетична предиспозиция, като за отключващи фактори се спрягат различни инфекции без да има разбира се категоричност. Аз лично бих желал да съм ваксиниран. С хепатита шега не бива, ако ще и вече да се лекува. Една част от хората са инфектирани и не развиват симптоми следователно не търсят лекарска помощ и не се разбира. При бебетата този процент е 90.

  53. @SIM, човече, отвори си учебника по химия от училище, преди да говориш глупости. аналогично на твоите разсъждения за елементите в съединенията, ще те попитам – не е ли отровен въглеродния (моно) оксид?
    тогава как така не се отравяме, след като през целия си живот в нашия организъм се съдържа въглероден диоксид? и не само се съдържа, ами го и произвеждаме?

  54. предният ми коментар бе като антитеза на изразената от SIM позиция.
    реалността в химията е малко по-различна, и се изразява в една дума – „зависи“

    зависи от съединението, от компонентите му, от средата, в която то се намира, от активностните му характеристики – с какво реагира, с какво не, на каква температура, има ли катализатори, които да му въздействат, или има инхибитори, които да потиска активността му в тази среда…

    не съм химик, и някой по-квалифициран би оборил или допълнил разсъжденията ми, но …. това са знания от 8 клас!!!
    разбира се, ако не си прекарвал часа по химия в близкото кафе или билярд клуб

  55. Яко сте се изложил с тази статия. Освен ако целта не е била да направите флеймче и да ‘развъртите’ блога.

    Не, не съм привърженик на не-ваксинирането.

    Но статията показва непознаване на спора по темата. И, четейки коментарите, само се убедих. ‘яко хейт’.

    Да, това си е мое мнение. Както и предположението, какво е станало:

    Някой се е опитал да влезе остро в дискусиите на бг-мамма . Без да е прочел казани вече неща, и без да се е запознал с аргументите на ‘другата страна’. Всъщност, ако беше се разходил, този някой щеше да знае – не този портален сайт е най-лошото място по темата, и, категорично, не там е извора. Мамите просто не обичат менторски изказвания от хора, които не са прочели достатъчно за дискусията, а (смея да предположа) е подходено по този начин.

    и така… не сте първия, няма и да сте последния.

  56. Да, помня случая, г-н Юруков, помня и как беше изпипано всичко от статистите и броячите 🙂 Има много инфо за този случай, потърсете го. И не ми разказвайте какви са последствията от морбили и другите шарки, нито ми разказвайте каква е вероятността да има реакции след бита ваксина за въпросните болести. Добре ми е познато всичко, особено реакциите, наложи ми се да ги видя с очите си, за съжаление. Много по навътре съм в тия неща от Вас. Просто замълчете поне пред хора, които са преживели подобни неща.

  57. Леле, колко много глупости, сериозно аргументирани със …… статистиката на БГ Мама. В тези дискусии периодично се включват родители на пострадали деца. Щом искате да дадете компетентно мнение напънете се и си направете читаво проучването преди авторитетно да се излагате. Много от тези хора са готови да споделят случилото се с тях, а то не е за лек разговор на кафе в мола, уверявам ви. Може да направите и друго проучване – поговорете си с някоя детска учителка от кварталната детска градина за това колко са се увеличили случаите на припадъци и гърчове сред децата последните години – къде влиза тази статистика не ми е много ясно, а най-вече защо не влиза никъде и съответно на никой не му дреме особено – хич пък не ми е ясно. С малко повече усилие ще намерите и медицинско лице, което да сподели промените при реакциите на децата след ваксиниране откакто в БГ се включи първо петвалентната, после и шествалентна ваксина.
    Като сте започнали с проучванията – напънете се още малко (или повече) и проверете всъщност колко от боледуващите от морбили/коклюш и т.н. НЕ са ваксинирани. Може пък да се изненадате, щото когато ние си го карахме коклюша си бяхме надлежно надупчени (това ни беше последната „игла“, както казвате), но такива си бяха и останалите хлапета, които се съдираха от кашляне в инфекциозното на Окръжна.
    Успех на Калина. Дано за разлика от вас се научи да мисли с главата си, а не със статистиката на БГ Мама.

  58. @svetlin stefanov
    Ако бяхте прочели предното ми мнение, толкова внимателно, колкото учебника по химия, несъмнено щяхте да забележите, че препратките не са към мои разсъждения. На всичкото отгоре, листовката е издадена по повод Европейска имунизационна седмица, а лично аз нямам никакво участие в издаването и. Точно толкова имам и в информацията от сайта на Фрамар. А понеже и аз не съм химик, не си позволявам, за разлика от Вас, да „разсъждавам“ по „химически“ въпроси. Позволявам си само да чета, и по някога да задавам въпроси и да показвам вече публикувани (от други) публикации, на философи като Вас и подобните Ви. И понеже явно Ви е трудно, специално за Вас КОПИРАМ: „Тиомерзал представлява органично съединение на живака …“ Никакво разсъждение от моя страна. Не случайно помолих да се акцентира върху дефиницията. И отново ще се повторя (писах го и предното мнение, ако не сте забелязал) – дали е вреден/полезен, в момента (поне аз) не желая да обсъждам, за разлика от Вас.
    Съдържанието на вода в тялото Ви е значително. През живота си също поглъщате доста. Но водород дишате ли? За Ваша изненада дишате основно азот. Нямам и грам идея как оцелявате, след като го няма във водата?
    Та, като приключите с билярда, прочетете (поне) още веднъж предното ми мнение (което коментирате), отворете връзките в него, и помислете дали имаше смисъл от последвалите Ви две мнения, и доколко те имат връзка с моето. И най-вече – къде в него видяхте разсъждения за елементите в съединенията!

  59. @Тотален Анти – „Като сте започнали с проучванията – напънете се още малко (или повече) и проверете всъщност колко от боледуващите от морбили/коклюш и т.н. НЕ са ваксинирани.“

    Добре познатото безсмислено твърдение, че повечето болни били ваксинирани. Като го поставим обаче като съотношение колко порцента от ваксинираните са болни и колко процента от неваксинираните, тогава цифрите стават леко неудобни. Ти си поредният, който повтаря като папагал заучени фрази и после говори за мислене с главата. Иронично.

    В момента има взрив на морбили, за който се подозира, че е тръгнал от неваксинирана посетителка на Дисниленд в Калифорния. 59 потвърдени случая, на 34 от които се знае ваксинационния статус: 28 неваксинирани, един частично и 5 напълно. Един на всеки четири или около 15 души са хоспитализирани. Америкаснките антиваксери мълчат по въпроса как по време на епидемия повечето болни били ваксинирани.

