В събота един приятел ми разказа за неговите пътувания из родопските села. За това как помаците живеят самобитно, но щастиливо. Той ги нарече "богати" и имаше предвид чисто материално. Днес си говорих по темата с братовчедка ми. Тя пък много се възмути на всеки мой опит да намекна, че имат по-различна култура. Темата ми стана интересна, а преди малко я намерих в един блог. Блогът като цяло е доста интересен:
http://petyr.blogspot.com/2007/02/blog-post_18.html
22 Feb 2007 16:19
yurukov Мнения: 1370
Да ви кажа, вече в България отдавна никаква разлика между раличните етноси. Помаците пак са си българи, както са и влахите, шопите, македонците и т.н. Разликата е в религията и от там хората си вадят разни погрешни изводи.
Що се отнася до културата, обаче - да има малки разлики. Това е вярно, най-малкото заради религията, но и исторически има малки вариации. Подобно нещо е и при влахите (не ги свързвайте с румънците моля ) - повечето традиции да чисто български, но има някой много стари езически вярвания и обреди които са типично влашки. Защо обаче това вече няма значение - повечето от младите семейства се изнасят в градовете и се загубва връзката със старите традиции. Получава се така, че нашето поколение не знае нищо за тях.
А защо казвам "вече"? Преди не е било прието, например, да се женят българи, помаци, влахи и т.н. Имало е разграничаване. Сега вече не е така. Не че е имало търкания или нещо такова - просто така е била традицията. Лошо е, че част от културата ни се губи, защото много неща се забравят като история, легенди, езиково богатство, но няма как - това е цената на толкова прехвалената глобализация и централизация на индустрията и културата в градовете.
В този смисъл съм се чудил, защо не се състави нещо като енцикопедия на различните под-култури, вярвания, етноси, обреди и т.н. в България. Подобна информация сигурно вече е събрана, но едва ли е на едно място. А и би било добре хората сами да въвеждат знания предадени им от баби и дядовци. Но си мисля, че няма да стане, а и няма да има смисъл. Хората не им се занимава с това - ако имаха интерес в традициите щяха да ги спазват. А и културното наследство, което стои само на книга няма никаква стойност освен за историците и етнографите, които съм сигурен, че вече я имат тази информация.
И стига с теzи помаци. Помак оzначава помъчен, zащото са го мъчили zаради вярата и zащото zа съжаление продължават да го мъчат. Помак е обидна дума, не е като добрата дума мъченик. Затова и те се драzнят като ги наричат помаци. Те са българи, с мюсюлманска вяра, българи~мохамедани. Така искат да ги наричат и така е правилно да ги наричат.
Всъщност помак е дума, която и те самите ползват. Не е удачна за цялата общност, защото с това име се наричат само хората от родопите, а те далеч не са единствените български мюсюлмани.
Що се отнася до думата бъгларомохамеданин - тя е едно огромно и обидно недоразумение. Това се дължи на факта, че по принцип мюсюлманите са против това да ги наричат мохамедани. Не е трудно да се разбере защо. Човек, който познава поне малко културата им, знае че всъщност според Корана Мухаммед не е нищо повече от човека, който прокарва Божията воля. За разлика от Христос според християнството, Мухаммед е просто един смъртен, избрах от Бог. От там нататък дума като мохамеданин е просто израз на идолопоклонничеството, което би имал човек, който боготвори Мухаммед. Може би за някои групи като шиити и алиани това не е толкова обидно, но за суннитите (каквито са болшинството от българските мюсюлмани) това е неприемливо.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума