не, че и аз не се надявам на това, но за съжаление сърбите прекалено много приличат на нас.
какво означава това за мен? че дори да пробият краткосрочно някои по-демократични партии, в следващия момент ще се нароят (по-точно ще бъдат нароени) хиляди "реформатори" (мислете си за НДСВ, БНС, Атака, ГЕРБ), които да размият и минималния успех. отделно пропагандната машина (24часа/труд) ще бълва тонове непроверена плява и ще омърси имената точно на хората, които си разбират от работата до такава степен, че думата експерт ще стане мръсна а хората, които цял живот са дебнели да натопят някой ще станат партийни лидери и политически елит. това нещо ще е съпроводено с непрекъсната изпростяваща кампания, в резултат на която ще има реплики от сорта на (умишлено този път не съм цитирал и не съм споменавал имена на автори, за да не ги засегна, а да се опитам да ги провокирам да се замислят що за глупост са казали)
* костов и софиянски предизвикаха хиперинфлацията
* виденов работеше за българия
* на българия и трябва млад реформатор, затва гласувам за първанов
* правителството на костов е най-доброто засега, но все пак - корупция
* няма да гласувам за човек, подкрепян от някой, който... рие в драгалевци
айде стига толкова, че като си спомня за тия мизерии ми става лошо
така или иначе, отново на темата. положението в сърбия изобщо не е розово
Цитат: |
...Както изглежда, отново преднина ще има Сръбската радикална партия на крайния националист Воислав Шешел, който е обвиняем пред трибунала в Хага за престъпления по време на войните в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина в периода 1991-1995 година. Както и на предишните избори през 2003 г., радикалите няма да имат необходимото мнозинство, за да съставят правителство. По последни прогнози те могат да очакват около 30% от гласовете. По-стари прогнози им даваха между 25 и 30%.
Втора по гласове, както изглежда, ще е Демократическата партия (ДП) на убития през 2003 г. премиер Зоран Джинджич. Лидер на партията сега е президентът на Сърбия Борис Тадич. ДП, която съсредоточи кампанията си върху европейското бъдеще на Сърбия, получава около 23% при предишни предвиждания до 30%. Въпреки големите усилия, хвърлени в предизборната кампания, демократите трудно могат да съберат повече гласове. През последните дни за кураж на ДП в Белград се изсипа рояк европейски политици. Американците също изразиха подкрепа за демокрацията и европейското бъдеще на Сърбия. Българският министър-председател Сергей Станишев също присъства на заключителния митинг-конвент на ДП, но в качеството си на партиен лидер и пратеник на Социнтерна... |
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=125179&srcpos=13
дори в малко по-оптимистичния вариант ще има коалиции, в които ще има нечовешки извивания на ръце, ама такъв е живота тепърва има да се извърви пътя към демокрацията. както казваше един шофьор на рейс всеки път когато го спреше сръбски полицай: "и наште и ваште"