Форумът

Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    

Влез

Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години

Форумът Работа и Кариера Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години

Потребители писали по темата: gimli, Ivoch, Geri
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години
Автор Съобщение  

12 Dec 2008 11:08 Цитирайте
gimli

Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Привет,

Може би на някои от вас е позната темата от:

http://zaedno.de/forums/viewtopic.php?f=66&t=7463&sid=9f6757d9ddabad488080de1329b559d1

Сега за ситуацията в Дармщадт от днес нататък.

Всеки от нас който е бил повече от 5 години в Германия (дата на първата адресна регистрация) може да си извади Daueraufenhaltskarte EU позовавайки се на
http://www.aufenthaltstitel.de/freizuegigkeitsgeu.html#4a.

Прави сe в кметството (за съжаление още не се предлага в Stelle-то в унивеситета). Имате нужда от една паспортна снимка, 8 евро, документа за регистрация в Дармщадт, лична карта или паспорт.

Защо е важна тази карта - има допълнение в закона за Arbeitsgenehmigung/EU -
http://www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/A01-Allgemein-Info/A015-Oeffentlichkeitsarbeit/Publikation/pdf/DA-Aenderungen-Aufenthaltsgesetz.pdf
, която в общи линии пояснява че ако имате право на постоянен престой (Daueraufenhaltskarte EU) можете да си извадите разрешително за работа (точка 518 от горния документ на сайта на Arbeitsamta):

Inhaber einer Bescheinigung nach § 4a Freizügigkeitsgesetz/EU (Daueraufenthaltsrecht-EU) haben einen unbeschränkten Arbeitsmarktzugang im Bundesgebiet. Sofern der Ar-beitsagentur eine von der Ausländerbehörde ausgestellte Bescheinigung nach § 4a Frei-zügigkeitsgesetz/EU vorgelegt wird, ist auf Antrag eine Arbeitsberechtigung-EU zu erteilen.

Днес бях в Арбайтсамта и чиновничката не беше наясно с това допълнение. В следващите дни ще излезе решение по въпроса така че ще видим дали ще се стандартизира процедурата.

Предимствата от такова разрешително са ясни - като начало докато сте студенти не ви хваща правилото за 90/180 работни дни (което често се оказва проблем при повече работа през ваканциите), а след като завършите и намерите работа може да започнете веднага (не е нужен неограничен договор и прескачете временното разрешително за работа което важи само 1 година).

Поздрави от мен и за тези от нас които намират инфо-то за полезно - бира на следващото парти е достатъчна за нервите които хвърлих последните 3 седмици докато "пробием" в Дармщадт.

Поздрав,
Стоян

14 Dec 2008 15:22 Цитирайте
Ivoch

А как стои въпросът с повече от 20ч на седмица по време не семестъра?

И като взема това разрешение и работя повече от 90 дни през годината, променя ли се нещо с данъците, Socialversicherung, Krankenkassenbeitrag и т.н.?

14 Dec 2008 19:11 Цитирайте
Geri

Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес

Не знам как си го взел тоя документ в нашето кметство. Аз бях преди две седмици и ми казаха , че можело чак 2011.

Минах през ада после заради тъпото ми разрешително за работа.

(:

15 Dec 2008 14:06 Цитирайте
gimli

Geri написа:
Не знам как си го взел тоя документ в нашето кметство. Аз бях преди две седмици и ми казаха , че можело чак 2011.

Минах през ада после заради тъпото ми разрешително за работа.

Ако все още ти трябва - отиди пак (ще ти го дадат).

15 Dec 2008 14:08 Цитирайте
gimli

Ivoch написа:
А как стои въпросът с повече от 20ч на седмица по време не семестъра?

И като взема това разрешение и работя повече от 90 дни през годината, променя ли се нещо с данъците, Socialversicherung, Krankenkassenbeitrag и т.н.?

20те часа през семестъра са ограничение за всеки студент - идеята е че работата не трябва да ти пречи на следването.

На другия ти въпрос - не се променя нищо (разбира се ако надскочиш обалгаемия минимум за студенти си плащаш данъци за сумата отгоре).
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Работа и Кариера Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума

Нагоре  

Страница 1 от 1
Идете на: