Как е било измислено логото на Олимпийските игри в Пекин

tn.jpg

Ето го логото, а ето как са стигнали до идеята за него.

Опасявам се, че това е реалността там. Дори и олимпийските игри няма да заличат този проблем. Докато обаче бизнеса не спре да помага в експлоатацията и потребителите не спрат да са толкова дребнави и започнат да са по-съвестни, потъпкването на човешките права в югоизточна Азия ще продължи.

Източник: fishki.net
[tags]beijing, олипски, игри, човешки, права, лого, бейджин[/tags]

13 коментара

  1. Много добър клип! Китайците доста се развиха икономически, но по отношение правата на човека са пълна скръб. За най-голямо съжаление САЩ и ЕС предпочитат да си въртят търговята и да си мълчат. Олимпиадата е добър повод да се обърне внимане на нещата, които се случват в Китай.

  2. Наскоро в един от social bookmark сайтовете попаднах на:

    Експлоатация, липса на основни човешки права, политически затворници, убийства бля бля това го има навсякъде, баси. Именно поради тая причина не виждам как някой (държава, народ и квото там дойде) би могъл да действа по тези проблеми, при положение, че всички го правят.

    Мисълта ми е – седим и „ах-ох“ на клипчетата и картинките за Китай, пък в същото време и нас ни експлоатират, отнемат ни правата и т.н.

  3. smn, ти кога за последно си бил подлаган на какъвто и да е вид мъчение? Или пък който и да е бил твой роднина или приятел. В Китай е незаконно да бъдеш изнасилен и плащаш глоби за това. Насилникът не го преследват, а жертвите и ги карат да замлъкнат за деянието.

  4. Клипът е много добър и точен. Винаги съм се чудел, как така всички забравиха Тянанмън и онези младежи, които носеха превръзки на челата с надпис „Give me democracy or death“. Или дребничкия човек с пазарската мрежичка, застанал на пътя на танковете, велик беше! Най-гадното е, че хората са били готови да умрат, за да се промени нещо, а излиза, че са ги избили, за да си останале същото.
    И сега – олмпиада, спортен дух, мир и разбирателство, пълна демагогия, ще им помогнат на китайците да си направят PR-а, а за онези никой няма да си спомни, колко удобно!
    А иначе – вземи се стегни, какъв „Бейджин“ – това винаги се е казвало Пекин на български. Да не почваме и ние като македонците 🙂

  5. Хайде да си говорим на български. Бейджин си е направо Пекин.

    П.П. „ОлиПЛийските“?

  6. Бойкот на тези игри! И без това дотолкова са се комерсиализирали, че вече са изгубили всякаква допир с първоначалната идея.

  7. Атаките и провокациите срещу Китай ще се засилват все повече от страна на запада, защото просперитетът на китайците е уникален и много заплашителен за силните и богатите държави в момента.

    Само да не се стигне до война, от която китайците в момента имат най-малко интерес.

  8. Аз имах една идея, с която може да се защити европейският пазар и в същото време да се засегне темата за гражданските и трудови права на китайците пък и на другите страни с „евтина“ работна ръка. За целта трябва да се направи регулаторен орган, който да оценя доколко дадена държава или компания спазва европейските стандарти за условията на труд, безопасност и качество. Въз основа на тази оценка ще бъдат налагани акцизи на определени стоки съответстващи на оценката за производителя. Така потенциално компаниите ще имат стимул да предоставят по-добри условия на работните си. Другия ефект ще е, че европейските производители, които така или иначе отговарят на тези условия, ще имат относително равен шанс.

    Според мен това може да е решението на проблема, че нашите производители се състезават с Китай, където стандартите са много по-ниски, а и не се спазват. Аз лично не бих искал да използвам продукти, които са произведени от деца или от експлоатираните им родители.

    Знам, че ще е трудно да се създаде такъв орган. Дори на местните агенции по труда им е трудно да контролират нашите си производители. Ако такава агенция бъде направен на нивото на ЕС и има политическата подкрепа и правомощия да санкционира Китай, то идеята ми има по-голям шанс.

    Мисля, това да го пратя на Кунева – нали беше комисар за защита на потребителите. Това може да се впише в този параграф.

  9. Хах интересно и забавно клипче.
    Незнам кви са китайците и ко правят ама си направиха държавата, а ний броим мухите… Преди наистина е било доста лошо, но през последните години правата на хората доста са се подобрили. Е разбира се има още доста път да извървят…
    А относно името смятам че Бейджинг си е най-правилно и така трябва да се казва, не Пекин…

  10. Правата на хората ги няма никакви. Но на тях психологията им е такава, че не си ги и търсят. Примерно не могат да разберат защо по дяволите в Европа имаме обедна почивка и работният ден ни е толкова къс. За какви права говорим като никой не може да каже каквото и да е против държавата и да бъдеш изнасилен е незаконно. Забележете – не изнасилването. Преследват и глобяват изнасилената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.