BOREXino – да уловиш неуловимото

med-vessel_installation-295.jpg

Преди 5 дни бяха публикувани първите резултати от работата на инструмента BOREXino в италианската лаборатория Gran Sasso. Този инструмент има за цел да засече частиците неутрино, които могат да минат практически през всичко. Засичайки ги, учените доказват съществуващата теория за процесите в ядрото на Слънцето. Неутриното не взаимодейства почти с нищо и затова минава лесно през слоевете на слънцето. Тази му функция обаче го прави и невероятно трудно за засичане. Въпреки, че огромни количества от него минават през нас във всеки момент, този инструмент засича само 35 неутринота на ден. Ако се чудите – учените са предвидили тази частица теоретично и после за започнали да я търсят.

bx_tankmodell.jpg Уредът представлява три огромни сфери една в друга. Целта е да се изолира детектора от всякакъв вид радиация, който изобилства около нас. Затова и лабораторията е под земята и под голям скален масив. Ето разходка из лабораторията. Трите сфери са от стомана, желязо и найлон, като за изолатор между тях е използвана вода и въглеводороди. Вътрешната сфера е пълна със специално вещество – сцинтилатор – което издава сигнали когато си взаимодейства с неутрино. Тези сигнали се засичат и усилват.

Целта на този процес е да научим повече както за процесите в Слънцето, така и за самите неутрино. От такива експерименти са излизали много и неочаквани резултати, които са променяли представата ни за света. Предполагам, че в един момент откритията ще имат и практически ползи, каквито сега извличаме от нано-технологиите и изследванията на гените.

med-ctf_cam1.jpg

[tags]BOREXino, Gran Sasso, слънце, неутрино, засичане, наука, теория, частици[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.