Форумът

Начало Регни се Потребители Q&A
Подробно търсене    

Влез

Unbefristete EU-Arbeitsgenehmigung за студенти след 5 години

Форумът Впечатления Международен ден на правото да знам

Потребители писали по темата: Makedonski, yurukov, mayaharia
      Часовете са в GMT + 1 Hour  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Гласуване
Странно ли ви се струва това, което казва този литературовед?
Да
50%
 50%  [ 3 ]
Не
16%
 16%  [ 1 ]
Не ме занимавай с глупости
33%
 33%  [ 2 ]
Общо гласове : 6
      Нагоре  

Международен ден на правото да знам
Автор Съобщение  

28 Sep 2006 8:49 Цитирайте
Makedonski

Вижте профила на потребителя  
Изпратете лично съобщение

Малко в стила на yurukov: Честит празник на всички! Razz

http://www.righttoknowday.net/

Чух за този ден по радиото. Веднага след него имаже интервю с един човек, който организира литературно четене за нощта на музеите (http://www.gallery-night.info). Той каза, че обичал фантастика и не обичал разни документални книги и филми, защото той това си го знаел, нямало с какво да го впечатлят. На мен това ми се стори странно. Все си мислех, че хората разобличават факти, не просто за да впечатляват, а за да променят нещо.

28 Sep 2006 9:13 Цитирайте
yurukov

Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес

Това е нещо като ден на свободното слово + свободния достъп до информация, нали. Малко ми се вписва с усилията на някой американци да запазят свободна мрежата, въпреки усилията на конгреса им. В България си мисля, че име достатъчно свободно слово, но такъв ден не е лоша идея. Най-малкото за да се напомня колко е тажно то и да се посочат проблемите в тази област.

28 Sep 2006 18:53 Цитирайте
Makedonski

Ми аз пък си мисля, че зависи от гледната точка за свободното слово. Вярно е, че има много издания с различни гледни точки и финансова независимост. Само че е вярно и това, че извън София е много трудно да си намериш което и да е издание извън вече утвърдилите се пропагандни материали на Тошо Тошев, Петьо Блъсков и сие. Изобщо не говоря за издания като Седем или Гласове, но и например Дневник и Капитал - изданията на Икономедия, което е най-голямото издателство в България на професионална (вкл. компютърна) преса. Това обяснява и донякъде факта, че в провинцията хората нямат представа и разбиране за дясна политика и прозрачност и в резултат тълкуват събитията като "всички са маскари"

29 Sep 2006 13:07 Цитирайте
mayaharia

точно така, в провинцията няма нито Дневник, нито Капитал и всички четат само и единствено Труд. те затова всички селяни се изнесоха към София, за да имат достъп до повече информация.
между другото, ако дадено сериозно/професионално издание е достъпно само в един-единствен град, това не е проблем на другите градове, това е проблем на издателството. при дадени обстоятелства и на въпросния град.

живеем в моно свят

29 Sep 2006 13:13 Цитирайте
yurukov

Вижте профила на потребителя  SKYPE Адрес

mayaharia написа:
точно така, в провинцията няма нито Дневник, нито Капитал и всички четат само и единствено Труд. те затова всички селяни се изнесоха към София, за да имат достъп до повече информация.

Отдавна това няма значение. В България не се четат толкова много вестници и списания, колкото в САЩ например. Ние се информараме предимно от телевизията и от радиото, а отскоро и от нета. Някой мои приятели в България четат дира и нюза по няколко пъти на ден и така разбират за новините. Така, че не смятам че липсата на Капитал или Дневник е от голямо значение. Виж, това че няма качествена жърналистика по телевизията е друго нещо. Не съм виждал свясно предаване за разследваща жърналистика откакто сплашиха оная от Конфликти.

29 Sep 2006 13:20 Цитирайте
mayaharia

и Дневник, и Капитал има, както и да е де

живеем в моно свят

30 Sep 2006 12:50 Цитирайте
Makedonski

mayaharia написа:
между другото, ако дадено сериозно/професионално издание е достъпно само в един-единствен град, това не е проблем на другите градове, това е проблем на издателството. при дадени обстоятелства и на въпросния град.

Да, така е, но това е финансов проблем. Търсенето в провинцията е по-ниско и изданията нямат финансов интерес да си прибират половината тираж след като му изтече актуалността. И тук идва въпроса откъде 24 часа/Труд имат голкова пари вече 15 години да издават тираж, много по-голям от купувания. От друга страна пък и в Германия има Bild, а в Англия - Sun, които ползват подобен модел.

yurukov написа:
Отдавна това няма значение. В България не се четат толкова много вестници и списания, колкото в САЩ например. Ние се информараме предимно от телевизията и от радиото, а отскоро и от нета. Някой мои приятели в България четат дира и нюза по няколко пъти на ден и така разбират за новините. Така, че не смятам че липсата на Капитал или Дневник е от голямо значение. Виж, това че няма качествена жърналистика по телевизията е друго нещо. Не съм виждал свясно предаване за разследваща жърналистика откакто сплашиха оная от Конфликти.

За радиото си прав - във всяка втора къща на село е пуснато толкова силно радио, че се чува и в другата - където не е пуснато. Лошото е, че когато има малко източници на информация (малко ТВ канали) винаги остава отворен въпроса защо са казали една новина, а са пропуснали друга. А Интернет едва ли ползват много хора в малките градове и селата.
Нещо, което ми прави впечатление е, че българските телевизии нямат дигитален архив. БНТ направиха скоро, но в него има само записи, които носят доста малко. За избори 2001, например, няма предизборни речи, с евентуално които може да се види разминаване в думите тогава и сега, ами репортаж от полагането на клетва на Първанов.

mayaharia написа:
и Дневник, и Капитал има, както и да е де

Да, Христо Христов стана легендарен с делото си за недопускането му до досиетата свързани с убийството на Георги Марков. Наложи се дори апартамента да му взривяват тази година.

http://mapto-on.blogspot.com/
      Нагоре  
Създайте нова тема  Напишете отговор

Форумът Впечатления Международен ден на правото да знам
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Не можеш да добавяш файлове към форума
Можеш да сваляш файлове към форума

Нагоре