Даниела Станева и случаят Нови Пазар

Историята за това момиче обиколи медиите в рамките на няколко дни и някак си се изгуби от погледа. Доколкото виждам, се споменава нещо малко когато излезе някаква нова информация, което почти не се случва. Всички видяха поредния случай, в който държавата е обвързана дълбоко с престъпността и двете се защитават с всички сили.

daniela_stoeva_bolnica.jpg

Това, което аз видях обаче е как всички започнах да псуват държавата, институциите, партиите и останалите редовни заподозряни. Знае се кои за замесените, но вината се размива. Това, което мен ме интересува повече е кои във веригата на отговорността не си е свършил работата и е прикрил някой. За сега знаем, кои са основните извършители и можем да тръгнем от там нагоре.

Това, което аз знам по въпроса съм го взел от статиите в интернет. Имената, които излизат там са тези:

    Митхат
    Оги, Васви и Тошко – работят за Митхат
    Стефан Радев – кмета на село Красен дол – укривал е престъпленията и е помагал в набирането на момичета
    управата на хотел „Европа“, Нови пазар – позволила е да се използват стаите за проституция
    Васви Ердован Васви – участва в схемата
    Ердован Мустафа Васви – общински съветник от ДПС – прикривал е синът си. В сайта им няма никаква връзка с него, но ето телефона на председателят Сами Хамди Авджъ – (0537)4015

Прикуратурата и полицията не дават никаква информация по случая. Може само да спекулираме защо е това, но искрено се надявам медиите да забравят за този случай. Ще се опитам да потърся каква е връзката между тези хора от репортажите в нета.

Ето още източници по темата:

    Днес+ – Самоубийство, водещо към канал за износ на бели робини от Нови пазар
    Наблюдател – Български филм на ужасите (+18)
    Дневник – Свободен режим за нещастията
    Вени Г. – канал за износ на бели робини, прикриван от БСП и ДПС

14 коментара

  1. Бояне не си ли свикнал на това, че в България всичко което засяга нечии интерес под формата на потърсена отговорност рано или късно бива забравено?

  2. Предишният коментар е тъжен. Не трябва да свикваме, а да не спираме да търсим отговорност, както от администрацията и политиците, така и от прокуратурата и съда. Аз лично бих подкрепил всяко действие, което е насочено към промяна в това, което от ЕС наричат глава „правосъдие и вътрешен ред“. Дори в един момент си мислех да организирам подписка до ЕК да наложат предпазна клауза на България, за да помогнат…

  3. @Стоян – Знам, че винаги се случва така и че трябва да се очаква и да сме свикнали. Не мисля обаче, че трябва да го оставяме така. Забравя се точно от това, че всички са свикнали с подобни действия. Такива неща се случват, защото страничните наблюдатели си затварят очите и си скриват главите в земята.

    На времето се говореше за изграждане на гражданско общество – това става когато всеки индивид търси сметка за действията на институциите и останалите хора около себе си. Това липсва в България. Може да ми кажете, че мнението ми е идеалистично, но от това имаме нужда за да заработи системата. Всичко останало е отбиване на номера.

    Трябва всеки да спре да си затваря очите за грешките на другите и вместо да мърмори колко била лоша системата, да направи нещо по въпроса. Като пример, преди година имах проблем на летище София с една от чиновничките и писах мейл с оплакване по въпроса до ръководството. Не знам дали е имало ефект, но аз направих това, което трябваше да направя. Вече дали са взели мерки – тяхна работа. Във всеки случай ако никой не се е оплаквал от нея, няма и да могат да я накажат.

  4. „На времето се говореше за изграждане на гражданско общество“ – За това е необходимо гражданско съзнание.

    Държавните служители, служителите на закона (не визирам милиционерите, чиято работа често се заключва с това да гонят хора от градинките, а тези на по-високо ниво) са там за да служат на обществото. Ключувата дума според мен е респект.

    Как да имаш респект обаче към някой, чиято обща култура е под средното ниво. И как да имаш респект към същия ако оправдава арести с „закона за МВР“.

    Следващият проблем е информарцията или по-скоро липсата на такава (в повечето случаи донагласянето и изкривяването в посока удобна на властоимащите).

    Следва и проблема с лобитата (можеш да ги наречеш икономически групировки, групи със специални интереси или както избереш). Някак си обезкуражен се чустваш когато има хора които са недосегаеми за закона. Още по-обеъкуражен си от това че всички знаят кои са тези хора и че преди да направиш нещо реално срещу тях евентуално горните служители на закона (които са корумпирани до мозъка на костите си) ще те убедят че няма смисъл.

  5. Ам… Искам само да кажа, че съм от това село, Красен Дол, и искам да ви кажа, че това момиче, Даниела, само се е съгласило на проституция. Това ви го казвам като 100% истина. А това, че е била бита, изнасилвана и т.н е заради отказа й после да проституира, защото се е уплашила от това, в действителност с какво се е захванала. Това е истината!

  6. Радо, може и да си прав – може да се е съгласила, но това не променя нещата много. Пак остава факта, че престъплението се прикрива от хора във власта и че народът само псува жлъчно и не прави нищо реално.

  7. Радо , дори да си прав все още съществуват редица престъпления част от които са склоняване на непълнолетна да проституира , насилственото и задържане и побоищата.Както спомена и г-н Юруков също така се и прикрива всичко .Това как би коментирал дпесарски защитнико ?

  8. Виж, това че изказва различно мнение не означава, че защитава ДПС. Истината понякога е много по-различна от това, което ни представят медиите и не винаги всички факти са против „лошите“. В случая тези „лоши“ в моите и в твоите очи са ДПС. Не бих се учудил вече, ако това, което Радо разказва, е вярно. Тя не оправдава властта или престъпниците, а по-скоро представя по-друга картина на престъплението. Факта, че той дава гледната си точка, която е по-малко рязка въобще не означава, че защитава ДПС.

  9. Pingback: Боян Юруков
  10. Двамта подсъдими сега се намират в затвора.
    През декември 2010г. Върховният касационен съд потвърди осъдителните им присъди:
    – изнасилване по отношение на непълнолетна с цел последващо въвличане в развратни действия при условията на продължавано престъпление;
    – противозаконно лишаване от свобода, продължило повече от две денонощия и по начин, особено мъчителен за постраалия.
    Съдът ги оправда по обвинението за отвличане, както и в частта, че изнасилването е „особено тежък случай“.
    Общо определеното наказание е по 7 години лишаване от свобода.
    С други думи, не е вярно твърдението, че сама се е съгласила. Това се опровергава чрез свидетелските показания на клиент, комуто са я предоставили и който е свидетелствал срещу подсъдимите.

  11. Pingback: Q&A – Преди, за и след учението в Германия | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.