Едното ни цвете цъфна през зимата

Знам, че не е ненормално цветята да цъфтят през зимата, но като го видиш ти става интересно, защото е неочаквано. Има и още една причина да му се радвам така. Преди няколко месеца беше съвсем умряло. Мислехме дори да го хвърлим. Май беше заболяло и стеблата изгниваха прогресивно към корена. Тогава го подрязах основно, махнах всички изгнили части заедно с потенциално заболелите и остана само едно пънче с 2-3 листа. Сега вижте колко е пораснало, а цветът Вери го забеляза снощи. Дори не съм видял, че има пъпка.

pic_5350_t.JPG

Цветето, което се вижда в дъното е онова с жълтият цвят, за което писах преди. И него съм го поокастрил доста. А следващото цвете стои на съседната масичка и постоянно има цветове. За жалост не им помня имената. Някой ми ги каза, но толкова съм ги запомнил.

pic_5351.JPG

[tags]цветя, цъфнало, зима, цвят[/tags]

6 коментара

  1. Растенията се отблагодаряват за грижата. И аз така се радвах на моя портокал (каламондин), когато по никое време миналата седмица се покри с цвят, а между цветчетата растат и осем портокалчета (от предното цъфтене).

  2. Ааа, някои са най-красиви като цъфтят през зимата – например цикламата. Цветятя наистина усещат както грижата, така и забравата…Имаше изследвания на тази тема – връзката с растенията. Умирали са ми цветя, подарени от хора, с които отношенията се разпадат. Може да звучи малко налудно, но има зрънце вълшебство в тези работи…

  3. Коледничето задължително цъфти през зимата и то по Коледа. На моя балкон мушкатата са цъфнали. Вероятно през лятото им е било доста горещо и им се е периода на цъфтене.

  4. Тези дни сме се наканили да си купим коледна звезда. Миналата зима си взехме една, но нещо залиня.

    Яна, мисля, че си права за грижата и отношенията с хората. Знам също така, че цветята си харесват място в къщата, където да живеят. Ако не вървят добре там, където са сложени, трябва да се преместят. Нещата не опират само до светлина и топлина.

    При това цвете обаче, нещата опират точно до тези неща. Бяхме го забравили на прозореца в кухнята, който обикновено е отворен, а навън е вече зима. Тъй като беше зад пердето не го забелязвах много и вижте какво е станало. Сега го преместих на по-топло пък дано на пролет да се съживи. Това е същият крем, за който писах преди. Голяма разлика, нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.