вече в няколко теми разговора отива в тази насока. аз условно бих поставил въпроса така: за една група кое е по-добре - да правят всичко заедно и еднакво (да дърпат този който изостава) или всеки да си върши нещата (и да остави другите да се оправят сами)
ясно е, че нито едното, нито другото не е вариант. въпроса е: къде е правилния баланс?
аз бих казал, че дори "социалните" не искат да са равни. те го искат дотолкова, доколкото искат да получават същите пари, но не и дотолкова, че да работят поравно. един пример: в българия всеки иска да получава колкото американците. само че никой не се замисля, че в сащ бвп на глава от населението е в пъти по-голям от средния за европа, да не говорим за бг.
каква е другата алтернатива и по-точно какъв е ефекта върху психологията на хората: разбира се различен, но кое според вас е по-масово (или може би как би ви повлияло на вас):
като видиш, че някой кара скъпа кола или си праща детето в скъпо училище (в зависимост от ценностите), ще се чудиш къде е излъгал и как да го спънеш или ще се замислиш какво той е направил и как можеш ти да вземеш пример от него... или просто ще си кажеш: "тоя е късметлия, аз съм карък"... надявам се разбирате, че нарочно пак се изказвам малко пресилено
изобщо кой трябва да се поощрява: първия или последния
според мен когато първият се развие, той става лидер на другите и ги повежда в това, което те не могат да съобразят. отделно на него му е скучно на върха сам и си довежда компания... разбира се малко идеалистично казано. в икономиката и бизнеса е същото. те се развиват от предприемачите и дребния и среден бизнес, не от работниците на поточната линия
22 Mar 2006 23:29
Makedonski Мнения: 410
и все пак не е ли велика силата, която кара хората да се състезават и в това да търсят новото и непостигнатото за да бъдат най-
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума