Хилари или Барак

barack-obama-official-small.jpgsenatorclinton.jpg Кои са тези? Хилари Клинтън е позната на всички. Барак Обама е другия водещ претендент за кандидат от Демократическата партия на изборите в САЩ през 2008. Да, правилно чухте – претендент за кандидат. В момента се води ожесточена борба кой да представя демократическата партия на изборите. Знае се, че на хората им е писнало от Буш и републиканската партия и спорът сега е кой най-добре ще впрегне тези отрицателни емоции и ще помогне на страната.

Защо ни интересува това? До голяма степен управлението в САЩ влияе пряко или косвено на всички събития по света. Историята ни учи, че когато в страната имат проблеми, те ги изнасят навън под формата на бомби и самолетоносачи. Благородните им като замисъл нападения над тоталитарни режими завършват с хаос и разграбване, което повдига съмненията, че всъщност корпоративни интереси стоят зад войните.

Какво се случва сега? В момента тече активна кампания на кандидатите от демократическата партия. Тази година се забелязва, че са много активни в нета. Те осъзнават влиянието на интернет върху хората и по-специално на блогърите. Има някой американски блогъри, които се четат повече от по-големите български медии взети заедно. Всички тези блогъри взети заедно имат потенциала да обърнат изборите буквално. Затова и кандидатите водят активна кампания в тази насока.

YouТube и изборите? Наскоро CNN и YouTube направиха специален сайт на който посетители на видео сайта могат да запишат въпроси към кандидатите. На специален дебат избрани въпроси са били прожектирани и кандидатите са отговаряли. Ето тук може да видите въпросите и отговорите им. На 17 Септември ще се проведе аналогичен дебат с кандидатите на републиканците. В момента се събират въпроси. В YouTube може да намерите и доста рекламни клипове и коментари от привържениците на единия или другия кандидат. Ще ви покажа клипа срещи Хилари, защото аз съм за Обама.

Чакай бе – тя е жена, той е черен! Да, много интересна комбинация. Всъщност Обама е наполовина черен, но май това няма значение. Според статистиката те са начело и сега въпроса е кой ще бъде евентуалния следващ президент – чернокож или жена. И в двата случая ще е прецедент и ще стане много интересно. Е, все пак може да спечелят и републиканците, но след като Буш се омаза така – надали. А, всъщност не знае човек – все пак говорим за американците.

Новината в Дневник.

Послепис: Не знаете колко ми беше трудно да не напсувам Буш в началото на статията. Опитах се да звучи всички относително обективно.

Послепис 2: Забелязах нещо интересно докато търсех снимките в началото на статията. Изглежда блогърите наистина мразят Хилари. Напишете Obama и Hillary в Google Снимки и сравнете резултатите (или кликнете на линковете за улеснение).

[tags]hillary, clinton, barack, obama, избори, сащ, щатите, обама, барак, хилари, клинтън, демократи, републиканци, блогъри[/tags]

17 коментара

  1. Няма да давам примери и факти само ще кажа, че Хилари като първа дама се опита да направи реформи с/у корпоративните интереси в интерес на хората(мотивите не знам дали са били съвсем чисти). В края на краищата едно е сигурно я отказаха от тези реформи и вероятно се е подала на корупцията.
    Обама от друга страна звучи като интелигентен човек и съм чел само добри неща от авторитетни хора за него. Но кой знае, ако наистина е свестен и него може някой куршум да го намери. Но има възможност и да промени нещо и да остане жив. Пък в края на краищата някой си беше казал „Властта корумпира“ та знае ли се, знае ли се.

  2. Знам, че не помниш в. „Работническо дело“, но постингът ти е като статия от него с леко осъвременени понятия.

  3. Всъщност, надявам се си наясно, че нито Хилари, да не говорим пък за Барак, имат каквито и да е шансове за президентското място.

    Както може би си забелязал, по-голямата част от електората в страната се състои от диви селяни, които гласуват за силни мъжествено-WASP фигури като Буш и Кери и включването на жената и негъра е по-скоро за да създаде определени нагласи (които в следващи кампании могат да бъдат използвани), отколкото да окажат реална конкуренция на другите кандидати.

  4. Ако оставим настрана качествата, които и двамата претенденти със сигурност притежават, пред демократите стои такава дилема, дето със сигурност кара техните починали предшественици буквално да рипат в гробовете си. Тоест: кандидати за президент са жена и негър, а негърът като капак е и мюсюлманин. Всъщност това може би е най-добрият показател за еволюцията, която тази партия е претърпяла само за има-няма 60 години, все пак именно те са били срещу избирателните права на жените и чернокожите в периода на сегрегацията. А днес – жена и негър-мюсюлманин. Все пак аз съм за Хилъри, жените рябва да се поддържаме! 🙂

  5. В контекста на писаното от Longanlon – ако не друго, поне ще е интересно. Изборите няма да са предрешени, като миналите или като тези в България.