  60. На тази статия нещо не ѝ схванах – получила е температура и лекарите не са поставили правилна диагноза. След като намерила сносен лекар, нямало никакви проблеми. Затова била виновна ваксината и не иска да поставя на другото дете. Пропускам ли нещо?

  61. http://www.btv.bg/article/145565-Bum_na_morbili_vav_Varnensko.html Още малко от родните ширини.
    Как се оказва, че при интензивен контакт с източници на заболяването защитните сили (от имунизацията) са се оказали недостатъчни (според експерта от РИОКОЗ) не ми е много ясно. Нали затова се имунизират хората – като са в контакт да не се разболяват…. Нейсе… Реимунизация до дупка… и за всичко са виновни антиваксърите и циганите… те застрашават горките имунизирани деца, които иначе са много добре защитени, но могат ли да издържат на толкоз облъчване…

  62. @Боян Юруков – Пропускам ли нещо?
    Пропуснахте … живака.
    Шегичка.
    Пропуснхте „…и състоянието и се влошило…“. „Детето обаче се гърчело с висока температура“.
    То температурата вече я имате като задължителна след имунизация.
    „По думите й разбрала, че някои доктори са били инструктирани да не предполагат имунизацията като причинител на усложненията“.
    ???????
    „…кръвен тест и лекарят отсякъл че това е „постваксинално морбили”. Което обикновено означава щам с ваксинален произход!
    „В същото време случаите в Димитровград зачестили дотолкова…“
    Та, доста сте пропуснали. Май сте забелязали само пола на детето.
    Пропуснахте още да сте обективен и безпристрастен, въпреки твърденията Ви. След като сте решили да пишето по важен въпрос, правете го обективно. Дали щяхте толкова лежерно да се изказвате, ако се раболеят неваксинирани. Всъщност примера е малко по-нагоре.
    Звучите точно като „ВАКСИНИ – дискусия САМО за вредата от тях – тема 31 :: BG-Mamma“, ама те поне си го признават.

  63. @Тотален анти – Ваксините действат по-малко на някои, когато са заобиколени с болни. Това е нормално. Затова има обществена имунна защита. Аргументът, че ваксините не работят на 100% е безпредметен, защото дори в най-лошия случай, ваксината помага повече отколкото е рискът от ваксинация. Затова и като пътуваш в южна Азия и Африка има ваксини, които трябва да се поставят.

    @sim – не, не е задължителна. Повечето деца нямат симптоми, някои имат температура, а такива случаи са рядкост. При температура се поставя свещичка и минава веднага. Някои родители обаче решават да не го правят, „защото лекарствата били лоши“, но в действителност предпочитат да бездействат пред това да вземат някакви решителни мерки. Резултатът може да е, че температурата продължава да се вдига. Това, което не разбрах в случая е дали са взели мерки навреме. Има деца, които имат склонност към вдигане на температура.

    Това може да е от настинка или някоя от многото безобидни болести. Скоро след една от ваксините дъщеря ми вдигна температура и скоро след това обрив. Оказа се т.н. шеста болест. Знаехме за нея и не се притеснихме. Докторът потвърди. На познати децата да вдигали близо 40 градуса от същата. Ако беше някой друг родител, щеше да даде материал на БГ Мама да се тюхкат за поне няколко седмици как ваксините убиват.

  64. Децата боледуват непрекъснато. Причината за това е, че хомо сапиенс изгражда имунитет към повечето инфекциозни заболявания в ранна детска възраст. Ние възрастните не караме 5-тата или 6-тата болест, защото сме я изкарали като деца.

    Статистически е изключително вероятно дете да се разболее от нещо скоро след ваксинация. Причината за дадената болест не е ваксината, а е някаква бактерия или вирус.

    Изключително много генетични заболявания се проявяват след определена възраст.

    Статистически е изключително вероятно детето ни да прояви симптоми на някакво заболяване или състояние скоро след имунизация. Причината обаче за това състояние не е ваксината, а е най-често генетична, e.g. аутизъм.

    Във ваксините има химични съединения, които звучат страшно. Това не ги прави страшни – мен хемоглобин ме плаши, ама без него се умира скоропостижно.

    Статистически е изключително вероятно лесно да ни излъжат, че едно или друго вещество е вредно. Истината е, че във ваксините няма токсични вещества в опасно количество (кислородът също е токсичен, ако прекалим с него). Ако имаше, всички ваксинирани деца щяха да отровени.

    Първата ваксина е за хепатит Б. Ако детето ви пипне тази болест, което е доста разпространена и силно заразна, то е заплашено от 50% вероятност да развие хроничен хепатит Б. Тази болест води до цироза и чернодробна недостатъчност. Имайки предвид нищожния шанс детето да получи чернодробен трансплант (няма достатъчно органи), то ще умре значително по-рано, отколкото е средната продължителност на живота в България.

    Тогава някой ще е убиец на собственото си дете. Ако детето ви зарази друго дете, понеже никоя ваксина не предпазва 100%, някой ще е убиец на друго дете. Ако детето получи нов черен дроб, някой друг ще умре, защото не е получил.

    И всичко това от глупост, необразованост и невежество!

    Другите заболявания, срещу които се прилагат ваксини, също са отвратително опасни. Никой не ваксинира за простуда…

    На запад вече се описват случаи на деца убити или осакатени от други деца, защото мама и татко са си позволили да си играят на Господ с детското здраве и живот. И то не само на техните деца.

