Бъгове в новият Gmail

Не съм открил няколко бъга, а по-скоро комплексен проблем. Следното ще го илюстрира:

  • Започнете ново писмо до произволен адрес. Може да пробвате собственият си мейл като преди @ сложите „+svdvs“ или каквато и да е произволна дума. Описал съм защо това пак е вашият мейл тук.
  • После запишете черновата и си копирате адреса на получателя.
  • Потърсете писма към този адрес във вътрешната търсачка и ще ви излезе само тази чернова.
  • Отворете го и му дайте „Discard“ (май на български е „Отказ“).
  • Ще ви се появи пак списъка с само с това писмо, независимо че сте му дали отказ.
  • Това обаче не е целият бъг. Опитайте се да отворите писмото и ще получите екрана горе. Която и от папките да натискате, няма да ви излезе нищо. Трябва да отворите наново Gmail.
  • Както се вижда, първият проблем е, че пощата не обновява списъка с писма като бъде изпълнено дадено действие. Подновява менюто отляво, но в старанието си да върне потребителя в предишната позиция, показва грешни данни. Това е защото действие като триене на писмо или в случая отказване на чернова, може да промени списъка по непредсказуем начин. Затова са предпочели да рискуват и да покажат грешни данни бързо вместо няколко пъти да взимат едни и същи резултати.

    Решението е да се използва смесен подход. Плюсът на AJAX е, че може да се запазват резултати на клиентската страна и това ускорява комуникацията. Това помага и да не премигва екрана постоянно като се презарежда страницата. Може да сте забелязали, че новата версия почти не примигва, докато старата го правеше при всяко натискане.

    Както виждаме обаче локалните данни може да са грешни. Затова в случаят може след като се покаже последният списък, да се прати запитване дали има промени по него. Ако има – да се промени. Като се има в предвид скоростта на gmail това ще стане в рамките на части от секундата. Ако се анимира и изчезването на мейла и добавянето на друг ще стане даже интересно за потребителя.

    Другият проблем, който се вижда горе е, че когато се изиска писмо, което липсва, системата се скапва. Изглежда разчитат, че клиентската страна няма да праща глупости и на сървъра на правят много проверки за правилност на информацията. Това вече си е бъг и ми се е появявал не веднъж откакто минах на новата версия. Просто досега се сетих да запиша как се възпроизвежда.

    [tags]gmail, bugs, problems, ajax, new, version, проблеми, нова, версия, бъгове, грешки, поща[/tags]

    4 коментара

    1. защо още ползваш webmail-a им? от както пуснаха free imap достъп вече нямам никаква причина да тварям gmail.com. try it, you’ll love it.

    2. Защото съм свикнал с контролите, а и обичам да работя само в лисицата. Не знам защо мейл клиентите ме отблъскват. Може би защото ги свързвам с работата. Сега като каза обаче може и да пробвам. Препоръчай ми клиент. Само не и outlook. За firebird знам.

    3. Добавили са нова функция днес. Етикетите вече са бутони, с които може да се отиде директно в етикета. Също така може лесно да се махат. Както се вижда от снимката обаче, още не са го изчистили съвсем. Въпреки че има вече етикет Inbox, пак има бутон Move to Inbox, а не Archive. Последният маха писмо от Входящи.

    4. И аз като теб не обичам да напускам браузъра. За това ползвам Opera от години. Изключително съм доволен от мейл клиента, а като браузър е много бърз и удобен с mouse gestures.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.