  6. Начи ко излиза, че демократите с тези кандидатури си измиват ръцете, понеже са наясно, че нямат шанс?

  7. @Димитър: Защо прилича на Работническо дело? Заради въпросите в началото ли?

    Longanlon, не съм съвсем съгласен, че нямат шанс. Хората искат промяна и може би това е варианта. Не знам какво ще стане, но наистина ще бъде интересно.

  8. Боян: хората НЕ искат промяна. Искат всеки следващ ден да е точно като предишния, ако може с малко повече пари.

    Ако си забелязал, в САЩ процентът на хората, които биха подкрепили радикалистка идеология е доста нисък, при това той е главно в полза на християнския фундаментализъм – който, ще се съгласиш, не е най-подходящото място за изява на жена или негър.

    Според мене с тази кампания демократите се опитват да започнат някакво разчупване на консервативните нагласи на хората към гласуването, като им представят не един да речем, а двама нестандартни кандидати, за да може електоратът постепенно да свикне с мисълта за тях. Не, че се надяват на презисентско място – самият факт, че за пръв път в историята някой би погледнал на жена и негър като на сериозни кандидати е успех за тях.

  9. @ Боян – точно. В САЩ в момента нямат вътрешнополитически проблем – това едно. Второ – както каза Longanlon – не бъркай либералните крайбрежия с консервативната континентална част. Пък и американците гласуват основно с джобовете си – нали знаеш, че в американските вестници новините от света са на половин страница преди спорта.

  10. Може и да си прав, че нямат вътрешнополитически, но имат сериозен социален и икономически. Затова си мисля, че хората ще се обърнат към демократите. Още повече, че на последните избори те почти спечелиха, а от тогава рейтинга на републиканците е паднал още повече.

  11. Moже и да си прав – настроенията срещу Буш са доста сериозни. Но аз мисля, че републиканците ще се разграничат от политиката на Буш и ще извадят свестен кандидат, което ще е повече от достатъчно за победата им, предвид и успеха им в икономическата политика.

  12. Наистина не може да се говори еднозначно за настроенията в Америка, защото самите хора са много различни. Все пак си мисля, че редицата проблеми в социалната сфера, както и войните ще са в полза на демократите.

  13. @Боян – на последните избори за президент (2004) Буш си спечели спокойно – на предпоследните (2000) Ал Гор имаше повече гласове, но поради спецификата на американската избирателна система (президентът не се избира пряко), беше избран Буш. Ал Гор въобще на протестира тогава между другото.

  14. До скоро исках да спечели Обама, защото е чернокож и ще помогне много на малцинствата. От както гледах Sicko на Муур смятам, че Клинтън заслужава да спечели повече, защото тя се опита да направи здравна реформа в САЩ, но републиканците я спряха тогава. Да видим как ще я спрат сега ако стане президент.

  15. На последните избори наистина не спечели много трудно, но се види Кери става ясно защо. Кампанията му въобще не беше агресивна, докато Буш беше на вълната на „анти-терористичната“ си кампания. Виж, не съм прав, че Ал Гор не протестираше. В много интервюта е казвал, че не е съгласен с решението на върховния съд. Обаче за да се избегне политическа криза каза, че го приема. Мисля, че думите му бяха „I strongly disagree with the Supreme Court’s decision, but I accept it“.

    Драго, важното е, че и двамата кандидати открито се обявяват срещи лобирането и т.н. „special interests“. Струва ми се обаче, че Обама ще свърши повече работа в тази насока. Това засяга и здравеопазването, и образованието, и застраховките и това, което най-много ни засяга – военната им дейност.

  16. Овен това току-що ми напомниха, че през последните избори имаше страшно много неправилно изключени от списъците. Повечето от тях бяха чернокожи, които щяха да гласуват за Кери. Бяха ги писали, че имат присъди или нещо подобно. Опитаха да го покрият, но пак стигна до сената. Там обаче нито един сенатор не подкрепи чернокожите за да се проведе разследване как в станало това.

    В този контекст – да Буш беше спокоен, че ще спечели. Както и първия път – когато брат му беше сенатор на Флорида, шефа на изборния му щаб държеше компанията, която бореше гласовете там, а целия Върховен Съд бяха приятели на баща му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.