Хрумна ми, че такава тема е умесна, защото има много заблуди относно компютрите и технологиите които се въртят като легенди. Ето една която прочетох днес:
Мрежите за файлов обмен са заплаха за националната сигурност на САЩ (
новината в сайта на USPTO) - настрана от факта, че американците обвиняват всичко и всички за заплахата на сигурността си, стига от това някой техен да губи пари, вижте какво твърдят:
- Р2Р мрежите нарушават личната свобода и могат до доведат то кражба на лична, корпоративна и държавна информация. Да, но това може и всеки сносен хакер и без да ползва Р2Р системите. Да не говорим, че личната свобода въобще не се ограничава, а нараво цъфти.
- Особенно опасни били търсачките (например
isohunt.com,
torrenti.com и
mininova.com), защото давали достъп до личните компютри на тези които seed-ват. Кой лъжем значи. Търси се сред това което хората решат да споделят и дори тогава не го намира съвсем, защото някой хора спамват сървърите. за да не може да се сваля като хората.
- Нарушават се правата върху интелектуалната собственост. Е тук съм съгласен, но не мога да кажа, че ми е жал. Звукозаписните компании, например прибират милиони от албумите, докато певците обират трохите. И първите пак имат наглоста да казват, че виждаш ли тази година били изгубили еди-колко си стотици милиона от пиратска музика. А знаете ли как ги изчисляват - пишат една бомбастична прогноза за следващата година и от това вадят колко са изкарали. Ако ръстът на продажби не е задоволителен, въпреки че пак е много голям, значи се тръгва на бой срещу Р2Р мрежите.
Ясно е, че такива реплики и "доклади" са насочени за да манупулират мнението на масите, за да се създава напрежение срещу Р2Р програмите и хората които ги използват. Глупости на кубчета.