Google точат зъби за Skype

Има слухове в мрежата, че Google се оглеждали да купят Skype от Ebay. Че могат да си го позволят – могат. Единият въпросът е дали Ebay ще продава и има ли смисъл да го купят. По-големият въпрос според мен, е как ще се отрази това на потребителите.

Skype имаше проблеми преди време. Не говоря за големият срив, през който в течение на два дни Skype маниаците бяха пред нервна криза. Говоря за това, че след като Ebay купи Skype, той е бил на загуба. В последно време изглежда се оправя и дори е малко на печалба. Тук идва другият момент, че със собственият си бюджет, Skype не може да си позволи стабилна реклама. Нужда от такава несъмнено има, за да може да завладее нови пазари и най-вече бизнес средите.

От техническа гледна точка Skype е в доста добра форма. Има стабилна инфраструктура и притежава голяма част от кодеците, които използва. Има доста добър екип от разработчици из Европа и между 50-80 милиона активни потребители на седмица. За Google това би било от голяма полза, особено като се има в предвид не особено успешният gTalk и амбициите им за навлизане в мобилният пазар. Skype е идеален за мобилна интернет телефония и е вече утвърден на пазара.

За повече аргументи за и против продажбата на Skype от бизнес гледна точка, вижте тази статия на Skype Journal. Във Skype Watch има идея как би изглеждала страницата на Google Skype.

Това, което ме интересува мен повече е как ще се отрази една такава сделка на потребителите. Сега Skype->Skype обажданията са безплатни и обещанието е, че ще останат такива. Google в никакъв случай не би променил това. Иначе ще видим шествие с факли и вили пред главната им квартира. Това, което ще се промени е инфраструктурата и допълнителните (платени) услуги.

Въпреки, че Skype разчита на p2p, пак има централни сървъри, които управляват неща като вписване, пазене на контакти, съобщения, гласова поща и т.н. Сега може да сте забелязали, че са доста бавни и често неточни. На мен ми се налага да използвам Skype на поне два различни компютъра. Когато променя настройките или списъка с абонати на единия, често ми се случва на другият да се появят след ден.

Платените услуги сега са евтини, но не популярни. Както казах, на Skype му трябва сериозен маркетинг, а Google го може това. Интегрирайки го в останалите си системи ще му помогне да се разрасне. Нещо, което примерно могат да направят, е да сложат Google Maps в програмата, като на картата да се показва къде е този, с който говориш. Това го има в Gizmo и ми липсва в Skype.

Най-вече искам да видя, дали Google ще пуснат най-накрая api за чат системата. Много е дразнещо, че не може да се интегрира в други програми/сайтове, както могат всички останали IM програми. Интересно ми е дали и колко достъп до мрежата ще дадат на външни лица. В момента Skype има стриктна политика да не издава никаква информация. Мрежата е толкова тайна и сигурна, че полицията в Европа има проблеми с това. Изглежда престъпността я използва за сигурна комуникация.

Тенденцията Google да работят с отворен код (виж Android), ме обнадеждава, че Skype може да стане по-отворен. Честно казано, тази особеност на Skype започва да ме дразни все повече. Стремя се да използвам колкото се може повече програми с отворен код или поне, които използват отворени стандарти. Ако Skype продължава в същият дух ще започна по-сериозно да се оглеждам за алтернатива.

Всичката тази полемика, разбира се, е в кръга на теоретичното. Ако Google заяви интерес… ако Ebay реши да продава… ако някоя от другите акули не се нахвърли да изпреварва Google… Много въпросителни. Нека оставим на костюмарите да сдъвчат цифрите и да видим какво ще излезе. До тогава се молете да няма нов срив, че в мрежата ще стане твърде тихо.

[tags]google, skype, ebay, копува, технологии, android[/tags]

6 коментара

  1. Интересно дали намерението не е заради SkypePhone, който вече се предлага на пазара…

  2. Подобни телефони имаше отдавна. Повечето бяха стационарни. Този обаче получи най-голям отзив, защото използва само Skype. Android може много лесно да се модифицира да прави същото.

    Надали обаче това е идеята. Google не целят създаването на един телефон или една серия, а разбутване на пазара на операционните системи. Както е тръгнало ще успеят, стига да се реши проблема със Sun.

  3. Ако ме беше питал, или ако беше сверил малко по-добре източниците, никога нямаше да дадеш място на подобен слух.
    В близката 1 финансова година това е изключено да се случи. Съвсем ясно е, че Google, Inc. опитват да вдигнат акциите на GoogleTalk и на обявената технология Android.
    Нека дойде юли и ще имаме повече информация как ще се развият нещата. Може би е добре да се знае, че дори и сега Skype е вероятно едно от малкото готови приложения за Android. 🙂

  4. След разговора ни вчера и аз съм на мнение, че е лошо Skype да влезе под шапката на Google, най-малкото заради и без това всеобхватното им влияние. Ако наистина Skype тръгне като хората на Android, Gtalk просто няма шанс.

    Но е вярно и че Ebay въобще не се справят добре с voip. При условие, че Skype има повече регистрирани и активни потребители от интернет портала им за продажби, не мога да разбера защо толкова плахо подхождат към нещата. Единственото, което са въвели като интеграция е бутон за изпращане на пари с paypal и иконка за skype статус на сайта им. При това последното го сложиха наскоро и отнема точно няколко реда код. Идеи им ли липсват или какво? А програми като gizmo са интегрирали вече и услуги като показване в google maps къде се намира опонента ти, например. Определено трябва да я продадат, но не знам кой ще дойде след това.

  5. Моите впечатления са, че Skype Technologies S.A. се развиват много по-самостоятелно в рамките на eBay. Аз не съм запознат с еBay и интегрирането на Skype към нейните услуги. Допускам, че решенията в тази област са по-скоро зависят от eBay.
    Що се отнася до мнимата продажба: две неща още.
    1. Беше ясно, че се чакат финансовите резултати за I-то тримесечие. Те излязоха и са много добри за Skype (в калдата пуснах превод на статия на Джим Къртни по темата).
    2. Новите абонаментни планове, които бяха обявени (пак съм публукувал материал) показват, че развитието на Skype зависи по-скоро от националните пазари на телекомуникационни услуги. Колкото повече се либерализират, толкова по-лесно става навлизането на Skype.
    За Gizmo няма да коментирам. Това, което този софтуер интегрирал по Skype също е възможно, и то отдавна. Само че е дело на трети производители: услуга, която може да бъде активирана след добавяне на специален бот в списъка с абонати. Дори съм убеден, че това се появи първо за Skype.
    Съгласен съм, че вероятно съществуват кандидат-купувачи на Skype, които биха били по-полезни за технологията ѝ, но смятам, че на този етап това не е наложително. Предлагам да изчакаме второто тримесечие, за да оценим това.

  6. Наистина много неща се преплитат в такива случай. От една страна имаме технологиите и нуждите на потребителите. От друга финансовите резултати и потенциала за растеж. Аз обаче съм сигурен, че една продажба на Skype би бил малък шок и би се отразил зле в някакъв период. Това ще е заради очакването от страна на новите потребители и пазара да видят как ще действа новия собственик и какво ще промени. Поне аз така си мисля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.