  65. @Боян Юруков – „Ваксините действат по-малко на някои, когато са заобиколени с болни.“
    Ако го вярвахте наистина, щеше да звучи наивно. Тъй като, мисля, че не го вярвате наистина, на мене поне, ми звучи пропагандно. Нека разгледаме опростено механизма на действие на ваксината – в тялото се въвежда жив/“отслабен“/убит причинител/част от него на дадена болест (бактерия/вирус/инактивиран токсин, не спазвам някаква поредност). Идеята е организЪма да го разпознае и да създаде съответните антитела, с които да го атакува, с цел да го унищожи, както и да го „запомни“, за евентуална бъдеща „среща“, при която да се повтори процедурата (с унищожаването). При достигане на някакво определено ниво на антителата, превишаващо степента на „серопротекция/сероконверсия“, се приема, че организма е имунизиран срещу дадения причинител, т.е. ваксината ще действа.
    Та от казаното дотук, някак си не проумявам как аджеба тая ваксина ще действа повече/по-малко, ако си заобиколен или не от болни. По тая логика, зависи и дали си заобиколен с имунизирани/неимунизирани, примерно. „Лъчението“ от последните сигурно влияе негативно на действието на ваксината.
    Достигането на тия нива, и необходимото за това време, зависи по-скоро от състоянието на конкретния организъм. Та тук много повече влияе какво и колко е ял, спал, и т.н. фактори, отколкото кой го е заобиколил. Мисля, ще се съгласите, че един болен, отслабен организъм ще го направи много по-бавно и трудно, и по тая причина се препоръчва да се имунизират здрави.
    Едно е да предположите, че повишения брой болни могат да повишат вероятността от заразяване, докато се достигнат необходимите нива на антитела. Но ваксина да действа повече или по-малко, според броя на околните болни, звучи малко като оправдание за неефективността и.
    „…ваксината помага повече отколкото е рискът от ваксинация…”
    Тук може доста да се поспори. Оставям на страна процента на ефективност на дадена ваксина. Все пак имаме 1/Х вероятност да срещнем носител, вероятност 1/У за се заразим от него, вероятност 1/Z да се разболеем след заразяването, вероятност 1/N организма да не се пребори с болестта и да развие усложнения, или смърт. Колкото и малки да са тези вероятности, те се натрупват. В противен случай всеки, който контактува с болен щеше да е мъртъв, нали. Докато при имунизация, попадане на причинителя в тялото – вероятност – 100%. И разчитаме на вероятността организма да не се разболее (при „жива „ ваксина), и на вероятността (която вероятност, както вече знаем, не е 100%) да изгради антитела, за евентуална последваща среща. Та, нека не си говорим за вероятности.
    „Повечето деца нямат симптоми, някои имат температура, а такива случаи са рядкост.”
    Проверете все пак в листовките каква рядкост са. Температурата е и симптом за нещо нередно в организма (обикновено инфекция), и „инструмент” на организма за борба. А свещичките, които препоръчвате, просто я подтискат. Подобно на случая от Димитровград. Първоначално лекарствата просто са подтискали симптомите. А излекуваха ли причината?
    Има доста публикации, вкл. и от родни медици, за ефекта/дефекта от прибързаното подтискане на температурата. Ако имате интерес – намерете и прочетете. Може и да Ви заинтригуват.
    Много странно, но преди имунизация обикновено децата нямат температура, пък минути/часове след това имат. Само малко мат`риал за разсъждение. Вярно, че може и да е безобидна причина, ама пък странно съвпадение.
    Common Sense – статистически е изключително вероятно лесно и да ни излъжат, че едно или друго вещество НЕ е вредно.
    „Истината е, че във ваксините няма токсични вещества в опасно количество…”
    Истината е, че никой няма идея колко е опасното количество на тия токсични съединения, защото няма как да изтрови N-броя деца, за да разбере. И не може да прави аналогия с максимално допустимите нива за възрастни. Пък и, съгласете се, че количество Х може да доведе едно дете до предсмъртно състояние, и същото количество да отведе отвъд друго дете, дори и със същото тегло и възраст.
    То, и на изток се описват случаи на убити и осакатени от ваксини, ама колко хора им вярват, вкл. и от пишещи тук?

  66. @Common Sense
    Силни думи. Ще накарат голяма част от „антиваксърите“ да се замислят. Мен също ме накараха да се замисля. Така и трябва, защото важат с пълна сила, когато става въпрос за сериозни заболявания със сериозни рискове. Липсата на достатъчно информация или тенденциозно представяната такава при всички случаи вреди. Настоящата ситуация с ваксините е точно такава – информацията се представя тенденциозно. При всяка една медицинска манипулация се измерва съотношението полза-риск. И в повечето случаи това съотношение не се отнася масово до всички. Така например не се поставят масово ваксини против бяс, ваксинацията против вариола е преустановена, ваксините за редки болести се бият при определено обстоятелства и т.н. , като главната идея не е колко е страшно заболяването, а заслужава ли си заради една малка рискова група да се нанесат вреди на голяма група от хора. Понеже стана въпрос за Хепатит Б и ефективността на ваксината и как отказващите ваксина се превръщат в убийци на собственото си дете и на децата на другите хора, които чинно се ваксинират, искам да отбележа няколко факта.
    Близките на болни от хепатит Б проверяват за наличието на антитела след поставянето на ваксините и ги следят през пет години. Съществуват мнения, че ефективността на ваксината трае около 10-15 години. В същото време не се предвижда задължителна реимунизация след първите три приема, които по план завършват 6-ти месец. Не се знае кое дете е реагирало на ваксината, не се знае дали се нуждае от реимунизация, когато ще му е най-необходима, защото статистически тази болест е най-разпространена сред хората в полово зряла възраст. (Което може би обяснява бума на заболели през 1990 г в България – ниска протекция в комбинация с новите неща покрай падането на режима – чисто мое предположение, без достатъчна обосновка от цифри). Доколкото разбрах, тази ваксина се поставя на новородените, защото при тях заболяването протича най-критично. АВС беше така добър да внесе голяма доза яснота по заболяването – в 90% от случаите на заразени деца заболяването протича без сиптоми (Това ли е причината при 50% от децата да се превръща в хронично?) . При условие, че 10-15% не реагират на ваксината, а понякога изследването на майката може да покаже отрицателен резултат, въпреки че е ностител на вируса, не е ли по-добре да се проверява за наличието на антитела при рискови групи, а защо не и при всички? Споменавам рискови групи, защото при тях вкарването в заблуда на осигурена протекция е пагубно. А някои хора дори не осъзнават, че попадат в рискова група и именно в това се крие голям проблем. Това изследване варира от 14 до 20 лв. Изследването за Хепатит Б варира от 11 до 17 лв.
    Статистически погледнато това е един малък процент, но именно заради този малък процент се налага повсеместна ваксинация. В същото време групата, която наистина е рискова продължава да бъде генератор на риск. Родители спорят кой е свещенно прост, кой има по-хуманно мислене, като жертва 1 на 100 000 или жертва 1 на 1000, защото отказва да поднесе детето си на заколение, обвинения в убийство на повече от едно заинтересовано от процеса лице и т.н. Става въпрос за 14-20 лв.
    Обективна информираност, едно изследване един месец след трите имунизации и едно изследване около 16 години и никой няма да се прави на Господ. Нито тези, които са избрали да не ваксинират, нито тези, които ваксинират, въпреки наличието на противопоказания, за да защитят ваксинираните, а и със сигурност ще се осигури по-голяма превенция, защото за това заболяване малко се говори, за ефективността на ваксината във времето също.

