Един малък ефект на глобалното затопляне

jeneva_ts_thumb.jpg Всички знаем за прословутото глобално затопляне. То витае буквално и преносно като черен облак върху нас и заплашва да почерни живота ни всеки момент. Повечето хора обаче явно не осъзнават колко е сериозно положението и докъде може да се стигне. Сигнали като многобройните наводнения последните години, супер жегата това лято или липсата на зима и реколта почти не ги приписват на промяната на климата. И това са само инциденти в България. В световен мащаб нещата стават още по-сериозни.

Предполагам, че някой от вас са гледали филма на Ал Гор „Неудобна истина“ (An Inconvenient Truth). Ако не – гледайте го. Филма е документален и представя факти, които неоспоримо показват, че проблем има. Обаче едно е да знаеш, че има проблем, а друго е да го осъзнаваш. Затова тук идва на дневен ред филм като „Денят след утре“ (The Day After Tomorrow). Toзи филм показва чрез художествена измислица това, което трябва да очакваме ако продължим в същия дух.

Разбира се много хора се дигнаха против единия и другия филм с аргумента, че си вадят грешни изводи от данните и че само целят публичност и да сплашат хората. Факт е обаче, че докато са снимали „Денят след утре“ голям леден шелф се е срутил поради покачващата се температура. Такива неща се случват вече всеки ден – все по-големи айсберзи се отчупват и стапят в океана. Дори докато са правили филма е тръгнала шега, че ако не побързат, то той би станал документален.

Ето още един пример, защо тази вътрешна шега може би не е толкова далеч от истината. Това са снимки от една буря в Женева отпреди месец. Не забравяйте, че това е нищо спрямо какво предвиждат учение да се случи в следващите 20-30 години. Взех ги от тук.

001_molniya_102.jpg 002_molniya_101.jpg 003_molniya_115.jpg
004_molniya_93.jpg 005_molniya_94.jpg 006_molniya_85.jpg

[tags]глобално затопляне, промяна, климата, Day After Tomorrow, Inconvenient Truth, женева, гръмотевична, буря[/tags]

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.