Европейците спели на работното място

070902_sleep_work.jpg Според изследване, 1/4 от европейците са дремвали на работното си място. Това означава, че ако сте в един офис с още трима, има голям шанс един от тях да спи на работа. Нямам представа колко е точно това изследване, особено като се има в предвид, че са изследвани само 21 хиляди души. Естествено типът работа, нивото в йерархията и атмосферата в самата фирма влиаят.

Аз лично обаче мога да потвърдя от личен опит, че горното твърдение е вярно. Работя в един офис с още трима и чат-пат се случва единия да си събуе обувките и да дремне 15-20 минути. Казвам го по-две причини – тук това се толерира, защото като ти се спи не можеш да си продуктивен, и защото никой от HR не говори български, че да ми разбере блогът. Никой от колегите не го възприема за ненормално, а офиса е добре затворен, че да не пречи на никой. Просто се затваря вратата, която по-принцип стои отворена като покана към всеки, който има въпрос.

Преди работих към университета, където по-голямата част от работата ми правих дистанционно от вкъщи, така че не мога да знам как е било там. Преди това пък бях нощна охрана в панаира във Франкфурт, където до сега много от моите познати работят. Там се спи постоянно, защото смените бяха по 12-15 часа и на ден ти оставаше около 4-5 часа сън в продължение на 1-2 седмици.Има си схеми за предупреждение ако идва проверка и са се случвали много интересни неща. Още по-рано – в самото начало като дойдох тук – бачках като носач по строежите. Там също спяхме по почивките и дори веднъж отказаха да ни платят заради това.

Не знам как е по другите държави, но определено знам, че в Германия се спи на работа. Минал съм през няколко вида работа и съм го забелязал у познати. Определено причината е дългите смени и стресът на работа. Последните пък могат да се обяснят с лошата икономическа ситуация тук и по света и страхът да не си загубят работата след outsourcing към източна Европа или Азия.

[tags]спане, работа, европа, личен опит[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.