Избори 2017: заявления за гласуване и секциите в чужбина

На 26-ти март ще се проведат парламентарни избори. Право да гласуват имат всички български граждани, независимо дали са в страната или чужбина. Както знаете, до месец преди изборите се подават заявления за гласуване в чужбина. Тези са нужни, за да се осигурят секции, където да упражним правото си на глас. Правилата за отварянето им не са се променили от предишния вот, но все пак, ето ги отново:

  • За откриване на секция на дадено място са нужни поне 60 заявления
  • В дипломатически представителства се открива автоматично по една секция. Списъкът е тук.
  • За откриване на втора и трета секция където и да е, са нужни съответно 500 и 1000 заявления
  • Има ограничение от 35 секции за държави извън ЕС.
  • Заявления се подават до края на 28 февруари
  • Подават се електронно на сайта на ЦИК или писмено до консулството ви

5 до 10 мин. след попълването може да проверите дали е отчетно в списъка с успешно подадени. Припомням, че попълнените данни като име и адрес трябва да са дословно по лична карта. Адресът в чужбина не е задължителен – може да дадете само град.

Подавайки заявление, вие помагате да се отвори секция близо до вас. Препоръчвам да погледнете първо къде вече се събират заявления и да подкрепите някое от тези места. Избягвайте да въвеждате сами адреси и градове, защото така заявленията се пръскат. Предишни години до 40% от всички заявления бяха загубени така. Може да проверите както на страницата на ЦИК, така и на следната карта, която подготвих. В зелено са местата с осигурени една секция. В червено са онези, където не стигат заявленията. Подробният списък с местата и активността е на Glasuvam.org.

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

Все още нямаме отговор от Германия, където миналата година не позволиха отваряне на секции извън дипломатическите представителства. В списъка на ЦИК обаче са споменати почетните консулства, които на предишния вот бяха добавени извънредно. Сега се наблюдава засилена активност в Нюрнберг, Карлсруе и Хановер. Надеждата е, че ще позволят да се отварят секции там и на другите места, където ще видим заявления в следващите три седмици.

В предишната кампания по събиране на заявления имаше няколко рекорда, но на други места намаля доста силно активността спрямо предишни години. Причината отново е в липсата на информационна кампания от страна на ЦИК и Външно. Отделно честите промени на Изборния кодекс объркаха доста хора дали е нужно да подават, ще има ли секции дори без заявления, задължително ли е гласуването. Надявам се, че този път повече неща ще са ясни. През октомври обобщих изводите от предишната кампания с карта на активността. За сега изглежда, че темповете са същите както миналата година.

Вече изпратих мейл с кратки подробности за заявленията до всички абонирани за новини в Glasuvam.org. Както и преди, ще изпратя ново съобщение малко преди края на кампанията с последната информация. След това ще направя карта със секциите и ще изпратя още един мейл с подробности как ще протече изборния ден и коя е най-близката до вас секция.

Както забелязвате, този път картата е част от инициатива на партията Да, България в помощ на изборите в чужбина. Вече обявих, че ставам част от учредителите на партията и описах подробно причините си за това. На картата сега се виждат и срещите на партията с гласоподаватели в България и чужбина. Въпреки, че картата на заявленията, а в последствие и на секциите, е част от инициативата на Да, България, съобщенията с подробности около гласуването и най-близките секции, които традиционни изпращам през проекта Glasuvam.org, няма по никакъв начин да споменават партията или да призовават да се гласува по определен начин. Причината за това е, че това е условията, които първоначално посочих в абонамента и хората са се записали с това предвид.

11 коментара

  1. Аз лично съм се захванал да намеря 60 сънародници в района ми, които да пуснат заявления. Със сигурност около мен в радиус от 30 км. има поне 10 пъти повече българи и се надявам да успея, въпреки че времето е малко. Не зная дали ще успея, нито пък дали ще бъде разрешено откриването на секция, дори и да достигнем бройката.

    Има обаче нещо, което не ми е ясно. Това с разпръскването на гласовете не го разбрах много точно и моля за разяснение:

    (1) означава ли, че ако за някое по-голямо населено място гласоподавателите посочват различни пощенски кодове, то броят на заявленията им няма да бъде сумиран от ЦИК?

    (2) означава ли, че ако част от гласоподавателите са изписали дадено населено място на латиница, а друга част са го изписали на кирилица, то броят на заявленията им няма да бъде сумиран от ЦИК?

  2. Не са чак такива буквоеди. Посолствата и МВнР групират адресите и ги предлагат. После ЦИК ги приема. Естествено, ако няма в центъра някакъв по-голям град и разпръскването е наистина голямо нещата стават нееднозначни.

