Заветният мокър печат и защо не усещаме нещо да се подобрява

В началото на август пътувах из България. По стечение на обстоятелствата се наложи колата на баща ми да мине спешно технически преглед и то преди да сме се прибрали в Пловдив. Знаех, че може да мине ГТП където и да е в страната и за целта е достатъчно да има платен местен данък. Пловдив, както много други общини, дава различни възможности да се плаща през интернет. Преведохме данъка и едва тогава се сетихме, че до сега на ГТП са искали касовата бележка. Сега имахме само разпечатано платежно. Тук започна да става интересно.

Електронно, електронно, колко да електронно

Разрових се в нета и открих, че при плащане на данък за автомобил, половината общини изпращат информацията електронно и няма нужда от бележка или стикер. Затова се обадих в общината, която беше в списъка, да попитам колко време отнема обновяването на електронната система, за да знам кога да отида на преглед.

След множество опити и прехвърляния стигнах до счетоводителите. Вдигна ми една дама, която не се представи, също както всички други служители на общината преди нея. Укорително ми обясни, че нямало значение какво пишело на сайта на агенцията – трябвало да отида на гише, да ми бият мокър печат и да ми дадат стикер. Нещо подобно ми каза и една касиерка преди това, но не беше сигурна. Повторих отново за електронната система и че стикерът е само като резервен вариант. Единственото, което срещнах, бе троснато настояваше да отида лично. „Както искате си губете времето господине, но да знаете, че пак ще опрете до нас. Мокрият печат е задължителен!“ Накрая все пак успях да измъкна отговор, че при банков превод осчетоводяват платения данък на следващия ден.

След точно 24 часа видях, че на сайта на общината дължимата сума е намаляла и отидох в близък сервиз. Повториха ми същото – задължително трябвало стикер. Човекът ми обясни, че до скоро бил пускал без документ за платен данък „щото електронното нещо не било отбелязано“, но му друснали яка глоба и сега винаги искал. Също, че „сега нещо променили пак и вече електронната система е все тая“. Показа ми дори мейла от администрацията с изискванията.

В следващия сервиз ми повториха абсолютно същото. Звъннах другаде и пак. На този етап съвсем разбираемо псувах. Егати скапаната държава щом са платили милиони и са въвели електронна система, има електронни плащания и пак трябва да се ходи по гишета да се кланяш, само заради чиновническата глупост.

Нали? Да, ама не.

Проблемът не е точно в този телевизор

Реших да пробвам все пак в още един сервиз и там се засмяха. Казаха, че няма никакви проблеми стига системата да е отчела вече плащането. Започнахме прегледа и стъпката за данъка мина без проблем. Обясниха ми го просто – ако колата е регистрирана в една от въпросните 134 общини, при платен данък системата за ГТП проверява автоматично. Ако обаче общината още не е осчетоводила плащането, ако системата падне или ако живеете в другата половина на страната, трябва стикер и бележка. В такъв случай програмата си казва ясно „искайте документ“. Абсолютно същото, впрочем, пише и в мейла, който ми показаха в първия сервиз.

Карта на общините подаващи електронно информация за платени данъци към юли 2016. Таблицата ще намерите тук.

Проблемът всъщност не е в електронната система. Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ има ужасно много дефекти, корупция и неефективност, но точно това явно работи. Проблемът е в сервизите. Доста са пускали без бележка за платен данък независимо, че системата им е казвала да изискват такъв. След като са ги одрусали за това, явно са решили пък да искат винаги … за всеки случай. Има и немалко други, които просто не са разбрали какво пише в изискванията. От глупост губят клиенти.

На картата горе виждате, че доста от общините са се интегрирали успешно. Необяснимо за мен е защо Бургас и Варна не са включени. Ако живеете там, може би ще се позаинтересувате. Все пак, това означава, че по-голямата част от населението може просто да преведе парите и да се яви на следващия ден за преглед. Точно това направих и аз. Ако пункта откаже, значи по принцип нещо не му е наред и по-добре да си нямате работа с тях. Това спестява не само лично време, но и натоварване на служителите на общината и на останалите по веригата. В някои случаи струва и по-евтино заради таксите. Счетоводителите на община Пловдив обаче явно са на друго мнение.

Мислене с мокър печат

Ние си свършихме работата. Колата мина преглед и нямахме проблеми. Имаше само нерви и много обаждания. Тази дезинформация идваща от некадърни общински служители и от сервизи нарушавали закона до сега, води далеч не само до загуба на време и пари. Ако не бях настоявал, щях да си остана с едното „бахти скапаната държава“. Това не е нещо, което може да се оправи с електронно управление, защото винаги ще има хора по веригата. Egov помага, но ако не си знаем правата и служителите не си разбират от работата – все тая.

Отново опираме до разрива възприятие/реалност. Реалността е, че тази поне система работи, а чиновниците – не толкова. Възприятието е, че нищо не работи, а чиновниците гледат да се справят с невъзможна ситуация. Писах на община Пловдив преди две седмици за случая, но нямам отговор. Звънях поне 10 пъти на посочените телефони, но никой не вдигна. Междувременно не е ясно на колко още хора е казано, че все ще опрат до заветния мокър печат на лелката. Колко ли от тях са изпсували България, както аз в началото?

