Чернобил – рай за дивите животни

Чернобил отгоре Световните медии излязоха с тази новина в края на Април миналата година и още никой не може да го обясни. Факт е, че все повече дивите животни завладяват региона на експлозията, а природата все по-бързо заличава следите от човека. Единствените посетители на тази зона са научни работници, които изследват радиационния фон и ефекта му към животните и растенията, и фотографи които искат да запечатат изоставените сгради и улици за да илюстрират тлеещия ужас на аварията. Целта на последните е по-скоро да изкарат пари от въпросните живописни снимки за една все още актуална тема.

Освен тези признаци, че хората са плъзнали по цялата земя, други няма. Всички ги е страх от радиацията, която все още е с десетки пъти над нормата. Няма интерес към тази зона, а и съм почти сигурен, че няма и никакви планове за близкото бъдеще. Според мен това точно причината за завръщането на дивите животните – каквато и да е липса на хора. В резерватите, където хабитатите на определени животни се защитават, липсват основни възли от екосистемата, а и други животни внасят болести от близките селища. Да не говорим, че постоянно се мотаят нагоре-надолу туристи, които колкото и да внимават, пак мърсят и пречат на животните. Затова си мисля, че резерватите не опазват съвсем екосистемите, но за жалост са най-доброто, което можем да направим за сега.

Има коментари, че при всичката радиация животните ще заболяват много и че ще има много изменения и уродливост в малките, но и затова природата се е погрижила – естествен подбор. Дори ми се струва, че така ще им се ускори развитието стига преди това да не измрат от радиационни болести.

На мен примера с зоната около Чернобил ми дава надежда, че природата може да се възстановява много по-бързо отколкото си мислим. Проблема, обаче е, че изглежда нас не трябва да ни има в уравнението. Затова трябва да направим някаква драстична промяна в културата и индустрията ни за да не се окажем изведнъж на изчезване.

[tags]chernobil, чернобил, див, животни, природа, радиация, екология [/tags]

16 коментара

  1. Еми те Маите и Нострадамус са го казали: към края на 2012 г. ще настъпи и краят на света такъв, какъвто го познавахме.

  2. Гусин Уиски, явно се интересуваш от тези неща, ама явно не докрай. Аз лично не ги вярвам много-много, но мога да ти обясня какво ще стане 2012. Астрология – от фазата на Рибата (олицетворена от християнството), ще влезем във фазата на Водолея (някои казват, че ще е олицетворена от исляма). Ще има промени в световния ред, някои казват в климата и т.н. Мога да ти кажа и каква е една от най-интересните хипотези относно смяната на циклите (или както използвах по-горе – фази). Иииимало едно вреееееме едни същества (предполага се богове), които си управлявали Земята дружно. Но нещо са се скарали, сбили са се (което съвпада с още 1 хипотеза за ядрена война на Земята при мнооого мноооого годинки) и са си направили график кой кога да управлява, като този график се влияе от това Слънцето в кое съзвездие е (или там както се определя). Гугъл!
    НО (!) човекът винаги е очаквал края на света, така че аз ще си пия биричката, пък вие си стягайте куфара за оня свят х)

  3. До настъпването дори и на астрологическата епоха на Водолея има столетия, а ако говорим за различна от сегашната културна епоха, тази под знака на Рибите, има хилядолетие и нещо. Много се спекулира с всякакви „свършеци на света“ и т.н., и това ползва само определен кръг хора…….

    По темата, много интересно наистина защо дивите животни отиват там.. сигурен съм, че те макар и да не знаят като нас осъзнато какво значи радиация, все пак имат начин да усетят, че това е опасна зона. И все пак са там.. има над какво да се помисли.

  4. Гледах един филм за чернобил на BBC май беше и излезе че тази радиация въобще не е толкова опасна колкото ни се насажда. Животните там са в по-добре здраве отвсякога.

  5. Живота не може да спре да ни учудва с адаптивността и издържливостта си.

    Относно Чернобил пък, малко известен факт е, че всъщност вината е изцяло в екипа, който управлявал реактора. Това всъщност е експериментален реактор и на ония идиоти им е хрумнало да изключат всички защити, за да пробват нещо. Отнякъде тръгва пожар и течове и не успяват да реагират навреме. Руската технология няма нищо общо с аварията, но в световното обществено мнение се е загнездило това впечатление.

  6. Чернобил, както и бомбите 45-та мисля, че до някъде са необходимо зло за да насади страх у хората от ядрените сили. Представете си ако не бяха пуснати бомбите в началото, дали нямаше да се пуснат по-ужасяващи и повече по-късно, да не говорим за нова световна.

    Хареса ми становището на Скручъ – Аз ще си пия бирата, а вие си стягайте куфарите за края 🙂

    @Юруков
    Руската технология има повече общо отколкото си разбрал и е наполовина виновна за инцидента. Не са били изработени както трябва реакторите и документацията за екипа не е била пълна и вярна. Друг е въпроса, че оповавайки се на това което знаят за реактора те са взели дръзки, но привидно не фатални решения.
    Пожари течове… няма такова нещо, просто си е гръмнал реактора от енергията която се е събирала вътре и катализирана от вкарването на регулаторните пръти.
    Има доста материали за инцидента…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.