    Втората ваксина след раждането е за туберкулоза. Съществуват твърдения, че използваната ваксина е неефективна в много голям %. В България нивата на заболеваемост са доста високи спрямо големия процент ваксинирани. Туберкулозата също е сериозно заболяване, а най-лошото е, че зачестяват случаите, при които заболяването се лекува трудно заради резистентност към антибиотици. Докато спорим кой се прави на Господ и за всичко обвиняваме тези лоши „антиваксъри“, пропускаме съществените въпроси, които наистина могат да подобрят нивата на заболеваемост и да осигурят по-добра защита за всички. Колкото по-малко се говори за съществуващите проблеми, колкото повече се неглежират и иронизират,колкото по-тенденциозно се представя информацията за ваксините, толкова повече деца и техните родители страдат. А задължителното ваксиниране определено не е пътят за формиране на критично мислене както в родителите, така и при лицата, от които зависи как работи системата. Както се казва, не плашете щрауса, подът е от бетон.

  67. „дори в най-лошия случай, ваксината помага повече отколкото е рискът от ваксинация“
    Това не го разбрах. Вие сте запознат явно с най-лошия случай – ми запознайте ни и нас. И ако да речем най-лошият случай е смърт, по-малко лошият е да станеш зеленчук или просто енцефалит, или пареза, или гърчове – как това е по-добре….??????
    „Ваксините действат по-малко на някои, когато са заобиколени с болни“ – дааа, всъщност ваксините работят най-добре, когато няма болни, а всъщност ние защо си ги слагахме ваксините,….??? а да, за да ни пазят ако сме в контакт с болни…. уф, нещо се обърках. Колко трябва да са болни болните около нас, за да работи ваксината, и колко трябва да са на брой – ако са повече от трима вече не хваща или как.
    И какво е това „обществена имунна защита“ – това някакъв научен, медицински или правен термин е. И как се получава.
    Аргументите Ви са на принципа „това е моето мнение и толкоз“. Още веднъж горещо Ви препоръчвам да се поинтересувате малко повече от реално пострадалите от ваксинация. Не просто, за да разберете дали „дори в най-лошия случай, ваксината помага повече отколкото е рискът от ваксинация“, а за да се запознаете с реакцията на здравната ни система на тези случаи – с липсата на информация, с отношението към тези семейства. Вие използвахте статистика на БГ мама, но истината е, че в България ЛИПСВА официална статистика за реакцията на ваксините – леки, средни, тежки странични ефекти и смърт. Нали не смятате, че такива няма. Аз също не съм виждал такава статистика, но за разлика от Вас разговарях с родители, които са се изправили пред пареза, енцефалит и пр. „лоши случаи“ преди да взема своето решение и съжалявам много, че не го направих преди да сложим първата „игла“.
    Искрено се надявам, че сте човек, който търси истината.

  68. Знае ли някой какви бяха задължителните ваксини за деца в България през осемдесетте? Помня, че в първи клас ни биха една ваксина (1986 или 1987г.), но не знам за какво. След това нямам никакви спомени за каквито и да било ваксини… Или се лъжа?
    Благодаря предварително!

  69. Хубава статия. Това, което разбрах от нея е, че анти-ваксърите са едни изключително добре организирани (понеже водят на смени дискусиите) и аргументирани (понеже успяват да убедят хората в тезата си) хора – никъде не сте и опитал даже да ги оборвате. Е, верно е, че така се казва темата в БГ мама, много дискриминативно звучи, спрямо хората с други възгледи, но това е защото тази тема не е за да се води спор в нея, а за да се допълва с информация, относно нови закони, случаи на пострадали и странични ефекти и т.н. – за това сигурно се трият коментарите на „про-ваксърите“. Аргументи ЗА ваксинациите, принципно няма нужда да четем в интернет, понеже масовото ваксиниране е приоритет за правителството ни и то прави необходимото професори и национални главни консултанти по заразните болести периодично да ни убеждават, колко са важни ваксините – ако техните аргументи не звучат убедително..ами какво да кажа – може би трябва да се стегнат малко и да се организират като тия ант-ваксърки бг-мами. И аз съм писала в тая тема веднъж преди години – не с позиция, а с въпрос…е, трябва да ви кажа, че въпреки, че мнението ми беше колебливо (изразяваше дилемата ми) никой от т.н. анти-ваксърки не си позволи да ми досажда с лично съобщение за да ми влияе на решението – отговориха ми на въпроса хората и толкова. За сметка на това светкавично получих 6 лични съобщения от явно следящи темата про-ваксъри, които не съдържаха смислен отговор на въпроса ми, но целяха презастрахователно да ме убедят, че каквото и да прочета в тази тема, колкото и научно обосновано да звучи – да не вярвам за нищо на света и обезателно да си ваксинирам детето, на всяка цена…и как може да наречете такива хора неактивни- та те са направо инструктирани как да се държат. Сега ще ви кажа моето мнение: най-вредното от всичко е липсата на ясна статистика – реална такава за ситуацията. Аз съм ЗА обвързването на ваксинациите с детски надбавки, аз съм ПРОТИВ глобяването на родители за непоставянето на ваксини. Аз съм ПРОТИВ образованието по интернет – аз съм биолог по образование – аз съм ЗА въвеждането на информационен материал с възможно най- изчерпателна информация относно това какво съдържа ваксината, какво представлява ваксинацията и как действа, възможните странични ефекти, задължително изчитане на листовката, отговаряне на пациентските въпроси и след това задължително подписване на информирано съгласие, преди поставянето на ваксината, фонд за обезщетение на пострадалите от ваксини и редовно и чинно рапортуване на страничните ефекти от страна на ЛЛ-ри. Също съм изключително много против въвеждането на допълнителни ваксини в националния календар, без да е необходимо, само защото производителят им ги добавя в мултикомпонентни продукти. Това се отнася например за 4тата доза анти-хепатит б, която в момента присъства поради гореспомената причина като задължителна, като се знае и е доказано, и е ясно и било 25 години до сега факт, че 3(три) дози са предостатъчни за образуването на антитела.

  70. @Гери – Всъщност оборил съм ги на няколко пъти преди. Ето две от статиите:
    http://yurukov.net/blog/2012/11/21/zli-vaksini/
    http://yurukov.net/blog/2014/12/01/test-za-inteligentnost/

    Ето и конкретно за задълцителните ваксинации:
    http://yurukov.net/blog/2015/01/27/zadaljitelni-vaksini/

    Сега готвя статия за нормативните актове, процедурите по ваксиниране и съобщаване, както и за случаите на остри реакции срещу ваксините. Цялата информация е достъпна в мрежата, но е далеч по-лесно да се пускат линкове в БГ Мама към сайтове за хомеопатия и преведени статии от naturalworld.

