Големите обещания на Gmail

Наскоро прочетох в няколко технологични блога, че Google готвят нова версия на Gmail с подобрения във външният вид и ползваемостта (usability). Както ви казах преди, аз попадам в категорията „фанатичен потребител“ на няколко технологии и продукта. Gmail е един от тях. Затова тази новина много ме зарадва. Веднага се запътих към Google Apps, защото тогава новата версия беше достъпна само там. Отказах се бързо от регистрацията като разбрах , че трябва да инсталирам нови неща на сайта ми и колко време ще ми трябва да го конфигурирам. Реших да изчакам докато я пуснат в нормалната поща. Изглежда това ме прави малко по-малко вманиачен все пак.

Снощи късно вечерта си отворих пощата преди да си легна и забелязах няколко различни неща. Мисля, че това означава, че промените са започнали. По принцип google имат навика да добавят новостите една по една, но сега са сложили няколко наведнъж. Ако все още сте на старата версия, може да я смените от бутона до настройките.

gm_1.png

gm_21.png
gm_22.png

Първата разлика е, че са сменили надписа „Зарежда се…“. Преди беше в горният десен ъгъл а сега е горе по средата. Освен това вече не е червен все едно, че има грешка. Така е по-добре, защото не закрива други бутони. Още повече, че като за застои повече време – примерно като качва файл в писмо – сменя надписа с „Все още се зарежда…“ (пощата ми е на английски и не знам дали в българската версия превода е точно така). Това, което забелязах тази сутрин обаче е, че понякога се скапва зареждането и в продължение на 5 мин. надписа не мърда и писмото не се зарежда.

Следващото нещо, което може да ви изненада като влезете в новата версия е предупреждението, че Firebug може значително да забави пощата ви. Firebug е невероятен инструмент за интернет дизайнери, но проблемът му е, че следи и показва всичко което става със страницата. Това включва и всички заявки от ajax скриптовете и промените по страницата. Такива в Gmail има много, така че наистина са прави. Това, което ме притеснява и не знаех, че е възможно е, че Gmail може да засече, че имам Firebug въобще. Параноята ме хваща нещо.

gm_5.png

Ирина е забелязала същото съобщение и мога да я успокоя – не трябва да избира между двете. Просто трябва да изключи Firebug само за Gmail. Така или иначе от него не може да се разбере нищо за кода на пощата – толкова им е объркан, че няма на къде.

gm_3.png

gm_4.png Другата новост е в списъкът с контакти. Наистина старият беше много неудобен за употреба. Новият още не съм го разиграл много, но изглежда доста по-добре. Освен това са добавили горният панел. Показва се когато спрете мишката върху някой контакт в писмата ви или в чата. От него може да изпращате съобщения или писма. Досега се показваше само снимка ако някой си беше сложил в профила. Нещо което ме дразни обаче е, че не мога да си махна чата. И преди го имаше, но можеше да се махне на цяло. Сега може само да се свие. Така или иначе не обичам да чатя много с хората дори и по Skype. Защо трябва да ми го натрапват?

gm_6.png

Следните две функции ги има отдавна, но сега се виждат по-добре. Първата е добавянето на покана за събирания и срещи в писмата. Събитието се добавя в Google Calendar. Това е много удобно за бизнеса. Втората функция е подсказването за ново съобщение в сегашният разговор. Под разговор се има в предвид редицата от писма на някаква тема. Примерно ако сте част от mailinglist и решите да отговорите на някой. Докато пишете писмото някой друг отговаря. За да се избегне неудобна ситуация или просто повтаряне на отговора, new_messages.gifGmail ви показва надпис, че някой е писал преди вас, без да има нужда да подновявате страницата.

Това, което аз искам да видя в тази поща обаче е анимация при получаването на ново съобщение. Видях я в един от промоционалните клипове. За жалост може въобще да не я видим.

gm_7.png

За сега общата ми преценка за пощата е, че се опитват да изместят Outlook и MSOffice като бизнес приложения и да накарат бизнеса да работят в интернет. Затова са и всички тези приложения за документи, чатове, календари, презентации и т.н. Все пак в корпоративните клиенти са големите пари. Надявам се само да не забравят за нас бедните частни потребители както направи M$.

Негласните обещания на google тук са, че всички неща, които описах до тук ще работят гладко. Така и трябва, защото ако искат да стъпят на корпоративният пазар, трябва да имат много стабилни системи. За сега се справят добре, като се измъкват хитро от всякакви проблеми с принципа на „вечната бета версия“ на повечето си приложения.

Мисля и че това е само началото на промените в тази поща. Както казах в началото, google имат навика да правят промените една по една. Затова си мисля, че скоро ще има още хубави неща. Надявам се само да не включват повече реклами, че започват да ме нервят нещо.

[tags]gmail, google, google apps, поща, чат, бизнес, новости, обещания[/tags]

5 коментара

  1. Много информативно! Браво!

    От известно време смятам дали да не пренасоча служебните е-мейли, които ползвам към Gmail. Хем да не трупам на сървъра, хем да имам достъп от повече от 1 компютър, хем всичко да е на 1 място.

    Как мислиш, дали си струва и наистина ли може да се маскира Gmail адреса, за да показва горе в писмото адрес от типа az @ mydomain.com?

  2. Може да се пише от името на друг мейл. Пуска се в настройките като за да стане, се изпраща мейл на другият мейл и от него трябва да се отвори един линк, който оторизира използването. После в началото на всеки мейл може да се избира от кой адрес се изпраща като има един по подразбиране.

    А дали си струва – Gmail е просто платформа. Ако ти е удобна, значи си струва. За мен всички споменати горе функции много ми помагат. Иначе ако става дума може да се използва със същата ефективност и Firebird или някой друг мейл клиент. За мен Gmail е точно това. Насочил съм към него всичката си поща от около 15 мейл адреса.

  3. Чатът може да се изключи – най-отдолу има опция:

    Gmail view: standard | turn off chat | basic HTML Learn more

    Отделно когато е пуснат от оptions има sign off chat.

    При мен това работи ок и чата се изключва нормално.

  4. Връщам се отново на тази статия, тъй като Gmail ме заинтересува силно.

    Всичко е чудесно, наистина – прочетох доста неща, тествах немалко от тях, тепърва може би има какво още да науча. Но едно от нешата, които научих и тествах, не ми допадна, та реших да го споделя тук.

    При изпращане на е-мейл от друг е-мейл адрес (не от този с @gmail.com), получателите в Outlook получават нещо подобно:

    From: myname@gmail.com on behalf of myname@mydomain.com

    Мислиш ли, че това може някак да се заобиколи, т.е. получателят да вижда само е-мейл адреса с mydomain.com, в Outlook?

    Доколкото разбирам, „проблемът“ е в Outlook, не в Gmail, но ако знаеш заобиколен път за това, ще е наистина чудесно!

    Поздрави!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.