Може би повечето от вас са виждали руското посолство - огромен комплекс в изключително скъпа част на София, който още на пръв поглед прави впечатление на място, където суетата се среща със секретните операции. Това за мен до скоро беше един спомен за отминалите времена и абсурдността на Съветския Съюз и днешното му наследство в лицето на ФСБ.
От друга страна всички американци, които познавам досега са или преподаватели с доста богата обща култура и отворена представа за света, или поне учащи се, които имат що годе чисти идеали и готовност да приемат странности. Това някак си ми беше помогнало да си изградя доста положителна представа за американеца като цяло (стига да не е каубой или друг вид местен простак).
През последните дни ми се случиха неща, които ме накараха да се замисля дали всичката тази помпозност, лицемерност и двуличие, свързани със съветската система наистина са останали в историята и се забелязват само в останките от тоталитарни кадри от Източна Европа. В проекта, в който работя заради конюктурни причини откровенно беше деклариран един успех, който на всички ни е ясно, че е далеч от истината. Аз лично не видях неизбежната необходимост от тази манипулация. Това обаче беше някак си приемливо. Още в рамките на проекта обсъждаме какво е довело до това разминаване.
Когато видях новопостроеното американско посолство, обаче, осъзнах в колко отминало време живее световната дипломация и по-точно администрацията на белия дом. Преди 2-3 години, тези смешници са построили огромна сграда с огромни подземия, огромен двор и огромна охрана в сърцето на Южния парк. Най-простото, което мога да кажа е, че това е неоправдан разход за американското общество. Малко по-сложно мога да го формулирам като избиване на федерални комплекси. Жалко е, че се е стигнало до това. Явно има хора на доста високо ниво в международната политика, които не са осъзнали за какъв вид нов човек говори Крум. Но това е техен проблем, който ние дори не можем да им посочим. Да влезеш в US Embassy е признак на огромно доверие, което обикновенно се сочи към получаване на виза. Човек в такова положение едва ли може да им спомене колко жалки изглеждат в това, че се втурват в състезание, в което никой не ги конкурира от десетки години. Пускайте политици, бюрократи и агенти. Слагайте ако искате ракетни установки. Хората от отдавна са надживели тези мизерии.
Не споделям високото ти мнение за американците. Не смятам, че като цяло са с висока култура, ценности или толерантност. Определено не повече от останалите, а и смея да твърдя, че като цяло са надолу в класацията. Това въобще не означава, че няма много готини, образовани и ценни американци - противник съм на слагане под един калпак на всички. Трябва да се признае обаче, че американското общество и култура е базирано на желанието за бърза печалба въпреки всичко и всички и отричането на европейското наследство. Не говоря само за корпоративната политика през последните десетилетия, а за начина по който е била създадена самата държава. Да не говорим, че обществото име създадено доста бързо и не е минало през изпитанията на вековете за да узрее.
За да не висят думите ми във въздуха, ще дам пример, че хората в щатите никога не са виждали какво е война. Да, стремим се да няма войни и децата ни да живеят в мир, но за страна като САЩ случая е друг. Една страна която има военно бази в повече от 150 държави и може във всеки момент да нападне която и да е държава, без особенни политически и икономически последици и което е по-важното - тя го прави. Обществото в една такава държава не може да си представи какво е война, какви са последиците от една война и какво означава целия свят да се стовари върху теб. Една малка атака на Световния Търговски център ( да - малка, защото това не беше нищо ) закара половината държава на психотерапевти. А след като се окопитиха изравниха със земята две държави, точат като луди ресурсите им, а сега точат зъби към трета.
Друг пример е социалното и икономическото неравенство. САЩ е държавата с най-богатите хора на света и контролира огромна част от капиталите на света. Да не говорим, че са и страната с най-голямо потребление и износ с което вържат в икономически мат повечето държави. В една такава страна голяма част от населението работи като лудо за да изкара достатъчно пари, повечето не-бели (негри, мексиканци, кубинци, араби, индиици и т.н.) живеят в гета и работят в много лоши условия или т.н. crappy jobs. В същото време икономическата, политическата и военната мощ на държавата се контолира от едно малцинство от бели, които в повечето случаи са по-религиозни от т.н. ислямисти (например евангелистите, които имат много места в сената и конгреса и голямо влияние върху изборите; Борат беше включил сцена с тях във филма си, която въобще не е изопачена).