  71. Бояне,

    ти си фанатик, който не се интересува от истината и си безочливо нагъл да смяташ, че щом ти и твоите близки не сте засегнати няма проблем други да бъдат засегнати понеже са малко /според теб/ на фона на многото.
    Нека ти кажа и за лекарите с д-р и доц. пред името си, които са лекували две деца доказано болни от полиомиелит, доказано ЗАРАЗЕНИ ОТ ВАКСИНА през 2006г. в тяхната болница, които след една година отричат това да се е случвало гледайки майката в очите. Това става по повод на друг такъв случай на ЗАРАЗЯВАНЕ С ПОЛИОМИЕЛИТ ОТ ВАКСИНА на дете, чиито родители по стечение на обстоятелствата са близки с родителите на децата от предната година. Заведено е дело срещу тези лекари и в съда под клетва те отричат случилото се при положение, че те лично са лекували другите две деца. Какво ще кажеш за компетентност, етика, честност от страна на лекарите. Ти ще им повериш ли грижите за Калина и ще им вярваш ли когато те съветват за нещо свързано със здравето й. Това ли са достойните за теб лекари, които казват истината за ваксините.
    Истината е че има МНОГО пострадали от ваксини вкл. и починали деца, но тази истина не се признава и се крие. Защо ли?
    Но ти пък не искаш да чуеш истината, не те интересуват фактите, защото не това е целта ти. Ти си един от тези фанатици срещу които пишеш. Същият, но с противоположна религия.
    Именно лекарите – доценти и професори, активно практикуващи медицина не могат да обяснят проблемите на моето дете и съответно да ги решат. А то чака помощ, а аз вече не знам къде да я търся. Професорите и доцентите не знаят за какво става въпрос, гадаят и досега са дали поне 10-на варианта на едни и същи скенерни изображения, например. Виждат че има проблеми, но не могат да ги обяснят, защото не са ги имали в практиката, не са наясно какво ги причинява и никой не желае да напише официален документ със становище. Защо ли?
    Проблемите на детето не са вродени, не са наследствени, не са генетични. Не предлагат и адекватно лечение. За да излязат от положение дават нещо хомеопатично, за да дадат нещо, но и защото уж не би трябвало да навреди, ако не помогне. За нас остава болката на детето и реалния риск от влошаване. А проблемите започнаха след поставяне на ваксина в бебешка възраст. Това са факти, но ти не искаш факти.
    Изобщо не познавам майката която е писала под статията ти, че не ваксинира защото детето й е увредено и отиват на парти с други увредени от ваксини деца, така че твърдението ти че това са единствените 10-на увредени е безочиливо.
    В моето скромно обкръжение има шест деца увредени от ваксини, едно починало след ваксиниране и моето. От тези 7 пострадали, но живи деца три са с диагнози в аутистичния спектър, едното е моето – 43% от посочената извадка. В тази извадка от осем деца едното е починало, което е 12.5% смъртни случаи в извадката.
    Съвсем между другото ето ти и друг факт. Дете ваксинирано против туберкулоза се разболява от тази болест. Моето дете също е ваксинирано срещу болестта, но няма и следа от антитела. Немарливото отношение на медицински персонал в голяма държавна болница ни оставя цяла седмица в една стая с болното дете и майка му, която също даваше признаци на болестта. По една случайност разбрах от какво е болно другото дете и първоначално отричаха, но накрая признаха и ни преместиха, а него го изолираха в отделна стая и имитираха че вземат предпазни мерки. Самите те казаха, че ваксината поставена при раждането пази детето ми на 90%. Всъщност не знаеха, че то няма антитела, доказано с манту, правено заради липса на типичния белег на рамото. Факта които би трябвало да те заинтригува е, че всъщност детето което нямаше антитела, въпреки че е ваксинирано срещу туберкулоза все пак не се разболя.
    И след като твоята съвест ти казва, че ти нямаш проблем да има пострадали от ваксините деца стига твоето да не е сред пострадалите, тази твоя съвест не ти ли казва, че родителите които гледат такива деца са в пълното си право да отказват ваксини по-нататък. И съвестта ти няма ли да те гризе, ако намесвайки се в правото на свободен избор на родителите допринесеш лично някое дете да пострада.

    Затова вместо да се бориш с антиваксърите, помисли дали по-правилната кауза не е ПРАВОТО НА СВОБОДЕН ИЗБОР НА ВСЕКИ СПОРЕД УБЕЖДЕНИЯТА МУ И ТОЛЕРАНТНОСТ НА ХОРАТА ЕДИН КЪМ ДРУГ ЗА НАПРАВЕНИЯ ИЗБОР.

  72. Съжалявам да чуя, че детето ти е болно и се надявам лекарите да поставят правилната диагноза и да се оправи. В историята ти обаче има някои странности.

    Първото е, че в началото пишеш, че двете деца „доказано“ са се разболяли от ваксината, а в същото време всеки лекар или медицинско изследване посочвал точно обратното. За теб лично това е очевидно и следователно е съвсем нормално да го възприемеш за доказано. Съвсем нормално е от твоята гледна точка на майка с болно дете да търсиш причината някъде другаде – в чуждите интервенции, в чуждо нехайство и немарливост. Личната ти логика обаче не е достатъчно доказателство за нито от тези твърдения.

    Всъщност, в България няма случай на доказана връзка между смъртен случай на дете и поставяне на ваксина. Има средно около 30-тина случая на по-тежки реакции като гърчове, но тук говорим за извадка от порядъка на милион, колкото са ваксинациите всяка година. Ти взимаш извадка от 7 души и обявяваш, че 12.5% от децата умират, а 43% са с различна степен на аутизъм.

    Реалността обаче е съвсем друга. Само 0.755% от децата под годинка и 0.0344% от децата между 1 и 14 години умират. Ако извадим мъртвородените деца и вродените аномалии, цифрите падат до 0.245% и 0.0316%. При това случаите са намалели с 30% за последните 10 години. Ваксините не само не увеличават детската смъртност и заболеваемост, а и я намаляват. Всъщност, именно смъртните случаи на деца заради инфекции и паразити са намалели почти двойно от 2005-та насам.

    Това са реалните измерения. Може да подбереш точно определена група от деца, за да докажеш твърденията си, но това не означава, че изводите имат нещо общо с реалността. Именно това се е случило и с единственото изследване твърдящо за някаква връзка между ваксините и аутизма – оказва се, че като теб са взети 16 случая и са измислени медицински диагнози. Всички останали базиращи се на стотици хиляди случаи са посочили обратното. Надявам се да виждаш къде е проблемът в тази логика.

    Абсолютно нормално е да търсиш причините другаде, да виниш лекарите и искаш веднага да излекуват детето ти. Реалността е, че медицината не е всесилна и дори най-именитите лекари не знаят всичко. Не всички са специалисти и да – не на всички им пука толкова. Наистина, медицината е напреднала повече в последните 50 години, отколкото от началото на човешката история. Лекарите ни – дори в условията на българската медицина – успяват да спасят повече хора, отколкото най-добрите лекари и най-скъпото лечение преди само 2-3 поколения.

    Шансът на едно дете да оцелее и да води здрав живот се е увеличил от 60% на над 99% за половин век. Болести, които са избивали и осакатявали поне по едно дете в семейство са почти невиждани днес именно заради масовите ваксинации. До такава степен не са известни на родителите днес, че се създава заблудата, че не са били опасни въобще. Така е съвсем нормално в мъката си да смяташ, че ако детето ти не е било ваксинирано, е нямало да развие сегашното си състояние. Това е съвсем нормална човешка реакция, но това не я прави по-малко опасна както за собственото ти дете, така и за околните.

    В лекарската общност няма съмнение за това, че всички деца трябва да се ваксинират – когато това е възможно. Споровете са единствено относно процедурите и конкретните препарати, които да имат най-голям ефект. Затова има изследвания, многогодишни тестове и наблюдения. Затова се доверяваме на специалистите.

    В аналогична ситуация, ти като служител на министерството на финансите би се изсмяла на всеки, който твърди, че няма пари, защото в министерството има трезор пълен с кеш, от който не му давате. Всеки може да твърди, че в министерството сте алчни и безочливи, че само събирате парите на хората. Може да твърди, че всички в България са на просешка тояга, защото той познава 7 души, които нямат пари за хляб и един дори умрял, а в същото време служители на министерството живуркат с държавни заплати и сърфират в мрежата в работно време, вместо да извадят пачките и да ги раздават.

    Тези твърдения се ръководят по същата логика, както това, което ти написа по-горе. И в двата случая личният опит е ръководещ, изводите са човешки и проектирането на вината е естествено, но нищо от тези неща не е меродавно и дори свързано по някакъв начин с реалността.

  73. Бояне,

    прочети хубаво какво съм написала. Доказано е от самите лекари, че децата бяха заразени с полиомиелит от ваксина в болницата и живота и на двете беше под въпрос. Сага са с парализирани краче и ръчичка, но са живи. Само че лекарите които ги лекуваха от полиомиелит и казваха на майката да се моли поне едното да оживее година по-късно в съда отричат това изобщо да се е случвало тъй като се е случило и с друго дете в същата болница и родителите му завеждат дело в което споменават и случая отпреди година. Всичко е покрито. Няма официални документи и никога не е имало – нарочно. Така са казали и на майката на заразените в болницата близнаци още докато са ги лекували – че официално няма да кажат истината за случилото се и няма да им дадат истинска епикриза. Доказано е и е признато от лекарите, но само устно, защото такава информация не се прави публично достояние. На мен също са ми издавали фалшиви епикризи в Пирогов, за да си усвоят „правилната“ клинична пътека.
    Ако си честен човек най-малкото ще се запиташ коректно ли е поведението на лекарите и ако не е защо да им се вярва изобщо. И най-вече ако всичко с ваксините е наред защо не казват истината на хората и умишлено потулват случаите на увредени и починали деца. Реално няма такава статистика не защото няма такива случаи, а защото умишлено се крие тази информация.
    Пак казвам, че всеки трябва да има свободен избор.
    Въпреки, че от един момент нататък се отказах от ваксиниране никого не агитирам и няма да агитирам да не ваксинира.
    Аз решавам, че няма да рискувам да влоша здравето на детето си и всеки друг трябва да уважава правото ми на избор, защото никой от вас няма да страда вместо детето ми и никой от вас няма да се грижи за него когато страда. Всеки организъм е различен и реагира различно на това което попадне в него.
    Ние с детето ми сме алергични към мед и реакцията е дихателна – жестока кашлица, задушаване, отток на гърлото. Затова и не ядем мед, който иначе е много полезен за другите хора. Никой здравомислещ човек който знае този факт няма да ме убеждава колко е полезен меда и да ме кара да ям мед и да давам на детето, но за сметка на това изисквате да го ваксинирам при положение, че ваксините са фармацевтичен продукт, който е придружаван от листовка в която пише че може да има странични ефекти и аз съм видяла тези странични ефекти върху моето дете и още 7 деца, които познавам. За тези които също са пострадали, но не знаем защото не са сред моите близки, а лекарите прикриват случаите да не говорим.
    Убедена съм, че ваксините докараха проблемите на моето дете и решавам повече да не го ваксинирам.
    Колко трябва да си нагъл за да твърдиш че въпреки това трябва да продължа да си ваксинирам детето и нямам право на личен избор.
    Никой лекар който е запознат с проблемите на детето не ме кара да ваксинирам, защото никой от тях не може да гарантира как ваксината ще му се отрази. Казаха, че си мое решение и аз го взех. Сестрите в детската градина и в училището също не ме притесняват за това че от един момент нататък детето не е ваксинирано, даже пред мен коментираха че наистина ваксините са нож с две остриета и съм взела правилно решение. Разбира се ти ако отидеш с микрофон да ги интервюираш същите тези хора ще ти кажат нещо съвсем различно и аз ще ги разбера впредвид ситуацията в която са като служители на МЗ, но теб определено не мога да те разбера.
    В края на краищата пиша по тази тема не за да агитирам когото и да е било, а защото е възмутително ти и други като теб да смятат, че не е проблем да има „малко“ пострадали. И един да е пострадал това е достатъчно основание да се даде право на избор вместо задължителния характер на ваксините в България.
    А ако искаш да знаеш в моята работа явно сме много по-човечни от теб и другите като теб, защото закона е предвидил глоби, но когато се преценява размера им винаги се взима впредвид човешкия фактор и обстоятелствата около нарушението и винаги когато е възможно наказанието е под форма на предупреждение с превантивна цел. Решенията които се взимат винаги са съобразени с интереса на „клиента“, докато ти агитираш против интереса на пострадали деца и техните близки. Обиждаш ги като отричаш и омаловажаваш случилото се с тях.

