И аз с WordPress 2.3.1

Снощи се престраших да си обновя WordPress-а. По принцип ме е страх да правя такива неща, защото ми се е случвало вече три пъти да подновявам phpBB на форуми и да се скапва всичко. Затова направих пълен backup на базата данни в sql формат и xml (от администрацията на блогът). Освен това презаписах всички файлове на сървъра за всеки случай. После качих новата версия на WordPress, заедно с подновените plug-in-и и изглежда всичко върви като хората.

Единственият проблем, който срещнах е, че когато записвам нова статия, ми даваше грешка с базата данни. Открих, че проблемът е в един от plug-in-ите ми – Google Sitemaps. Изглежда не е съвместим с промените в WordPress, които включват и променена структура на базите данни. Всъщност трябваше да си сваля новата версия, но wordpress не ми каза, че има такава въобще, което обикновено прави.

Един нов plug-in, който съм добавил е абониране за коментарите. Когато пиша коментар в някой блог, винаги ми се е искало да знам кога ми отговарят. Някои блогове имат абонамент за коментарите на дадена статия, но повечето нямат. Затова реших, че този plug-in ще е много полезен. Когато пишете коментар, автоматично ви изпраща съобщение ако някой ви отговори. Видях го в блогът alabala.org.

Една от причините да преодолея този ми страх от update-и е, че имам намерение скоро да сменя изгледа на блогът ми. Колкото и да се бърникам в този му външен вид, той пак ще си остане стандартният за блоговете. Вече имам идея как ще изглежда новият. Имам намерение да го направя сам, като използвам част от кога на този. Трябва само да намеря някой с по-добър фотоапарат. Не мога да ви дам точно период кога ще е готова, но се надявам да е скоро.

Пак от блогът на Тодор Христов, намерих един много добър списък със съвети за блоговете. В тази връзка се регнах в Google Analytics, където осъзнах нещо интересно. Знам, че много хора използват IE и ги съжалявам. Въпреки това досега съм пренебрегвал тази част от посетителите ми. Затова ще направя новият изглед да се показва еднакво и на двата browser-а. Горната графика показва от къде идва тази промяна в подхода ми. Дори махнах „Too Cool For IE“ от долният ъгъл. Все пак препоръчвам на всички да минат на Firefox, защото просто е по-добър.

browsers.png

Друга промяна в блогът ми е, че ще добавя Blogroll. Сега имам един списък с RSS, към които съм се абонирал в Google Reader, но не съм го публикувал никъде. Много се писа през последната седмица за класации, анти-класации и прочие. Исках и аз да направя нещо подобно, но реших, че ще е по-добре да покажа блоговете, които аз чета, вместо да се занимавам с оценяване и класиране. Не се имам за толкова начетен и опитен.

[tags]промени, нова, версия, блог, класации, съвети[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.