Спред мен едно такова общество трудно може да възпита толерантност и добра обща култура у децата. Разбира се не казвам, че няма изключения, но в повечето случаи излизат хора тренирани с "правилните" стереотипи, които лесно могат да се тренират, чрез телевизията.
В този смисъл мога да обясня постояването на въпросното посолство като чиста параноя и желанието на САЩ буквално да контолира света. Посленото звучи бомбастично, но е най-правилното определение. "Власта покварва. Абсолютната власт покварва аболютно." Това важи и за САЩ и за Съветския Съюз. За последните ще пиша друг път. Тази тема е доста обширна и може да се доразвие с прилите и различията в подхода към световно господство на САЩ, Съветския Съюз и в последствие Русия (да виждам разлика).
За да не висят думите ми във въздуха, ще дам пример, че хората в щатите никога не са виждали какво е война. Да, стремим се да няма войни и децата ни да живеят в мир, но за страна като САЩ случая е друг. Една страна която има военно бази в повече от 150 държави и може във всеки момент да нападне която и да е държава, без особенни политически и икономически последици и което е по-важното - тя го прави. Обществото в една такава държава не може да си представи какво е война, какви са последиците от една война и какво означава целия свят да се стовари върху теб. Една малка атака на Световния Търговски център ( да - малка, защото това не беше нищо ) закара половината държава на психотерапевти. А след като се окопитиха изравниха със земята две държави, точат като луди ресурсите им, а сега точат зъби към трета.
Чудя се какво ли те е накарало да кажеш това, при положение, че те са си отвоювали земята с война срещу индианци и други колонизатори (Мексиканската война), отвоювали са си собствената свобода с война, както и са отвоювали свободата на черните с война. Били са въвлечени и във 2 световна атака на Пърл Харбър
yurukov написа:
Друг пример е социалното и икономическото неравенство. САЩ е държавата с най-богатите хора на света и контролира огромна част от капиталите на света. Да не говорим, че са и страната с най-голямо потребление и износ с което вържат в икономически мат повечето държави. В една такава страна голяма част от населението работи като лудо за да изкара достатъчно пари, повечето не-бели (негри, мексиканци, кубинци, араби, индиици и т.н.) живеят в гета и работят в много лоши условия или т.н. crappy jobs. В същото време икономическата, политическата и военната мощ на държавата се контолира от едно малцинство от бели, които в повечето случаи са по-религиозни от т.н. ислямисти (например евангелистите, които имат много места в сената и конгреса и голямо влияние върху изборите; Борат беше включил сцена с тях във филма си, която въобще не е изопачена).
Ти го наричаш неравенство, други наричат САЩ страната на неограничените възможности. Има една песен, в която се пее "Everything is free in America". Има резон. Погледни само в кой да е онлайн магазин или eBay. Цените са като в Европа, но в долари. А това, което ти наричаш crappy jobs е това, което студентите в България предпочитат за лятото пред каквато и да е заетост в Европа. Дори имам доста приятели, които за 2-3 месеца успяват да се издигнат до office managers. Не знам дали си виждал тези гета, но ако ги сравним с ж.к. Дружба и Kranichstein, те май са по-скоро като второто. Не забравяй, че голяма част от населението на тези гета са нелегални имигранти, които не искат да покажат носа си извън гетата. Евангелизма е доста свободна религия. Може да има фанатици, но не всички евангелисти са такива. Ако не знаеш половината Германия също са евангелисти, но на улицата не можеш да го забележиш. Така или иначе евангелизма е проявата на ренесанса (Мартин Лутър и Джон Калвин) и е доста по-чиста религия от католицизма. Сравнението в исляма може да бъде (Мухамед ал Уахаб). Просто става дума за връщане към оригиналната религия и избягване от опорочената църква. Борат е пример как ти виждаш крайностите и си изграждаш представа за масите.
yurukov написа:
Спред мен едно такова общество трудно може да възпита толерантност и добра обща култура у децата. Разбира се не казвам, че няма изключения, но в повечето случаи излизат хора тренирани с "правилните" стереотипи, които лесно могат да се тренират, чрез телевизията.
