Ето как министрите се отнасят към проблемът с учителите


Ако не сте го гледали вече, това е било излъчено снощи в новините на БТВ. Кадрите са от поредната среща между синдикатите и министрите на икономиката и образованието. Мисля, че показват много красноречиво какво е отношението им към синдикатите. Според мен на тези разговори не се търси решение, а се пазарят за пари. Решението не е в ударно увеличение на заплатите (и вноските за синдикатите) или пък уволнения и съкращаване на училища, а реформи в образованието и последователна политика. Вече писах за това.

Това, което ме разочарова в този репортаж обаче е държанието на министъра на образованието. Досега го възприемах за сериозен човек, който иска да помогне на образованието, а не само да стои на поста няколко години и да разпределя бюджети. Изглежда съм грешил. Не мисля обаче, че липсата на воля у управляващите за промяна оправдава действията на учителите. В крайна сметка и тяхното съсловие е на същото дередже – говорим за пари, но не и за задължения и промени. Трябва да се дават повече пари за образование и заплати, но трябва и да има по-добри резултати. Последното всички го пропускат.

Свалих репортажа от арената.

[tags]репортаж, политика, образование, учители, протести, синдикати, бтв[/tags]

3 коментара

  1. Охххх… По-добри резултати в сравнение с кое? По-добри резултати, но при същата учебна програма? Която е съставена, одобрена и спусната от МОН? А нека да погледнем нещата и от друга гледна точка. Ако ще гледаме на нещата комплексно, хайде някой да ми даде пример за обществено значима професия, упражнявана в България, която изобщо да си заслужава въздуха, слънцето и водата? Лекарите? Медицинските сестри? Чиновниците? Адвокатите? Политиците в цялата им прелест? Коя професия? Защо точно учителите са дискриминираните? Защо единствено от тях се искат някакви неуточнено какви, но по-добри резултати? Защо всички питат какво ще стане ако не им се повишат заплатите, но никой не пита какво ще стане, ако не им се повишат? Как ще влязат знаещи и можещи в тая система? Как ще бъде убеден IT-специалистът да си зареже фирмата и да иде да си троши нервите с тийнеджъри? Например.

    Спирам дотук. Писах вече не помня колко пъти, че реформата в образованието е едно, заплатите са друго. Реформата не е равнозначна на съкращения, тя е от методическо естество. Заплатите са от икономическо естество. Какво ще стане обаче? Предвиждам, че ще има съкращения (които не твърдя, че не са необходими, между другото, особено ако говорим в за училища в слабо заселени райони) и с това ще се изчерпи цялата реформа, а образованието ще си остане на нивото от 50-та година. Това ще стане. Тъжно, но факт. Другото – за тези заплати се говори от поне две години. От май месец обаче се говори особено сериозно. Ами намирам за крайно безотговорно поведението на министрите, от които зависи решаването на този проблем – имаха на разположение половин година, през която можеха да вземат мерки, а те междувременно всеячески се опитваха да го неглижират. А образованието не е нещо, което може да се неглижира, още по-малко е допустимо да се играе по този начин с нервите на и бездруго разстроени и ядосани хора.

    Само че наистина ми писна да говоря по тази тема, затова спирам дотук.

  2. Следният коментар на Грънчаров беше маркиран от Akismet като спам. Махнал съм само линковете. Пуснах го за да имате възможност да видите колко е вманиачен този. Бръмчи срещу всеки, който не е на неговото мнение. Това всъщност е точно спам, защото коментара не е по темата и дава линкове към неговият сайт.

    ИЗВЪНРЕДНО СЪОБЩЕНИЕ: Пример за дискриминация на едни блогове за сметка на други, и то по политически причини [линк] и Пишман-цензорът Еленко се мъчи да решава кое е интересно и кое не е интересно на българските читатели [линк] (С извинение пред тия, на които не им пука за нищо, най-малко пък за свободата на словото, и по тази причина са склонни да наричат подобно съобщение “спам”.)

  3. Pingback: Q&A – Преди, за и след учението в Германия | Кандидатстване в Германия и Австрия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.