Как се зарибяват студенти

Това, което виждате горе, е рекламен плакат на една консултантска агенция. Тя търси да наема учащи или завършващи студенти в широк спектър от специалности. Целта на тази реклама е да привлече студентите от рано. Преди време например, Сименс зае цялата менза за няколко-часова презентация от CEO-тата им. Представиха това какво правят и как може един студент да се реализира при тях. Места за реклами като горното пък се дават под наем от университета за същата цел. Така университета печели пари, работодателите – свежо месо, а месото (ние) – богат избор за работа. На тези места обаче няма да намерите реклами за алкохол, парфюми и тем подобни.

Въобще компаниите тук ухажват много студентите. Често се случва да видиш някой да стои на входа на мензата и да те зарибява за нещо. Обикновено са абонаменти за списания, застраховки, кредитни карти или работа. От време на време раздават и разни безплатни списания, ваучери или сладки. Това му се вика стръв – малко, но привлича вниманието.

На долната снимка се вижда щанд на АОК – една от немските здравни каси. Повечето българи тук сме към ТК (а май и студентите като цяло). Затова другите компании агресивно се опитват да ни привлекат. Тук опитват да ми пробутат билет за томбола. Доколкото го прочетох, целта му е да ни каже какви предимства има тяхната каса. Реално като се впишеш в томболата, подаваш заявление за минаване към тяхната каса. Трикове всякакви. В действителност няма голяма разлика между условията на касите. Малко след това направих птица-оригами от листчето.

[tags]реклама, зарибяване, студенти, компании, работа, застраховки, здравни, университет[/tags]

Един коментар

  1. AOK няма предимства.
    McKinsey са малко като секта, но за мега-мотивирани хора, готови да ги изтискат тотално са подходящи. Имат си и плюсове.

    Нормално е да коткат студентите отрано, щото се очаква после да се включат в групата на добре платените труженици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.