От друга страна…

Всичко това не означава, че агенцията няма безброй проблеми. Корупцията е повсеместна, както се видя ясно в скорошните скандали. Пунктовете за ГТП нямат никаква възможност да се оплачат от проверяващите, които нерядко се случва да глобяват за незначителни, а и понякога несъществуващи (според пунктовете) проблеми. Имало е случаи просто да минават и да събират по няколкостотин лева „такса съществуване“ от всички сервизи в региона. От друга страна, сигналите за нередности от граждани нямат голям ефект. Познат пусна такъв преди няколко месеца и единственият резултат е, че от пункта са научили кой е подал сигнала. Сега случаят се гледа от КЗЛД.

На практика се получава така, че ако на един пункт се позволява да мине метър – било то с данъците или с технически дефекти – всички в региона ще го правят. Иначе няма да оцелеят. Не казвам, че и в други страни като Германия не си затварят очите при проблеми с една кола, но ако искаме по-малко инциденти по пътя и по-чист въздух, това трябва да се реши. Липсата на постоянен, проверим и надежден контрол както над пунктовете, така и над самите проверяващи е същинският дефект в цялата система според мен.

12 коментара

  1. В Бургас е същото – тук-там се минава и без мокър печат, но обикновено искат. Последния път просто го бях забравил на масата вкъщи като тръгвах.
    А по-веселата част е, че ако се плати онлайн, след това ваденето на долумент с мокрия печат се води вадене на дубликат, струва 2 лв и 20-30 минути загубено време. Ето така (почти) ме отказаха да плащам онлайн…

  2. Това е защото Бургас е една от ония общини, които не са вързани със системата. Затова трябва официален документ, че си платил. От края на юни част от документа е и стикер с някакъв номер. А защо общината е зад 130 по-малки такива и не се е вързала още, трябва да питаш кмета си. Само така стават нещата.

  3. Поредното доказателство, че проблемите с въвеждане на електронно управление в България не са технически, а политически и организационни.
    Липсва политическа воля за реално въвеждане на електронни услуги! (приказки има)
    Да не говорим за извличане на информация и знания от натрупани данни и използването им при взимане на управленски решения.
    Иначе примери за добри технически решения има, но те се дължат на инициативата на отделни личности (управленци), а не на политическата воля на управляващите.

  4. Това беше много странно изказване. Електронните услуги се въвеждат и се използват с променлив успех. Тази конкретно се използва доста. Проблемът не е в политическата воля или въвеждането, а в информираността на нишите чиновници. Отделно от това в самите пункове видимо пускат грешна информация, за да прикрият собствените си нарушения. Така оставаме с грешно впечатление за реалната ситуация.

    Въвеждането на електронни услуги или каквито и да е реформи и публичност в администрацията са невъзможни без политическа воля. В държавната машина, както във всяка друга организация, напредъкът се води винаги от отделни личности и екипи. Няма друг начин. Отново подобно на частните компании, работата на тези екипи и личности няма да е възможна без политическа воля „отгоре“. Ако си мислиш, че в корпорациите няма политика и съизмерима бюрокрация, значи не си си имаш работа с такива.

    Именно това направи възможно отварянето на много публични данни и сериозни заявки за още много. Държавната администрация не се различава много от която и да е друга частна или публична във взимането на информирани решения на база анализ на данни. Анализите ги има и публичната сфера, просто подобно на CEO-тата, зам министри и директори ги игнорират.

  5. Да, на повечето места ваденето на дубликата със стикер струва 2-3 лв., тоест може би служителите на общините си въобразяват, че имат изгода от въпросната дейност.

    Такъв документ се изисква и от нотариус при прехвърляне на автомобила, като и там са инструктирани да са изключително стриктрни, като разликата е че при тях дори няма електронна система

  6. При нотариуса все още разбирам. И там ще се подобрят нещата като влезе всичко в държавния облак и услугите се свържат. Започнал е вече процеса.

    Това с таксата има някаква логика като стимул за чиновниците. Не съм получил обаче отговор от община Пловдив и кмета. Отговарят на други въпроси, но този избягват. Без тяхната дума нищо няма да се промени.

  7. Аз само да вметна, понеже подозирам, че „единия познат, който е подал сигнал“ съм аз. Реално има ефект от подадения сигнал, но това е изцяло заслуга на това, че собственика на сервиза, който беше разбрал кой е подал сигнала и се беше свързал с мен, беше добронамерен.

    Обсъдихме надълго и нашироко за мойта мотивация да подам сигнал. От друга страна, той ми обясни и неговата гледна точка (накратко, ако е напълно стриктен и израден, ще фалира, защото конкуренцията прави каквото си иска и не я контролират). В крайна сметка стигнахме до някакъв компромисен вариант.

    Трабва да кажа, че на база информация от приятели, които също ходят там за ГТП, има доста съществена промяна в положителна посока. Taka че, в мое лице, човека си запази единия от клиентите, както и няколко човека покрай мен.

  8. Значи все пак има положителен ефект. Все пак това, че въобще е изтекла информацията е сериозен дефект. В твоя случай онзи е бил свестен. В доста други – навярно не толкова.

  9. и в момента се извършват прегледи без платени данъци.просто въвеждат номер на стикер от истински документ за данък на друг автомобил.системата го приема и прегледа продължава.ГЛОБЕНИ ПУНКТОВЕ-НЯМА

  10. Точно там е работата, че глоби има. Номерът от стикера се предава на съответната община и тя съобщава за несъответствия. Тогава идва проверка и глобява. Забавя се глобата, защото процесът е на ръка и зависи от мудността на общината, но се случва.

  11. Интересно ми е дали ще глобят онези дето снасят половината от оборота си в министерството и получават чадър от там за деянията си.

  12. За Варна вече е възможно плащането. Въпросът е някой има ли реален опит с плащане на данък онлайн и минаване на преглед в този град? Нужен ли е документ за плащането?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.