Мариновано агнешко в гърне

Знам, че традиционно агне се прави на Гергьовден, но аз реших да го сготвя за Великден. Отдавна не съм пускал рецепти тук и реших, че с тази си струва да възобновя темата.

Продукти:
1-1.5 кг. агнешко
4-5 скилидки чесън
2-3 връзки зелен лук
1 лимон или лимонов сок
30 гр. масло
3-4 големи картофа
мащерка, розмарин, магданоз, джоджен
черен, червен пипер, сол

Аз взех плешка, но може да използвате всякакво агнешко. Ако е замръзнало – размразете го изцяло. Измивате добре месото и го подсушавате. С остър нож направете нарези около половин сантиметър дълбоки. Това ще помогне на лимона и подправките да проникнат дълбоко.

Извадете маслото да се размекне на стайна температура и го размажете цялото на месото. Поръсете след това от двете страни със зелените подправки, сол и черен пипер. Може да сложите всякакви. Аз имах за жалост само сухи. Доста рецепти казват да се използва пресен джоджен. На места препоръчват да се забърква маслото с подправките и така да се намазва. Не ми се занимаваше.

След това нарежете чесъна на плочки и ги сложете от двете страни. Изстискайте лимона добре върху месото или просто полейте с лимонов сок. Накрая го увийте добре в кухненско фолио. Мисля, че е добра идея да се залива докато завивате, за да остане повече между месото и фолиото.

Намазано с масло и подправки

Увито във фолио

С това маринатата е готова. Оставете го цяла нощ в хладилника. Чесънът ще поеме част от миризмата, а лимона и подправките ще направят месото крехко и ароматно. Непременно трябва да увиете месото във фолио, за да има контакт с подправките. Ако го сложите в затворен съд няма да има същия ефект.

На снимката виждате, че съм сложил зелен лук в маринатата. Обърках рецептата, защото не я бях допрочел. Няма нужда от това. Също така, доста рецепти посочват да се пече в йенско стъкло или гювеч. Аз обаче реших да използвам гърне. Единствената трудност бе вкарването на месото, защото парчето беше доста голямо.

Първо нарежете пресния лук и поръсвате дъното. Добавете една чаена чаша вода. Бях решил, че тъй като съдът е голям, ще добавя една и половина, но беше грешка. Водата не трябва да покрива повече от 2 см. от месото. Извадете маринованото месо от хладилника и махнете чесъна от него. След това го сложете направо така в съда.

След първото печене

Има два варианта – да печете в непокрит съд или в съд с капак. Ако е непокрит, печете 2.5 до 3 часа. В първите 1.5-2 часа трябва да го поливате със соса на всеки 15-20 мин. Иначе ще стане много сухо. Последния час го оставяте така, за да хване хрупкава коричка.

Ако съдът ви е с капак като моя, няма нужда, защото се събира пара. Тогава печете 1.5-2 часа. След това извадете месото и го сложете в открит съд. В него преди това нарежете картофите и ги наредете да покрият дъното. Добавих около половин чаша от соса, но може и само вода. Поставете месото над картофите и печете още час на 200 градуса. Така местото получава добра коричка, а соса добавя аромат на картофите.

Проблемът с печенето на картофите с месото обаче е, че стават доста тежки. Агнешкото си е мазно месо и е добре гарнитурата да е лека. Затова следващия път ще пека картофите отделно. Тогава месото се поставя директно в тавичка със съвсем малко вода. Целта на втория част печене е да се запече добре, но не трябва да е изцяло на сухо.

Агнешка плешка в гърне

Агнешка плешка в гърне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.