Как не трябва да се пише блог

Ясно е, че не съм спец по писането на блогове. Този блог ми е първия и го започнах преди около 70 дни. За този период съм научил доста, а и си направих труда да прочета много статии на темата, както и някой лекции в TED. Освен това съм добре запознат с PR на сайтове и какво трябва да е отношението към потребителите, за да мога да кажа, че zip.bg и zazz.bg не се справят добре. Най-малкото в частта с блога.

И двата сайта имат блог – zazz.bg/blog и zip.blog.bg. И за двата съм абониран с Live Bookmarks на лисицата. Всъщност съм абониран за доста RSS feed-ове и тези двата са най-статични.

Като пример нека да ви дам блогът на Zazz.bg. Времето между последната и предпоследната им статия беше 20 дни. Преди това още 11. Предпоследната статия беше за смяната на името на сайта – една тема, която абсолютно трябва да се съобщи. Това, за което писаха преди два дни е култовата песен от Казахстан на Корки Бучек! Във времето между тези две статии се случиха такива маловажни неща като промяна на външния вид на сайта, оправяне на Буболечката и една сериозна дупка в сигурността, слагане на реклами и не на последно място – годишните награди на сайта. Макар, че не всички са от такава важност, поне последната трябваше да се съобщи и обясни.

Върху zip.bg нямам такъв поглед, но е факт, че последната им статия е за поканите, която е точно един ред и е отпреди 7 (седем) месеца. Общо в блогът има 4 статии, а сайта е стартирал преди бая време. За сравнение zazz.bg имат повече статии и периодите са по-малки, но пак не съобщават нищо важно. В крайна сметка излиза, че аз пиша повече за двата сайта отколкото самите те за себе си.

Блогът, когато се използва за такива цели не е нещо лично, а по-скоро новинарската част на един сайт. И в двата сайта това е единственото място, в което можеш да научиш за новости и промени, освен ако не искаш да си ги търсиш сам. Имам чувството, че са започнали блог, защото е модерно и всеки го прави. Не мисля, че начина по който го пишат е нормален. Смятам, че това показва лошо отношение към потребителите и не е добра реклама за сайтовете. Все пак ако искате повече публичност не чакайте някой да дойде при вас – трябва да привличате хората и добрият блог е един от добрите начини.

[tags]zip.bg, zazz, zazz.bg, blog, блог, коментари, новини, липса, отношение, потребители, как не се пише блог[/tags]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.