Избори 2017: напредък при заявленията за чужбина и сравнение с президентските

Както писах преди две седмици, тече кампанията за събиране на заявления за гласуване в чужбина. Въпреки, че (все още) всеки може да гласува дори без заявление, те са нужни за откриването на секции в градовете с концентрация на българи.

На вече трети вот следя в реално време напредъка и го визуализирам в помощ на организацията по места. Тази карта показва местата за които се събират заявления. В този списък ще намерите подробна разбивка по държави и активност. Посочил съм и последните осигурени секции и тези имащи нужда от само няколко заявления. Освен 103-те места със секции в дипломатическите представителства, вече има събрани заявления за още 75. До края на деня се очаква да се съберат за поне още 15.

za9

Вижда се, че точно в последните дни има ускоряване на подаването спрямо президентските избори. По-долу ще видите, че това до голяма степен се дължи на Турция. Миналата година имаше ударно подаване на заявления от изселническите организации за няколко дни преди срока. Сега явно са го изтеглили седмица по-рано. Признак, че подаването беше предимно организирано, е фактът, че преди този пик практически нямаше заявления, за разлика от всички останали държави. Тази година нещата изглеждат различно, но има други признаци за организираност.

В Германия се забелязват повече заявления в последните дни, но далеч не толкова много. В Испания са доста по-активни от преди. Великобритания разочароват този път със значително по-малка активност. При щатите и останалите държави няма голяма промяна. Посочил съм тук сравнение на общия брой последван от разбивки на споменатите държави.

za1

za2

za3

za4

za5

za6

Тук ще видите друга разбивка по дялове на държавите сега и на предишните избори. Избрал съм същата вертикална скала, за да е по-видима разликата.

za8

za7

5 коментара

  1. Аз специално следя случващото се в Германия и мога да кажа, че съм приятно изненадан. Радва ме факта, че има значително увеличаване на населените места. Ако се сравнява само абсолютния брой на подадените заявления преди и сега, тази впечатляваща промяна остава незабелязана. Както изглежда в поне … града (извън официално одобрените) ще бъде събран необходимия брой от 60 заявления.

    Стана ми ясно, че подаването на заявления в тези населени места няма значене за настоящите избори. Но пък може да се окаже от съществено значение за следващите, защото такъв интерес от страна на българските граждани не може и не трябва да остане незабелязан.

    Ето ги и населените места, в които сънародниците ни искат да бъдат част от промяната:
    Aachen (57)
    Bremen (43)
    Hannover (70)
    Jena (57)
    Лайпциг (29)

    Желая им успех и дано получат един ден свои секции!

  2. Г-н Юруков,
    Вие сте сторонник за гласуване на българите в чужбина и за машинното гласуване.
    Аз живея 28 години в Западна и Обединена Германия и моля да ме информирате:
    – знаете ли друга страна от Европейския съюз, която да организира
    по нашия начин избори в чужбина: с откриване на изборни секции, циркове и т.н. Просто, евтино и масово практикуване: Briefwahl.
    Вие виждали ли сте турци, гърци, италианци и т.н. да учудват германците с дълги опашки по улиците. Вземете се информирайте как го правят и тогава говорете по телевизионни студиа.
    – какво ще постигнем с машинното гласуване, когато в основата ще бъде стария начин с бюлетината. Защо Холандия го отхвърля, защо Германия го забрани, в някой щати на САЩ е забранено. Навсякъде има съмнения за сигурността. Това е излишно хвърляне на пари и напразно оскъпяване на вота. Това ми прилича на гол тумбак, чифте пищови !
    Колко хора ще използват машината ? Гаранция ще има машини, които въобще няма да бъдат ползвани.
    Търсим да преоткрием Америка вместо да ползваме опита на утвърдени демокрации.

  3. Регистрацията на електронни заявления приключи.

    Извънземният брой на подадените в Турция няма как да не направи впечатление – точно 18894 броя. Колко още са подадени на хартия ще стане ясно по-късно.

  4. Регистрацията на електронни заявления приключи. Извънземният брой на подадените в Турция няма как да не направи впечатление – точно 19081 броя до момента.

    Колко ли ще станат, след като добавени и всички, които са подадени на хартия?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.