може би казваш това, защото ставняваш как се приемат реалити шоутата в САЩ от една страна, и Биг Брадър в България и толк-шоутата в Германия от друга. Телевизията е медия, която силно въздейства на зрителното възприятие, което я прави (когато се използва целенасочено) еднакво промиваща за всички хора по света. В САЩ просто не са имали явна диктатура и затова от много по-отдавна им се е наложило да използват медийната пропаганда. Смятам, че в Европа това засега може да го има по-малко, но като резултат хората са по-малко тренирани да го игнорират.
Аз не бих правил грешката да идентифицирам държавната политика на САЩ с обществото. Това е държавата на света, където двете са възможно най-отдалечени едно от друго. Именно това донякъде е проблемът с посолството. На средностатистическия американец държавата не му се бърка в живота и затова и тя не го интересува. От там вече се получава, че администрацията си позволява абсурдни разходи, въз основа на данъците, които не са толкова големи, но са на голямо количество данъкоплатци.
Чудя се какво ли те е накарало да кажеш това, при положение, че те са си отвоювали земята с война срещу индианци и други колонизатори (Мексиканската война), отвоювали са си собствената свобода с война, както и са отвоювали свободата на черните с война. Били са въвлечени и във 2 световна атака на Пърл Харбър
Това срещи индианците не е било война, а геноцид. Разликата в оръжейната мощ е била нестравнима, а да не говорим, че ония въобще не са използвали желязото. По време на Мексиканската и републиканската война не е имало кой знае какви бойни действияи и са били изгорени само няколко градчета, а и говорим, за нещо преди 160 години. От тогава насам е нямало никакви бойни действия на територията на САЩ. Пърл Харбър за мен е същото както инцидента със кулите близнаци - катализатор за общественото мнение да покрепи интересите на лобита, които по-късно се разрастват във военно-промишления им комплекс (термин въведен от Айзенхауер 10 години по-късно). Американците които са живи днес, а и дори техните пра-дядовци, не са виждали войни различни от тези в гетата им.
Makedonski написа:
Ти го наричаш неравенство, други наричат САЩ страната на неограничените възможности. Има една песен, в която се пее "Everything is free in America". Има резон. Погледни само в кой да е онлайн магазин или eBay. Цените са като в Европа, но в долари. А това, което ти наричаш crappy jobs е това, което студентите в България предпочитат за лятото пред каквато и да е заетост в Европа. Дори имам доста приятели, които за 2-3 месеца успяват да се издигнат до office managers. Не знам дали си виждал тези гета, но ако ги сравним с ж.к. Дружба и Kranichstein, те май са по-скоро като второто. Не забравяй, че голяма част от населението на тези гета са нелегални имигранти, които не искат да покажат носа си извън гетата. Евангелизма е доста свободна религия. Може да има фанатици, но не всички евангелисти са такива. Ако не знаеш половината Германия също са евангелисти, но на улицата не можеш да го забележиш. Така или иначе евангелизма е проявата на ренесанса (Мартин Лутър и Джон Калвин) и е доста по-чиста религия от католицизма. Сравнението в исляма може да бъде (Мухамед ал Уахаб). Просто става дума за връщане към оригиналната религия и избягване от опорочената църква. Борат е пример как ти виждаш крайностите и си изграждаш представа за масите.
Не знам колко е бил по-чист евангелизма от католицизма, но аз виждам резултата - тази секта се излюпва заедно със стотици други в САЩ и в почти всички случаи става дума за ектремизъм или идиотизъм. А гетата не може да ми кажеш, че са по-добре от Kranichstein или Дружба - в нито едно от двете няма престрелки всеки ден, не се продава хероин и crack на улицата, не се пребиват полицаии и не обикалят престъпни банди така, че да те е страх да излезеш. И в България има престъпност, не е много по-цивилизована и скрита. При нас истински гангстери няма. Има мафиоти, но разликата между мафиота и гангстер е, че първия никой не го знае и е винаги чист. Айде да не ти давам лекция по американската организирана престъпност.
