JAXTR – стъпка назад в интернет телефонията

jaxtrjpg.png Вчера една позната от Испания ми изпрати покана да се присъединя към мрежата на Jaxtr. Това е интернет услуга, която комбинира наличната телефонна мрежа с voip технологиите.

Ето как работи – регистрираш се и въвеждаш до 3 телефонни номера. Това може да е домашен, мобилен или служебен телефон. След това намираш или поканваш твои приятели да се включат. Когато искаш да се обадиш на някой от тях, сайта ти дава специален номер, който обикновено е стационарен и е в твоята страна или дори град. Обаждаш се на този телефон и приятеля ти получава обаждането на телефона, който е въвел в сайта. Разговора минава през интернет.


Екстрите включват гласова поща, която можеш да прегледаш в интернет, филтър на хората, които могат да ти се обаждат и изпращане на автоматична покана на всичките ти контакти в пощата. Може и да си направиш панел подобен на този долу, с който да приканиш хора да се включат и да им позволиш по-лесно да ти се обаждат. Подобни панели и банери могат лесно да се добавят в 30-те най-известни социални мрежи.

До тук всичко изглежда прекрасно. На няколко места в сайта изтъкват, че когато се обаждаш на приятел, това ти излиза безплатно. Има обаче една подробност – когато получаваш обаждането на телефона си, ти харчих едни точки наречени jax. На домашни телефони цената е 1 jax на минута, но на мобилни е 16 jax (поне на моя в Германия, в България може да е по-малко). Всеки месец ти подаряват 100 jax или максимум 100 минути разговори. Когато поканиш някой и той се регистрира, ти получаваш още 20 jax на човек. Има и схема за закупуване на jax, но не е отбелязана на сайта и трябва да се пита в мейл как става.

Не е споменато, разбира се, че всъщност когато се обадиш на специалния номер ти пак плащаш разговора, макар и местен. Това излиза пак по-изгодно, защото приятеля ти може да е на другия край на света. Друг проблем, който виждам е, че разговора минава през интернет и разчита на същите оператори, които държат онези телефонни бутки за евтини международни разговори, които изникнаха в големите градове в последната година. Ако сте ги използвали може да знаете, че качеството не е толкова добро и често се скапва още повече ако доставчика има проблеми.

Освен това сайта и услугата са още в бета версия, което означава бъгове. От вчера се опитвам да си въведа телефона и все не ми го приема. Едва преди малко успях. Като дизайн сайта е направен добре и човек лесно се ориентира, но често изкачат грешки ако го използваш по-дълго време.

В крайна сметка излиза, че употребата на тази услуга не е чак толкова лесна и безплатна. Разбира се ако имате намерение да получавате само разговори за 100 минути на месец или имате неизчерпаем запас от познати, които да се регистрират, може да се разминете с таксата на един стационарен разговор.

Защо обаче казвам, че JAXTR е стъпка назад? Това, което интернет телефонията представя като възможности позволява да се отърсим от стандартните телефонни услуги. Човек може да се обажда от компютър на компютър без да има нужда от телефон. В последно време все повече хора използват и джобни компютри вързани към WiFi мрежите (които обикновено са безплатни) за да използват Skype и да говорят безплатно със всички. Все пак телекомите започнаха да се усещат на къде бият нещата и пускат пакети с все по-бърз мобилен интерент. Skype писаха днес например, за broadband мобилен пакет ,който се предлага вече в 8 държави по света и дава възможност да сърфирате и да говорите неограничено със скорост и на цени близки до тези на домашния DSL.

JAXTR от друга страна се връща към мобилните телефони уповавайки се на навиците на хората. Наистина интернет телефонията все още не е заместител на нормалните телефони, но върви бързо в тази насока. Да си призная Skype напоследък ми прави проблеми с качеството, но аз го отдавам на проблемния международен трафик в България и лошия микрофон, който използвам (имам и по-добър, но не ми се включва всеки път). Все пак ако искате евтини и удобни международни разговори, може винаги да използвате онези телефонни бутки.

[tags]jaxtr, jax, skype, void, интернет, телефония, мобилни, стационарни, телефони[/tags]

5 коментара

  1. Стария телефон няма да умре скоро 🙂 .

    Хората харесват, свикнали са да говорят с телефон, а не през компютър. Телефона може би ще стане VoIP, каквито са моите, но ще си остане телефон .

    Не мога да се насиля да говоря през скайп (безплатно) , при условие, че разговор навсякъде по света ми е 3-5 ст/мин през VoIP телефона.

    Да не говорим за другите предимства, като входящи повиквания, независимост от компютър и т.н.

    Освен това при VoIP телефонията трябва да имаш качествена връзка единствено до оператора (който обикновено е локален-наблизо) , а при скайпа е където колко мине 🙂

  2. Не си съвсем прав за това, което наричаш VoIP телефоните. Първо малко уточнение – под VoIP телефония се разбира технология за пренос на глас през интернет. На него разчитат както Skype, така и въпросните „телефони посредници“, които правят международните разговори по-евтини.

    Та проблема на последните е, че разчитат на стария client/server принцип. Тоест когато сървърът е натоварен, качеството пада главоломно. Това се случва още по-често при най-евтините услуги от по 3-5 стотинки, а когато човек иска да чуе нещо, трябва да плати пак толкова, колкото си е по принцип.

    Освен това не си прав и за Skype. Както писах в края на статията, все повече хора започват да го използват в мобилните си телефони и компютри. Единствения проблем в покритието на WiFi, което в някой градове в САЩ вече е пълно, докато в Европа го има предимно около централната част. В нашия университет имаме пълно покритие и ми се е случвало да приемам разговори на pda-то ми.

    Освен това и Skype има възможност за входящи обаждания от нормални телефони. Казва се SkypeIn и комбинирано с това, което плащаш за изходящи обаждания, излиза по-евтино от нормалните мобилни услуги.

    Наистина за сега този вид телефония не е дорасла още за масовия пазар. За целта трябва да има две неща – масов мобилен интернет достъп и достатъчно мощни мобилни устройства, а които да върви skype (или нещо подобно). Първото вече се развива с бързи темпове, а второто е на лице – на почти всички нови телефони може да се инсталира skype и да се използва безжичен нет (или 3G аналогът му).

  3. Да, и аз съм недоволна от качеството на Skype напоследък! Опитах се да проведа разговор със стационарен телефон в Пловдив, качеството беше отвратително! И тъкмо щях сама да се откажа, когато връзката така или иначе прекъсна. Продължих разговора от мобилния си телефон с едно на ум по темата дали ще си купя пак ваучер за Скайп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.