Административното безредие: можеше ли да се предвиди и защо се случи от Красен Станчев
Цитат:
Ето един непълен списък на онова, на което гражданството стана свидетел през първата седмица на 2007 г.: липса на данъчни декларации за онези, които бързаха да си платят данъците; променена процедура за заплащане на болнични – в ущърб на болните и в полза на НОИ; неработещ софтуер на събирачите на данъци – местни и централни; законови инструкции по ДДС, публикувани в последния работен ден на миналата година; неясни процедури за отчитане, митническо описание и проверка на сделките на работещите на ишлеме (чиято териториална идентичност се променя с влизането на България в ЕС, което – известно е – трябваше да се случи на 1 януари); бдителните бивши митничари от границите с Гърция и Румъния тръгнаха да проверяват казаните за ракия; неуведомените за съдбата им собственици на земи и гори за НАТУРА 2000 се видяха в чудо след пред новогодишно решение на политическото бюро на управляващата коалиция.
Можеше ли да се знае предварително?
Аз изобщо не съм учуден. По повод 1 януари писах, че “България ще бъде най-бюрократичната страна в Европа”, че тази “ще бъде година на едно крайно неприятно изживяване” и че “членството в ЕС ще покаже, че страната е сравнително не цивилизована, гражданите – сравнително изостанали, бизнесът – често бандитски, а държавата – провинциална”.
Но не очаквах, че всичко това ще бъде толкова непосредствено очевидно, толкова скоро след Нова година. След като аз съм знаел, значи и всичко останали са могли да го знаят...
Без наказания за депутати, гласували с чужди карти
Цитат:
Парламентът отхвърли в четвъртък текст от промените в правилника за работа на депутатите, който предвиждаше задължително да се санкционират депутатите, които са дали картата си за гласуване на свой колега, както и тези, които гласуват с чужди карти. Предложението предвиждаше нарушителите да бъдат отстранявани от заседанието за деня и глобявани с по една надница, а при повторно нарушение – отстранявани за три заседания и глобявани с три надници.
Текстът бе внесен от председателя на парламента Георги Пирински и група депутати от левицата. Той бе гласуван два пъти, като бе отхвърлен с гласовете на народните представители от ОДС, НДСВ и ДПС, а бе подкрепено от левицата и ДСБ...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума