Гвардията на БНС

show14896.jpg

Боян Расате е обявил, че иска да се направи национална гвардия , която да помагат при потушаването на масови безредици и нарушаването на спокойствието. Идеята е гвардията да е съставена от доброволци, да се финансира от дарения и като база за изграждането и да се използват спортните клубове на БНС. Изглежда единственото, което остава е парламента или МВР да им делегират правомощия.

Предложението наистина изглежда доста добре – така ще се увеличи отговорността на хората и участието им в хващането на престъпници. Това, което ме притеснява и което мисля, че неминуемо ще опорочи цялата идея е моментът с тези „масови безредици“. В България няма масови безредици. Единственото нещо, което приближава това определение са протестите на хората в защита на природата и тези на циганите. Протестите на държавните служители и пенсионерите дори не се доближават.

За мен идеята им за тази гвардия не се е родила от инцидента в Красна поляна – това е бил само повод. Мисля, че подобна гвардия ще има за цел да пази България не от друг, а от циганите. По някаква странна нишка на мисли, националистите в България са стигнали до извода, че точно циганите и турците са виновни за всичко. Тенденцията да обвиняваме тези, които са различни може много да е помогнала на този начин на мислене, но истинската причина се корени в историята и робството.

Защо хората не свикнат с идеята, че тази глава от историята е затворена и да спрат да се заяждат за това. Да не говорим, че много обръщат реториката на религиозна тема в старанието си да рационализират расистките си изказвания и действия. А по време на освобождението никой не е говорил за религиозна омраза – тогава сме се били с турците, но не защото са „неверници“ (използвам тогавашния термин с, който по принцип не съм съгласен), а защото са ни поробили. Това е различно и някой трябва да го набие в главите на евентуалната национална гвардия.

9dvvv7qq.jpg Според мен ако искат да направят неправителствена организация, която да е в помощ на полицията и да пази народа, трябва да се направи нещо по подобие на neighbourhood watch – групи от доброволци, предимно пенсионери, които прекарват свободното си време в обикаляне на кварталите и съобщават всяко престъпление на полицията. Не, че не могат да го правят и иначе, но факта че са част от „национална гвардия“ помага много на стимула им.

[tags]neighbourhood watch, национална гвардия, бнс, боян расате[/tags]

10 коментара

  1. Спокойно – никой няма да им делегира нищо…
    А ти случайно дали ги видя с какви униформи са? Дизайна да ти е познат?
    А иначе назад в мракобесните времена имаше ДОТ (Доброволни Отряди на Трудещите се). Там се приемаха само най-верните синове на Партията.
    Нищо ново под слънцето от 1919 до наши дни…

  2. О, боже господи! Тея луди ли са? Това си е наказателен звод – не миротворна гвардия. Тези май се взимат прекалено много на сериозно.

  3. Както прочетох днес в един коментар – „Тези, които финансират театрите на Боян Расате и на Цветелин Кънчев са едни и същи“.
    Просто идват избори и се почва – „десният“ Тити Папазов – кандидат за кмет на София, тези младежи отгоре, „цигански бунтове“…
    P.S. Уважавам Тити Папазов не толкова като треньор, колкото за това, че осинови дете, изоставено от майка си, болна от СПИН.

  4. Наистина има интереси в България да има хаос в политическата система. Използват такива сензации и скандали за да дискриминират някой или да настъпят народа по някой мазол. Лошото е, че голяма част от народа не го е видял това. Иска се просто да отклонят вниманието около основните теми – корупцията, престъпността и унищожаването на природата.

  5. аз пък не обяснявам това явление с някакви специални интереси. интереси винаги има. по-важното е, че в бг има ПОЧВА за процъфтяването на такива организации. както някога е имало в германия. препоръчвам чудесната книга на ерих фром „бягство от свободата“, където ще намерите психолигическо-социологическо-историческо обяснение за възникването на фашизма. сами можете да направите паралелите.

    ако ли пък ви е интересна аргетипната психология, хвърлете едно око на карл юнг.

    нищо ново под слънцето 🙁

  6. Pingback: imovelweb.zendesk.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.