В неделя ще гласувам с номер 16. Ето причините ми защо.

В неделя ще гласувам с номер 16 за Да, България, не само защото вярвам в хората в листата. Нещо повече – повярвах отново в процеса.

Преди 10 седмици, когато Да, България се основаваше, много се усъмниха, че инициативата ще пропадне в раздор. Толкова много активни хора, всеки със свои силни инициативи и различни често позиции, сякаш е невъзможно да се обединят около обща кауза.

Показахме, че това е не просто възможно в днешната България, но и може за кратко време да генерира огромна енергия с реален ефект върху политическата среда. Самото създаване на Да, България беше урок по демокрация. Решенията се взимаха след подробни дебати, взаимно уважение и разбиране, че за това време може да се концентрираме върху ограничен кръг теми. Направи се всичко да се включат българите в чужбина в заседания и консултации. Нямаше нито грам авторитаризъм типичен за почти всички добре познати партии. Всеки загърби егото си осъзнавайки, че сме по-силни заедно. Процесите в съветите и работните групи бяха пример как въпреки различията си интелигентни хора могат да изградят обща основа, върху която да градят.

Няма съмнение, че именно това липсва в политиката ни днес. Не може да обещаем, че с достатъчна подкрепа в неделя ще трансформираме изцяло съдебната система и администрацията. Никой не може честно да обещае това. Може обаче да гарантираме, че ще пренесем нашия начин на работа в парламента и че ще се борим за реформите, които обсъждахме из цяла България в последните месеци.

Обещаваме борба, не спасение.

Гласувайте в неделя за принципите, в които вярвате. Преди време написах, че изборите не са демокрация – изборите просто пренареждат сцената. Демокрацията е това, което се случва преди и след изборите. Преди изборите основахме Да, България и всичко описано до тук, за да нямаме повече извинението „няма за кого да гласувам“, за да имаме шанс за по-здравословна демократична среда сред изборите. Ако вярвате в това, значи вярвате в гласа ми в неделя.

17155499_10154738875232025_2641909046266446824_n

8 коментара

  1. И сега какво? Едно „ИЗВИНЯВАЙТЕ“ към хората, които си подадохме гласовете за ДБГ или НР, че се поддадохме на лъжи и бойки подвиквания „социолозите лъжат“ и сега сме принудени да слушаме, че на някой една седмица не му стигнала… наистина ли не заслужаваме? Поне едно извинение за глупавото, престъпно небрежно и безотговорно решение да се явят малкото свестни формации поотделно – след като всички им се молехме да не го правят?
    Майната ви, капути нещастни! Умни хора, уважавах ви безкрайно, докато не проиграхте поредния малък шанс, заради его, дребен мисловен ръст, инат и други причини, които само психиатрите могат да назоват.

  2. Господин Бориславов,
    Явно не сте вникнал достатъчно и не сте разбрал съществената идея. Хората в ДА България вярваме, че демокрацията и промяната са всекидневна борба на всеки от нас. Ако вие искате да гласувате един път и да забравите, но да сте „представен“ гласувайте за ГЕРБ или БСП и живейте щастливо. Обещаваме да не ви наричаме „нещастен“ или „капут“, ако посттпите така.

  3. @Орлин Бориславов – виждам, че сте доста емоционално ангажиран с тема. Прогнозите на социологическите агенции са предимно себеизпълняващи се пророчества. Факт е, че много не подкрепиха формациите, за които говорите, защото не вярваха, че ще влязат. Това и стана. Въпросът за обединенията беше поставян и обяснявам многократно. Събитията след изборите показват, че сме били повече от прави в решението си. Относно извинението – имаше няколко публични разговора по темата. Ако се чувствате някак излъган по някакъв начин, моля зададете въпроса си на мейла на партията или във форума, ако сте член.

  4. Момчета, вашите дълбоксомислени съждения нямат никаква стойност пред простия факт, че не съм представен в парламента, заедно с някокостотин хиляди като мен. Вие сте или от себеразрушителния тип, дето не си признава грешките, или сте от глупавия тип хора, които не ги осъзнават.

  5. На кого му пука за мнението на Христо Иванов сега, пита Радан Кънев

    Ние се провалихме. Трябват нови хора, нови лидери. Затова съм в оставка – защото със серия от политически грешки съм докарал до там нещата, че ДСБ да няма глас в парламента.

    Това заяви Радан Кънев, лидер в оставка и на „Нова република”. По думите му, за да постигне десницата политически резултат, трябва да има и общ гръбнак. Според него десните са били твърде суетни, за да обединят усилия и да водят битка. Кънев обвини „Да, България“ за несъстоялото се общо явяване на вота.

    По думите му е било „доста изненадващо решение на „Да, България“ да създадат отделна партия, без да съгласуват това действие, а след това и решението да се явят самостоятелно. Решението Нова Република и „Да, България“ да се явят отделно е едностранно, 100-процентово решение на „Да, България“ – това остави 300 хиляди души непредставени, заяви Кънев.

    Той оцени като безсмислен призива на Христо Иванов към Бойко Борисов да не става премиер за трети път.

    „Това е безсмислено. Ти си направил така, че да няма 20 депутати, от които да зависи почти всичко. На кой му пука за твоето мнение“, обясни Кънев.

  6. @Orlin – наясно сме с грешките, които направихме, както бяхме наясно с шансовете да влезем в парламента. Внимателен поглед над резултатите показва, че нито сме лиши десни партии от гласовете им. Всички десни партии, дори включвайки Да, България, която не се самоопределя като дясна, имаше по-малко гласове от РБ на предишни избори. Това говори за криза в доверието на десните партии. Демографията на гласувалите показа, че Да, България докара хора негласували до сега до урните и накара обезверени да гласуват.

    @Veselin – случилото се в последната седмица и всички изказвания и нападки на Кънев показват доста ясно, че сме били прави в предпазливостта си да се коалираме с тях и отказа ни в крайна сметка.

  7. @Боян – ако искаш да ми реплекираш моля да го правиш аргоментирано.
    1. Радан не напада никой, а казва истината каквато е. Каде е логиката 2 партии с еднакви идеали да се цепят.
    2. До преди изборите няма да намериш нито една статия или предаване в което Радан да казва нещо негативно су Христо. С това за нападките тезата ти отпада.
    3. До сега ти и нито един, които гласуваха за Да България не знае защо твоята пария реши да се яви отделно. Като член на партията може да се обадиш на Христо и да го попиташ за да стане ясно накрая. Надявам се да получиш откровен и мъжки отговор.
    4. Да не забравяме, че Радан и Христо заедно се бореха за съдебна реформа. В момента, в който Христо подаде оставка Радан го последва.
    5. Жалко е, че заради дребнав егоизъм сега може да забравим за борба за съдебна реформа, борба за откраднатите пари от КТБ, борба су корупцията, мафията и картелите и изобщо някакво развитие в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.