    П.П. Както във всяка работа така и при нас има официално определени почивки – вкл. и за обяд и те не са за сметка на работното време от осем часа, което често просрочваме в интерес на работата.
    Мое право на избор е дали ще изляза навън за да ползвам почивката си или ще търся информация в нета как да помогна на детето си и да реагирам с лична позиция когато попадна на нещо възмутително като становището ти, че няма проблем „малко“, всъщност не са никак малко /или щом Калина не е сред тях и 100 000 да са все ще са малко/ деца да пострадат от ваксините стига да се подсигури задължителния характер на ваксините. Не си коментирал случаите когато децата се разблоляват точно от болестите от които уж ваксините трябва да ги пазят, когато същите тези ваксини попаднали в телата им.
    И не мога да приема за нормално и да подмина опитите на определена група ваксъри за насаждането на колективна вина у родителите на пострадалите деца, че отказват да ваксинират. Това е античовешко поведение и не кореспондира със самочувствието ти на интелигентен, здравомислещ и мислещ за хората човек.
    В 21 век каузата трябва да е информираност, каквато в България очевидно няма и право на свободен избор, какъвто държавата все още не е признала.
    Постави се на мястото на пострадалите. Колкото и да отричаш има ги и са много. Всеки трябва да има право на достъп до пълна и обективна информация, когато залога е човешки живот и здраве и да може свободно да избира кой риск да поеме, за да може да носи последствията от свободния си избор, а не да страда от нещо което му е наложено.

  74. Здравейте. Не знам дали имате деца, но в листовките на ваксините, като странична реакция има: смърт. /пентаксим/ Прочетете и се уверете сами. Тоест един вид, ето ви лекарството, но ако пък някой умре, ние сме ви предупредили. Как ви се струва това, дали е хуманно?

  75. @Още случаи на пострадали от ваксини – Това е дума срещу дума. Ти твърдиш, че лекарите били казали нещо. Ако родителите наистина са чули нещо такова от тях, защо не са потърсили второ мнение? Твърдиш, че цялата болнична система и всички лекари покриват този случай, както и че и преди се е случвало. Вменяваш на лекарите и здравната система организираност и пазене на тайна, каквато тайните ни служби нямат. В същото време ги наричаш некомпетентни и корумпирани. В същото време няма едно доказателство, че лекарите или ваксините са причинили въпросното състояние.

    @Ани – Да, всъщност няма такова нещо в листовката. От къде си го измисли това?

  76. Преди 7 години имаше. Ако я изровя някъде, ще постна. Но нямаше да обърна внимание на листовката, ако не беше тежката реакция на детето ми. Защото и аз просто се доверявах сляпо. Така че каквото и да се пише, в крайна сметка аз за себе си съм видяла лошата страна на ваксините. Това не е теория за мен, както за някои от постващите.

  77. Боянски, за голяма жалост изчетох повечето от коментарите по тия теми в блога ти. Нездравият ми интерес се породи покрай раждането на второто дете и фактът, че около нас има вече доста (двуцифрено) число неваксинирани деца.

    Не искам да вземам страна, защото не съм привърженик на крайностите по въпроси, които не разбирам добре. Смятам, че ваксините спасяват животи, но също смятам, че бизнесът си е бизнес и не му пука особено за животите. Имам изключително ниско доверие в (световната) здравната система, що се касае за неживотозастрашаващи болести.

    Пиша тук основно за да кажа, че настървеността, с която защитаваш ваксините… отблъсква. Без значение колко математически и статистически прав си.

    Поне на мен лично ми стана неприятно безчуственото и машинално цитиране на цифри до откат. „-Детето ми почина! -Съжалявам, не съм видял научен доклад за това!“ Грешен начин да работиш с хора, които оперират с емоция, а не с разум. Трябва да си Джон Конър, не бат Арни!

    Зная от опит, че когато човек вярва в нещо е лесно да бъде пламенен и неотклонен в изказа си. Така че не го казвам като обвинение, а като констатация. Може би просто трябва да спреш, знам ли… Ясно е, че никой от двата крайни лагера не може да бъде убеден в противното, положил си вече неимоверни (в моите представи) усилия на волята и разхищения на лично време – защо да продължава/ш/те/ме/?

    Някъде из стотиците коментари под няколкото сродни статии мернах нещо за еволюцията. Хареса ми – има различни начини да се разгледа.

    Например, тъй или иначе земята е пренаселена (макар че се мълви, че устойчивото земеделие може да изхрани десетки милиарди), защо да не оставим естественият подбор да си свърши работата? Някой да изрови Испанския грип и да почва шоуто!

    Или пък, това с ваксините може да е наистина като тест за интелигентност, само дето ще се разбере кой е бил по-умен след 100-200 години!

    Макар да не съм апокалиптик, като цяло съм привърженик на естественото. Затова и често се питам, ако се пренесем в онова толкова охулвано от технократите време на нашите прадеди, когато измирали без време всеки 11 от 10 деца или нещо такова, колко ли ще издаяним ние, с цялото това разглезено битие на ваксини, парацетамоли и кейефсита…

    В такива моменти се сещам за прадядо, лека му пръст, преживял холера и туберколоза и три войни на фронта. Накрая си отиде човекът, в съня си, на 90+… Както и повечето от 7те му братя и сестри, а и жена му, моята прабаба, също 90+ годишна.

    Ваксини или не, статистиката показва, че 100% от хората умират, а дълбоко ме съмнява някой от нас да стигне подобно ниво на устойчивост като дедите ни. Освен може би теб де, ти винаги си бил машина.

    Исках да завърша оптимистично, но не ми се получи. Затова ще прибегна до Шишо Бакшишо – пожелавам на всички ви да сте живи, щото много здрави си отидоха от тоя свят!

  78. Разбирам какво искаш да кажеш и си прав – с аргументи не се постига много. Тази статия е от преди 10 месеца и от тогава се задълбах още повече в темата. Истината е, че логиката и математиката не помагат на антиваксърите да разберат къде е проблема. Точно обратното. Както при тази тема, така и при много други, те водят до дори по-голяма радикализация и окопаване. Хареса ми едно видео на Sci-Show, където разглеждаха именно този психологически дефект. Забелязва се не рядко и от страната на защитниците на ваксините.

    Фармацевтичната индустрия определено има проблеми и наистина бизнеса си е бизнес. Постоянно гърмят скандали за неефективни лекарства и подменени тестове. Ваксините обаче са най-проверяваните препарати с най-дългия период на тестване и най-стриктен контрол над резултатите и съдържанието. Винаги има строг последващ контрол и обратна връзка – нещо, което го няма за никое друго лекарство. Причината е проста – масовостта на прилагането му. Цената на всяка отделна ваксина е нищожна и марджините, с които работят компаниите – също. Затова гонят огромни количества и дълги периоди на доставка. Затова и на нас в България ни излизат малко по-скъпи от Германия – не планираме добре, навреме и сме малък пазар.

