Интернет адреси на кирилица

www-domain-name.jpgТази новина първо я видях в един украински сайт снощи. Днес на обяд се появи и в дира. Оказва се, че всемогъщата, в буквалния смисъл на думата, американска компания управляваща интернет адресите – ICANN – май ще благоволи да позволи регистрирането на адреси на други азбуки, освен латиница. Акцента тук обаче е южна Азия, където бумът на популацията и икономиката доведе до стотици милиони нови потребители. Решението обаче трябва да засяга всички и затова смятам, че скоро ще мога да си регистрирам адрес „юруков.net“.

Първото нещо което ми хрумва е просто да позволят адресите да се кодират в unicode – така всички азбуки и йероглифи ще са достъпни. Проблема възниква обаче със старите програми и сървърни приложения. Когато стандарта се промени, старите програми ще дават грешки. Браузърите бързо ще се адаптират, но сложността на проблема поражда много въпроси. Затова си мисля, че и през 2008 година няма да стане. Те все още не са регистрирали .xxx domain-а, който трябваше да е специално за порноиндустрията. Причините тук са политически, но не смятам че ще им е проблем да намерят политически пречки и за domain-и на кирилица или на арабски.

Впрочем ако сега напишете „http://www.юруков.net“ във Firefox, тя го превежда на „http://www.xn--b1apmgp8d.net“. Този адрес естествено го няма, но се обзалагам, че ако го регистрирам, че ми покаже страницата. Интересно е да се пробва.

[tags]domain, cyrillic, ICANN, интернет, адреси, кирилица[/tags]

2 коментара

  1. Да и аз бях чул че ще става такова нещо като домейни на български, но и да стане никак не е удачно някой да си регистрира такъв домейн според мен. Веднага давам примери: Хората от чужбина които нямат корилизатор няма да могат да влязат а да не говорим някой който веобще не е българин. Също така в много компютърни зали също няма кирилизатори и пак няма да може да се влезе в такъв сайт. Някой браузъри може и да се интегрират към кирилицата, но някои хора също могат да останат без такъв браузър като се има на превид че много хора не търсят да си го обновяват а си работят с версията с която са си свикнали или веобще ако искаш сайта да ти е лестно достъпен което според мен е много важно, няма да си регистрираш домейна на бългърски.

  2. А, то нищо не прачи да се трегистрират по два адреса – един на латиница и един на кирилица дори и само заради гъзарията. Иначе от маркетингова гледа точка, фирмите ще могат да покажат, че поддържат българското интернет пространство. А и е много по лесно да кажеш адрес на български без да ти се чудят как се превежда това на латиница. yurukov.net примерно може да се напише и iurukov.net., jurukov.net и дори urukov.net – всичките съм ги срещал. За сметка на това юруков.net си е еднозначно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.