Аptera – кола от бъдещето на пътя сега

aptera_2.jpg

Тази кола наистина е впечатляваща. Казва Aptera. На пръв поглед човек малко се отдръпва, защото просто досега не е имало нещо такова. Самият факт, че подобна кола се е измъкнала от чертожната дъска и в след година ще започне да кръстосва улиците е малко стряскащ.

Основната характеристика на тази кола, настрана от външния вид, е факта, че е много екологична. Това се превърна някак си в стандарт напоследък. Разликата тук е, че когато човек си си поръча такава кола, той може да избира като допълнителна опция дали да има дизелов двигател. Разбира се има и версия само с електрически, като и двата модела могат да се зареждат директно от мрежата. Последното липсва при повечето хибридни модели. Освен това има и слънчев панел на покрива, който захранва батериите винаги, когато има слънце.

Не ми стана много ясно колко може да измине колата с едно зареждане на батериите, но двигателя изглежда е доста ефективен. Цената е $20000, което е доста прилично като се има в предвид колко струват новите коли по принцип. В момента текат предварителните поръчки.

Дизайна наистина е добър. Единственото ми притеснение е как ще се справи при тестовете за безопасност. Подобна конструкция не е използвана досега и това може или да привлече много почитатели, или да ги отблъсне. Ако обаче повечето са като мен, то си мисля, че ще виждаме все повече подобни играчки по пътя.

aptera1.jpg

aptera2.jpg

aptera3.jpg

Източник: scifi
[tags]aptera, футуристична, кола, електричество, екология, хибрид, дизел[/tags]

2 коментара

  1. супер е лятящата чиния, обаче с тези ламарини на гумите е много ниска и няма да можем да я караме тука из Горубляне 🙂

  2. Е тази кола не ти е за offroad, а е Грубляне си е горе-долу такова. За нормалните дупки в София става. Пук и се надявам до 1-2 години да ги оправят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.