Еко активизъм – Рила и Бали

Днес ми съобщиха една тревожна новина. Има проект за строеж на 100 хотела и 27 ски писти около Седемте Рилски езера. Честно казано не можах да го повярвам. Това място е толкова красиво и каквито и да е било хотели само ще унищожат всичко. Още повече че няма никаква инфраструктура. Мен ме беше яд още като направиха новата станция там, защото все повече хора отиват. Защо тези хора не с поучават от опита на португалците и испанците, които в момента събарят масово сградите около плажната ивица заради престрояването. Виждаме същото в България сега.

ЗаПриродата.org са започнали подписка по въпроса. Това е коалиция от 20 НПО-та и целта им е опазването от презастрояване на България. Подписката ще бъде пратена на Европейската комисия по петициите, които могат да окажат натиск на нашите политици. Призовавам всички да се подпишат. Може да гласувате в интернет тук или да съберете подписи от офиса или от приятелите си. txt.gif Бланката я има тук. Надали някой ще откаже да се подпише. После я пратете на посоченият отдолу адрес. Не е нужно листът да е пълен с подписи – може да има и само един-два. Важното е да участвате.

Има доста подобни казуси напоследък. Има и много протести и петиции. Защо има смисъл да се правят при условие, че политиците като цяло са глухи за подобни призиви? Един добър аргумент в полза на активизма е случилото се на конференцията в Бали. Целта там беше да се постигне международен консенсус за това колко и дали да се намалят въглеродните емисии и така да се спре глобалното затопляне. Всички държави са били по-скоро съгласни на консенус, но САЩ, Канада и Япония се опитвали всякак да провалят преговорите.

Организацията Avaaz е успяла за три дни да събере 200000 подписа в нета. Освен това по тяхна информация 600000 души са се активизирали в протести в отделните държави срещу намеренията на САЩ и Канада. Под натиска на общественото мнение, Канада отстъпва напълно и САЩ биват буквално освирквани от останалите делегати. Резултата е, че са приети строги граници, които трябва да бъдат постигнати от всяка държава до 2020. От сега на татък въпроса дали това ще се направи във всяка държава е вътрешно-политически. Щатите, които са най-големите замърсители, няма да могат да се извиняват с това, че другите, и по специално Китай, не правят нищо.

Ролята, която е изиграла Avaaz е забележителна. Те са успели да организират хората със съвест по места и да им дадат цел. Така активизмът се изразява в нещо повече от скромен протест с плакати и полицаи с палки. Този успех показва, че ако се вложат достатъчно усилия в една благородна цел, интереса и участието на хората расте лавинообразно. Затова мисля, че петиции, като тази за която писах по-горе имаш шанс за успех. Трябва да се отърсим от инертността и да отстояваме интересите си.

Ето три мои снимки на Седемте Рилски преди повече от четири години. Как ще изглежда това място след още толкова зависи единствено и само от теб.

[tags]avaaz, forthenature, bali, рила, подписка, екология, активизъм, климът, петиция[/tags]

6 коментара

  1. Забелязах, че сайта на Avaaz е блокирал. Това е или защото е бил претоварен от посещения, или поради атака. Първото е по-вероятно. Очаквам най-късно утре да е активен.

  2. Не знам защо говориш в бъдеще време. Там вече тече диво строителство на широк път и лифт. За съжаление правителството на тройната коалиция не само си затваря очите за грубите нарушения, но е дало на проекта категория: инвестиционен клас A

    http://forthenature.org/cases/rila

  3. Nil nove sub sole. Аз участвам във всички подписки и когато мога в различните протести. (Между другото от 1990 ходя по протести, когато другите си седяха на топло, а сега се разтичаха).

    Нямам да се предам и ще продължа да го правя. Но нещата няма да се променят, точно защото зависи от … нас. Няма тройна, няма четворна коалиция. Всичко зависи от хората. И най-малкото, което могат да направят е да отидат да гласуват. Правилно, при това е втората стъпка. Всичко друго е следствие от това.

    Предполагам, че ще стигнем и до испанците. Но доста по-бавно. Те за около десетина години се сетиха, при нас ще е повечко.

    Всичко в България е така. За съжаление.

  4. С Рила съм свързан пряко, моите прадеди са от Рила и подножията. Обичам Рила но за децата ми тя ще е само туристически комплекс а не прекрасна планина с девствени гори и красива шир. Не стигаше че лятно време там е пълно със сектанти, сега ще бъде пълно и с хотели и все нови и нови туристи. Много ми е болно да гледам как днешно време и малкото природа с която се хвалим се руши.

  5. Ако под сектантите имаш в предвид Бялото Братство, мисля че те повече помагат. Доколкото знам проповядват хармония с природата и дори да не си от тяхната секта, имаш нещо общо с тях. Мисля, че и те ще са твърдо против тези строежи. Най-малкото, защото догодина ритуалите им ще бъдат изпълнявани на площад между хотели, а не на поляните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.