    Неваксинирането е огромен проблем, който изглежда засяга две групи – бедните, необразовани с труден достъп до здравеопазване и семейства с добри възможности и достъп до мрежата. Този модел важи както за България, така и за щатите и Германия. Заразите обаче не правят разлика и при достатъчна концентация на неваксинирани при едните и другите се получават епидемии. Основният проблем в България е, че нямаме представа за мащабите. Не знаем колко са ваксинирани само по документи. Ако съдим по форумите и фейс групите, то те трябва да са поне 30% от малките деца. Официалната статистика на пропусналите ваксини по една или друга причина обаче сочи между 5 и 15%. Това е значително по-малко, но и то би обяснило двуцифреното число неваксинирани около теб – просто хора с такива интереси се събират лесно и обратното – подобни мании се разпространяват лесно, когато в обкръжението ти има такива хора.

    В този смисъл личния опит не може да бъде показателен нито за покритието на национален мащаб, нито за ефектите от ваксините. Същото важи и за примерите за баби и дядовци доживели до наши дни. Да, има много такива. Баба ми също е на 90. Това не означава, че когато е била момиче едно от три деца не е доживявало до сватба независимо дали е било в богато или бедно семейство. Ваксините са променили това и не го осъзнаваме, защото са минали няколко поколения, откакто докато дойде време да ражда една жена, се е нагледала на поне 2-3 нейни приятелки, които са изгубили децата си от предотвратима сега болест. Затова ни се струват и безвредни, а вероятността от заболяване и смърт – незначителни.

    Това е теорията и практиката. Прав си, че този начина на писане и аргументация няма да промени мнението на никой антиваксър. Това, което не разбираш обаче е, че това никога не е била целта ми. Нямам илюзии, че някой от тях ще се промени. Целта ми е онези 70000 български семейства, на които им раждат всяка година деца, да им се случи да попаднат на тези аргументи в плеадата псевдонаучни статии на хомеопатични сайтове и конспиративни теории. Ако успея да достигна до дори половин процент от тях, значи си е струвало.

    И се надявам, че ще си ваксинираш детето, че с толкова неваксинирани около теб е трудно да се прецени кой ще вкара у вас я полиомиелит, я туберколоза. Всеки ден има по няколко случая на полио в България и поне един завършващ с лицева парализа.

    Каза, че искаш емоции. Представи си всеки ден по едно бебе с парализирано лице. Мога да ти дам и снимки, но е малко късно през вечерта за това

  79. За всички, които истерично повтарят, че във ваксините „имало живак“ – Какво е трапезната сол? Натриев хлорид. В чистия си вид, натрият ще ти прогори дупка в ръката, ако го докоснеш. В чист вид, хлорът е силно задушлив и може да те убие. Интересно обаче – солта не може нито да ти прогори ръката, нито да те задуши. Схващате ли разликата между чистия елемент и химично съединение, в чийто състав участва?

    А сега за тези, които реват за „правото на свободен избор“ – вие КВАЛИФИЦИРАНИ ли сте да правите такъв избор??? Имате ли нужните знания и умения да изберете? Когато става въпрос за здраве и риск за живота, не може да се говори за „избор“, а за отговорност. Вие способни ли сте да я поемете?

  80. @Vorknkx
    @Боян Юруков
    @ABC
    @svetlin stefanov

    Уважаеми пишещи,

    мнението ми може и да е леко извън темата, но не приемам лекотата, с която ни уверявате, че с живака и алуминия (и техните съединения) всичко е наред, стига дозата да е премерена.

    Не, не е наред уважаеми пишещи. Има химични елементи (особено някои метали), които нямат място в човешкия организъм, независимо какво е количеството им или в какво химическо съединение участват. Оловото и кадмия също са в тази група.

    И нека да не се доверяваме сляпо на резултати от научни изследвания. Същите тези изследвания ни уверяваха години наред, че алуминиевите окиси в дезодорантите са ок. Сега фирмите се надпреварват да рекламират как в техните продукти този алуминий е изхвърлен. Защо ли се наложи мнението на научните среди да се промени на 180°? Дали просто търсенето и предлагането не наложиха на козметичните концерни да предприемат промяната?

    Но какво би накарало един фармацевтичен концерн да промени/подобри нещо, когато клиентите му са гарантирани със закон?

  81. В човешкото тяло естествено има органични съединения на алуминия и живака. В човешкото тяло естествено се срещата съединение и на хром, никел, магнезий и литий. Литият дори е полезен. Витамин B12 на практика е съединение с кобалт.

    Всеки от тези елементи в чистата си форма или в различни съединения може да са полезни или вредни. Не бих ти препоръчал да пиеш живак, но в майчиното мляко естествено има и живачни, и алуминиеви съединения.

    Елементарни познания по химия са нужни, за да се види разликата. Какви нива от определени съединения са полезни, безобидни и вредни са ясни отдавна, но се ревизират с времето. Производителите на всички продукти – лекарства, храни, играчки, дрехи и прочие са длъжни да се съобразяват. Ваксините са най-строго проверяваните и тестваните препрати в света. По никакъв начин не може да ги сравняваш с дезодоранти.

    И не, „клиентите“ им не са гарантирани. За повечето ваксини има по повече два производителя. Ограниченията, които са наложени в Европа заради лобизма на антиваксърите и страхът насаден от тях дори позволява избор на поне двама доставчици. След определен период ваксините, както и всички лекарства може да се произвеждат от който иска.

  82. Само глупак може да ваксинира детето си! Явно е, че статията е поръчкова. Няма човек, който ще седне да прави подобни извадки и статистики от немай къде, а дори не се е поинтересувал за вредите от ваксините ( то че ползи няма, май вече на всички нормални хора е ясно ) . Явно е и, че системата разбира, че това средство започва да става съмнително и търси всевъзможни начини за запазваме на статуквото.

  83. Статукво? За какво говориш по дяволите? Няма такова понятие като безвредни продукти. Потенциалният риск от една ваксина обаче е по-малък от това да те удари гръм. Всъщност чисто статистически дори по-сериозните реакции без траен ефект са точно толкова вероятни. От друга страна, смъртността от някои заразни болести, срещу които ваксинираме е почти 100%. Такива са тиф и тетанус. При други едно на няколко стотин деца умират, а още няколко остават увредени за цял живот. И да, вадил съм тези данни, защото имам деца и се опитвам да разбера колко невеж трябва да е някой, за да не разбира от елементарна биология и математика и да застрашава децата си и всички наоколо.

  84. Не съм напълно съгласен. Според мен, всичките са от тип „немислещи“.

  85. Когато се изисква подпис , вече отива в отдел „престъпления, геноцид и фашизъм“

  86. Едно допълнение към статията, е че в Нидерландия периодичните епидемии на морбили се случват в т.нар. „Библейски пояс“ (Dutch Bible Belt), сред ортодоксални протестанти калвинисти, които отричат ваксините.

    Повече за това в тази статия: https://thescholarship.ecu.edu/handle/10342/8043

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.