Интернет референдум за задължителното гласуване

От ВМРО са направили online референдум за пет промени в избирателния закон. Идеята е да се проучи какви са настроенията в обществото към тези промени и дали евентуален референдум би минал. Според мен в идеята за интернет референдума има два недостатъка: първо – повечето посетители на страницата на ВМРО са техни симпатизанти и техния брой ще бъде много повече от този на такива като мен които просто са отишли да гласуват; и второ – фалшифицирането на такива резултати е много лесно. Вярно, че може да се гласува само веднъж от едно IP, но с proxy сървъри може да се прескочи тази защита.

Петте промени са:

 • Задължително гласуване
 • Принцип за уседналост
 • Образователен ценз за избирателите
 • Отпадане деня за размисъл
 • Оповестяване на екзитпола в реално време
 • Със задължителното гласуване и екзитпола в реално време не съм съгласен. Не може да се накара обществото да гласува насила и дори твърдя, че това ще засили неприязъна на хората към политиката като цяло. Въпреки, че има добър потенциал, мисля че е лош ход. Що се отнася до екзитпола в реално време – въобще не съм съгласен, че обществото е узряло до такава степен, че да не се влияе. Мисля си, че целта на ВМРО в случая е хората по средата на изборите да се стреснат от това колко хора са гласували за ДПС и Атака и да се втурнат към урните. Може би са прави, но не смятам, че това оправдава промяната.

  Гласуване на ВМРО Резултатите досега

  За останалите три съм съгласен напълно и особено за образователния ценз. Може да изглежда като интелектуална дискриминация, но не може да се очаква от човек, който не може да чете, да избира парламент и президент. За деня на размисъл също съм съгласен, че е излишен освен с това, че се почива. Принципа на уседналост наистина е нещо хубаво въпреки, че отрязва правата на емигрантите и студентите извън Европа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.