И не може да ми кажеш, че в гетата им живеят нелегални емигранти. Голяма част от негърското население живее по такива места. Има и много нелегални, но по-голямата част са си американци по паспорт. Тези които имат пари и не се притеснятат за ипотеката живеят в обградени общости с порти и охрана. Останалата част от тези които бачкат на стредните нива минават целия си живот в ипотеки и кредити. Да, наричат го обществото на неограничените възможности, но действителност не е така. В България чуваме историите на успех, но това са на хора които са от най-умните ни и са отишли там. А никой не ти казва, че хората ни, които бачкат там правят само това и живеят натъпкани в квартири за да е по-евтино и че ако трябваше да живеят за постоянно, нещата щяха да са съвсем други. А впрочем office manager е същото като "ръководител смяна" Все едно да си ония с белите ризки в Макдоналдс. Айде не ги хвали с това, защото е елементарно.
Makedonski написа:
Аз не бих правил грешката да идентифицирам държавната политика на САЩ с обществото. Това е държавата на света, където двете са възможно най-отдалечени едно от друго. Именно това донякъде е проблемът с посолството. На средностатистическия американец държавата не му се бърка в живота и затова и тя не го интересува. От там вече се получава, че администрацията си позволява абсурдни разходи, въз основа на данъците, които не са толкова големи, но са на голямо количество данъкоплатци.
В малка или голяма степен държавната политика се определя от обществото, дори и в такова подобие на демокрация като в САЩ. Там няма демокрация, има капитализъм във всичко - дори и в социалната сфера, което е комично. Не обвинявам обществото им, че унищожиха Афганистан, макар че се хванаха като овчици в ПР кампанията на Буш, обвинявам ги, че го преизбраха. Това означава, че или са толкова дебилни, че вярват на медиината му кампания, или наистина мислят, че всеки които не е с тях е против тях и трябва да умре. Ще ми се да вярвам, че е първото, но и в двата случая са виновни. Дори донякъде оправдавам терористите, макар че е много жалко за жертвите.
Не знам колко е бил по-чист евангелизма от католицизма, но аз виждам резултата - тази секта се излюпва заедно със стотици други в САЩ и в почти всички случаи става дума за ектремизъм или идиотизъм. А гетата не може да ми кажеш, че са по-добре от Kranichstein или Дружба - в нито едно от двете няма престрелки всеки ден, не се продава хероин и crack на улицата, не се пребиват полицаии и не обикалят престъпни банди така, че да те е страх да излезеш. И в България има престъпност, не е много по-цивилизована и скрита. При нас истински гангстери няма. Има мафиоти, но разликата между мафиота и гангстер е, че първия никой не го знае и е винаги чист. Айде да не ти давам лекция по американската организирана престъпност.
Абе ти май не си чувал за Боце Циганина и за хероиновата мафия в Дружба, дето даже коза не могат да го продават недрусан
yurukov написа:
В малка или голяма степен държавната политика се определя от обществото, дори и в такова подобие на демокрация като в САЩ. Там няма демокрация, има капитализъм във всичко - дори и в социалната сфера, което е комично. Не обвинявам обществото им, че унищожиха Афганистан, макар че се хванаха като овчици в ПР кампанията на Буш, обвинявам ги, че го преизбраха. Това означава, че или са толкова дебилни, че вярват на медиината му кампания, или наистина мислят, че всеки които не е с тях е против тях и трябва да умре. Ще ми се да вярвам, че е първото, но и в двата случая са виновни. Дори донякъде оправдавам терористите, макар че е много жалко за жертвите.
И тва го казва човек, който се колебае между Бойко и Станишев
Ние с теб просто живеем в различни светове. Аз не те разбирам и ти не ме разбираш.
ПП: Обаче съм ти супер благодарен, че си оставил постовете да могат да се редактират, щото вчера вечерта го писах тоя пост много къркан и в предния абзац изгрубях. Сега го поправих де
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума