България след лековерните

В последната седмица един текст обиколи мрежата. Най-вероятно се го забелязали, когато някой се възмущавал във фейса на копирането на фалшиви новини. Поне ако, както при мен, в кръга ви от приятели има предимно образовани и мислещи хора. Иначе, ако някой от познатите ви се е вързал, трябва сериозно да се замисли за предразсъдъците и връзката си с реалността.

Става въпрос на един текст на Бъзикилийкс от преди почти 4 години. В текста се говори за „изчезване на българите“, Турция и прочие теми, които уж са засегнати от експерт в доклад на конференция в Брюксел. Заглавието е „България след българите“.

На 8-ми февруари е препечатан от pogled.info дословно като „скандално разкритие“. Споделена е 1.8 хиляди пъти в социалките. На 9-ти се препечатва от paralelnews.bg и се споделя още 20 хиляди пъти. В следващите дни се препечатва от поне 20 хибридни и/или жълти сайтове, включително bultimes.com, bradva.bg и petel.bg. Публикува се и във vesti.bg, но го трият ден по-късно. През тях се споделя още поне 6 хиляди пъти. Така само за седмица достига до десетки хиляди българи в мрежата, които вярват, че това е факт.

Миналата седмица писах как медии и дори официални лица използват грешна статистика за скандални новини. В случая с този текст обаче става дума за очевидно фалшива новина, която е лесно проверима. Заради детинска лековерност, липсата на критично мислене и тъй като затвърждава убежденията на доста читатели, с лекота достига до всичките им познати.

Наркотичния ни глад за негативни новини, самосъжаление и жлъч не само ни пречи да различим лъжите от фактите, но и пряко влошава ситуацията в страната. Не е нужно списващите жълти издания да се мъчат да подправят фактите – достатъчно е да измислят нещо достатъчно черно и всички ще го приемат за чиста монета. Щом звучи логично, значи е вярно, а логично ни звучат само новините, че положението е от зле по-зле и няма оправия.

А хрумвало ли ви е, че може би е така?

6 коментара

  1. И целият този текст, за да можеш накрая да си направиш реклама на партията, която не участва на изборите…

  2. Ох, коментарите под такива текстове демонстрират защо функционалната неграмотност е проблем в момента, май, водещ в държавата.

  3. @Димитър – не, това беше пример към последния параграф. Също така партията ще участва на изборите, но разбирам защо пишеш това предвид, че пишеш с фалшив мейл и скрит зад анонимна мрежа.

    @Eneya – не съм съвсем съгласен с тестовете, които се цитират във връзка с функционалната грамотност на учениците. Известният пример с купуването на билети от машини е показателен – добре се справят там, където имат вече такива машини. Има определено проблем и далеч не е ограничен само до нас. Вижда се ясно по ситуацията в UK и щатите.

  4. @Йоруков
    Рекламката няма нищо общо с който и да е параграф. Просто целта на тази статия е като материалите, които бълват медиите шапки на проекта – Дневник, Капитал и Медияпул. Да се шуми около партия, която не е регистрирана за участие в предстоящите парламентарни избори.

    Налице е коалиция със почти идентично име, в която обаче тази партия не влиза. И колкото и да твърдиш обратното, има си решения за регистрация, документи в ЦИК и т.н. Твърдението ти, че партията ще участва на изборите си е своего рода „Fake News“. Лъжа, която има за цел да подведе и манипулира избирателите. Тоест ти не си по-различен от тези, които критикуваш.

    А причината за анонимизацията е факта, че в миналото, когато си написах истинското име в коментар в твоя блог, след като рови да търсиш какъв съм и що съм, накрая нещата се обърнаха на нападки на лична основа. За това предпочитам, когато тръгнеш да ровиш, за да откриеш кой съм и от къде, да не получиш тази информация.

    Успех в пропагандата и разпространението на собствените ти „Fake News“.

  5. Днешното решение на съда за жалбите в ЦИК, както и падането на жалбите към регистрацията са достатъчно красноречиви. Всичко останало колкото и да го въртиш, трудно някой ще ти повярва, че сме се опитали или дори мислили да заблудим някого. Всички решения и мотивите зад тях са описани подробно и публично срещите, събирането на подписи и регистрацията бяха излъчвани на живо.

    Не съм предполагал, че „под шапката на проекта“ може да са издания с история от две десетилетия. Не знам на какви тези вярваш, но сме получавали както критични статии от тези медии, така и такива отразяващи дейността ни. Финансите и кой стои зад движението са публични в степен и честота, с която не може да се похвали друга партия.

    Когато тролиш така е съвсем естествено да се запитам от къде идват всички тези нападки. Още повече, че филтрите за спам на блога сами предупреждават, когато коментиращия използва фалшиви мейли или идва от анонимни мрежи.

    Бъркаш ad hominem с критика към измислиците, които пишеш, параноята и ненавистта, която показват. Ad hominem не е да ти казвам, че не си прав или че умишлено изкривяваш фактите. Аd hominem означава, да не се засягат аргументите, а да се иронизира и напада личността… като да изписваш името грешно.

    … и да, предвид стила ти на писане се сещам кой си и защо толкова си изнервен от написаното горе 🙂

  6. @Йоруков
    Единственото ясно след редицата решения на ВАС и ЦИК е, че ПП „Движение Да, България“ не участва на тези избори. Има коалиция между ляво-либерални партии (Зелените и ДЕОС), които са със сходно име.

    В законоустановеният срок, коалицията не се е променяла и въпреки регистрацията на ПП „Движение Да, България“ от ВАС, тя не влезе в тази коалиция. Защо ли?

    Кой стои зад ПП „Движение Да, България“ наистина е безкрайно ясно. Прокопиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.