    Ако уточниш за кой град и държава става дума, можем да ти кажем дали има някакви особености.

  3. Както каза kyky, ако едни и също населено място бъде изписано по различни начини или са добавени адреси или квартали много близо един до друг, се групират в една секция. Различно стоят нещата в Лондон, например, където частите на града са доста отдалечени един от друг. Аналогично в Испания, ако всеки подава заявления за различни села, макар и близо едно до друго, няма да бъдат обединени. Трябва известна доза организация от наша страна. Все пак, ИК дава право на Външно и ЦИК да преценяват къде колко секции има смисъл. Когато са събрани 60 заявления в рамките на ЕС – секция ще има. Извън това консулите и Външно може да преценят къде е нужно и къде струпване на разделени заявления показват нужда от секция на определено място.

    Такава възможност е превидена, но не беше използвана на последните избори. Целта е да не разчитаме на тяхно решение и воля, а да съберем достатъчно там, където са нужни.

  4. @kyky: става въпрос за Германия. Та въпросът беше дали действително ще бъдат обединени гласовете, например за Saarbrücken (8), Saarbrucken (1) и Саарбрюкен Саарланд (2)? И ако в случая е сравнително лесно чиновника да се ориентира, че става въпрос за едно и също населено място, не така стоят нещата с разположени на малко разстояние населени места.

    @Боян Юруков: макар и късно, полагам усилия максимално ясно и разбираемо да информирам сънародниците си, така че да не пилеем напразно силите и енергията. Оказа се, че например има страшно много дреболии, които могат да направят заявлението невалидно. В линка по-долу е обяснено много добре защо понякога нещата не се получават:
    http://rodenivbg.com/index.php?/topic/307-izbori-za-narodno-sbranie-2017-g/#comment-1457

    Другото, което по някаква причина не се разбира е, че няма смисъл хората да посочват при регистрацията си населени места, за които вече има подадени 60 заявления. Ако част от гласовете за Нюрнберг (71) бяха отишли за други градове, моше бройката в Карлсруе (58) или Кьолн (58) отдавна да е достигната. Как обаче да бъдат информирани хората за това?

  5. Смятам за безсмислено да се събират заявления за Саарбрюкен предвид това, че е баш на границата. Немците най-вероятно няма да разрешат секцията и заявленията изгарят. ЦИК и посолството да искаха (а те не искат) не биха могли да гарантират секции в Германия.

    Бих ви посъветвал да си изберете най-близкото френско село и да събирате за там. Там проблеми няма.

  6. @kyky: може ли кратко пояснение причините, поради които не си струва да се пускат заявления, освен в (да речем) утвърдени вече градове?

    Преди малко прегледах данните за завленията. За 2-3 дни в Jena например са събрали 25 заявления. Това че хората са в Jena, а не в Dresden (където впрочем има едва 7 заявления), обрича ли ги по подразбиране на провал? И не е ли основният проблем в нашето Външно министерство, а не в немската страна?

  7. Германия не разрешава секциите извън консулства, почетни консулства и посолства. Посолството може да успее да изкрънка изключение, а може и да не успее (и двете са се случвали в миналото, като второто е по-често). Най-вероятно (моя прогноза) и този път няма да има изключения като това ще се разбере сравнително късно, след 28 февруари. Т.е. заявленията за Германия извън 9-те (май са толкова) дипломатически мисии изгарят.

    Това е известно и можеш да забележиш на картата как някои градове си подготвят дублираща секция от другата страна на границата: Karlsruhe->Lauterbourg, Aachen->Vaals, Konstanz->Kreuzlingen.

  8. Боян Юруков> Между другото, на картата точката за Аахен не е попаднала на мястото си.

  9. @kyky: не съм сигурен, че Германия е тази, която не разрешава да има секции извън консулства, почетните консулства и посолствата. Тъжната истина е, че например за президенстските избори през 2016 г. своята вербална нота ПР-17-681-2 от 12 август 2016 г. до немската страна, Посолството ни в Берлин не е отправяло искане за откриване на секции извън ДКП. Прави го едва в края на месец август, след изрично разпореждане от страна на МВнР.

    Дублиращите секции в съседни страни са крачка назад. Според мен трябва да се мобилизират максимално усилия за подаване на заявления в най-различни райони на Германия. Колкото по-голяма е бройката, толкова по-добре може да се аргументира едно искане пред немската страна на следващите избори отново да има секции извън консулства, почетните консулства и посолствата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.