Android – Google в телефона ви

android_header.png

Знам, че това е втората ми статия за Google днес, но момчетата са доста активни. Тук става дума за Android – новата операционна система за мобилни телефони на Google. Успехът на тази компания се гради върху революции във всичко, което правят – търсачката, рекламата, интернет услугите и приложенията. Това тук не е изключение. Операционната система е с отворен код, всеки може да я използва и доразвива. Така те пренасят принципа в борбата между linux и windows, на полето на мобилните телефони.

Какво му е толкова уникалното на тази операционна система? Най-очевидното нещо е, че след като е с отворен код, всеки може да се бърника в него и да търси и поправя грешки. Това означава, че ще имаме все по-надеждни телефони. SDK (инструментите за разработчици е също пуснат безплатно, което ще доведе до бум в новите програми за тази операционна система. Нещо повече – за да стимулира разработчиците, Google ще раздава награди с обща стойност 10 милиона за най-интересните предложения.

Телефони с новата операционна система се очаква да излязат в края на 2008. Наричат ги gPhone по подобие на варианта на Mac. Вече има прототипи, които се използват в Google. Демо на сегашните възможности ви представя Сергей Брим, един от основателите на Google.

Може да сте забелязали, че показват как се използва екрана с докосване. Не показват каква е марката на pda-то, но това ми дава надежда, че ще може да се протне системата към който и да е pda. На моят PocketPC съм си преинсталирал windows-а няколко пъти и мисля, че ще е възможно това да се направи и с android.

Що се отнася до новите телефони, бъдете сигурни, че ще има много и разнообразни. Създадена е Open Handset Alliance, която обединява компании като Google, Intel, Samsung, LG, Motorolla, Sprint, China Mobile, T-Mobile и Ebay. Единстената им цел е да създадат продукт като Android, който да позволи отваряне на пазара на мобилните операционни системи. Досега, той беше затворен между Windows Mobile и Symbian като различни linux версии се опитваха да навлязат. Разработването пък на програми беше трудно и изискваше специални знания за телефоните и конфигурацията.

Наскоро си свалих SDK-то и eclipse plug-in-а. Да, така се пишат програми за Android. SDK-то представлява симулатор на операционната система. От eclipse може да наблюдавате всичките и параметри и директно да пускате или спирате програми. В отделна преспектива може да пишете програми по предварително зададени модели. Ето тук има кратко описание от какво се състои една програма за Android.

Като цяло е лесно да се пише програми за Android. Вече дори направих няколко демота. Ако разбирате от Java и от UI, непременно го пробвайте. Въпросът вече е дали ще ви хрумне нещо, от което ще има полза и което ще се търси. Може и пък някой да спечели част от онези милиони. Въобще бъдещето пред Android е светло, а страховете от т.н. „световно господство“ на Google растат с всеки изминал ден.

[tags]android, google, symbian, телефони, операционна система, sdk, eclipse, разработки, програми[/tags]

4 коментара

  1. ебаси, quake на телефона ме довърши….. аре да спечелим тея 10 млн 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.