Гост: Впрочем причината да не се пристъпва към реформи в момента е, че всички, които са на власт и трите партии си дават сметка, че ще загубят веднага доверието на хората и то изключително бързо. Всеки, които се захване да довърши реформата в здравеопазването, ще бъде просто вероятно сред големите губещи в политиката, същото е и по отношение на образованието. Няколкото сфери, които са останали ясно демонстрират по страха на политиците да пристъпят към реформи тази мисъл, за която вие казвате. Не е обаче добра политика да заобикаляш шест години едни и същи въпроси, едни и същи недовършени реформи и да не ги завършваш, защото, когато изминат тези шест години от 2000 г. досега, доходите се оказва, че са увеличени само с 13%, а преди, по време на бурните реформи от 1997 г. до 2001 г. за четири години средната заплата се увеличи три пъти. Повече от три пъти – три пъти и половина. Три пъти и половина срещу 13% за шест години, защото е каца без дъно, защото бюджетът е каца без дъно, защото никой не смее да завърши реформите. Така че това не е добра политика. Да се усмихваш на хората, да им правиш шоу, да им се показваш, да им говориш това, което хората очакват, а в същото време да се натрупват непрекъснато и да нарастват проблемите и икономиката да загуби катастрофално своите темпове. Защото аз казах пред Националното събрание – това е най-силният ми упрек към управляващите и той ще си остане такъв – България през 2000 г. изпреварваше Румъния по средна заплата, а сега нашата средна заплата е на половина от румънската. Наполовина.
Водещ: Да и аз прочетох една такава информация и много се...
Гост: Настигнала ни е Албания, можете ли да си представите. Това е по данни на Международния валутен фонд.
Водещ: Четох това, наистина.
Гост: А румънците онзи ден си вдигнаха пенсията с 45%.
Водещ: Прочетох.
Гост: Защо си вдигнаха румънците с 45%, а ние не можем?
Водещ: Нямам отговор, за съжаление.
Гост: Аз имам отговор.
Водещ: Е, кажете го?
Гост: Ако искате, можем цялото предаване да посветим на този отговор.
Водещ: А може ли по-кратко да го кажете, все пак хората да разберат?
Гост: Защото в Румъния след кризата с правителството на социалистите Настасе и след решителното разчистване на администрацията и отстраняването на “Секуритате” от всички позиции, които се намираше, в страната има ред и законност. В страната са завършени в основни линии всички реформи. Техният бюджет не е каца без дъно, ами се изразходва по правилния начин и Румъния е изключително привлекателна за развитие на икономиката и на всички други сфери. Изключително привлекателна в степен да развива вече високотехнологично производство – големи западни фирми да отидат в Румъния, за да пренесат там високотехнологично производство. Румъния няма нашия проблем с недостатъчен износ да няма какво да изнесе срещу вноса, напротив, тя е една силно просперираща и добре работеща икономика, която ни изпревари два пъти по доходи само за шест години.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Не можеш да добавяш файлове към форума Можеш да сваляш файлове към форума