Форумът
       
 
Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    
 
   
   
 
Влез
   
   
   
 


Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години


Форумът Компютри и технологии Тактиката на страха приложена в Интернет
  
Потребители писали по темата: yurukov
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Тактиката на страха приложена в Интернет
Автор Съобщение  
 
29 Jan 2007 14:20 Цитирайте
yurukov
Мнения: 1370



Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес
Изпратете лично съобщение

Предполагам, че на всички ни е известно как тактиката на страха се прилага в т.н. западни държави и най-вече в САЩ за да се поддържа силни мерки за сигурност и големи права на правителството за сметка на гражданите. На практика от тези мерки печелят големите компании за сигурност и военни доставки. Това е поне приложението в реалния свят.

Какво забелязвам аз обаче в мрежата: все по-често излизат предупреждения за нови вируси и торянци или т.н. malware, но и все повече spyware, които "незабелязано те следат, крадат ти информация и сметките, показват те по бели гащи на света". Постоянно се пише за нови троянци, spyware и phishing атаки които не само те ограбват, но и поробват компютъра ти за да се разпространяват и експлотират други. Ето пример в Dir.bg.

Това обаче ми напомня за една друга тема от форума - относно TCPA и trusted networks. Основната идея там е, че големите компютърни компании и в hardware-a, и в software-a, прокарват редица закони в САЩ за това да се легалезира въвеждането на чипове които да разрешават инсталирането само на сертифицирани програми и части. Естествено сертифицирането се прави от тяхната организация, която обединява най-големите. Ефекта: няма да може да се инсталират чужди програми което ще направи мрежите и компютрите по-сигурни и с по-грешки (заради проблемите със съвместимоста). Проблемът: няма да може да се инсталират чужди програми, което ефективно ще елеминира open-source движението (защото то не в организацията) и малките, но напредничиви производители на евтин software и hardware.

Според мен двете неща са свързани. Мисля си, че големите комапнии имат интерес да се всява страх в хората от интернет атаки и кражба на информация, за да създадат нужда от такива крайни мерки като отказ от свободния пазар на програми. Струва ми се, че това е още в началото, макар че производителите на антивирусни програми използват тази тактика от много време за да създават търсене на продуктите си (да не говорим, че някой дори и произвеждат вируси). Убеден съм обаче, че за разлика от реалния свят където личните проблеми и съмнения са предимно затворени, в мрежата, където всичко е много по-динамично, ще се намери решение на проблема. Просто не трябва да се отказваме от свободата на мрежата и да позволяваме на няколко 80 годишни милиардери да конролират всичко.

Накрая искам да ви перафразирам едно предимно анонимно мото: "Това, че съм си пароник въобще не означава, че заплахата от която се страхувам не съществува".




      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Компютри и технологии Тактиката на страха приложена в Интернет
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума
 


      Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на:  
Powered by phpBB ©  | Translation by: Boby Dimitrov
Avalanche style by What Is Real © 2004