Какво намерих на село

Зима. Празници. Както винаги бях на гости с нашите при баба и дядо за Коледа. Тъй като имах малко за правене се мотаех наоколо и снимах. Открих някои интересни неща. Виждал съм ги хиляди пъти, но този пъти но сега ми направиха впечатление. Тази вечер съм си вкъщи реших да ви ги покажа. Действието се развива в Ракитово, между Велинград и яз. Батак.

Това е подробно разписание за полетите до целият свят на Луфтханза за 1977-ма. Луфтханза е основната авиокомпания на Германия. Не съм сигурен, но по онова време май е била в западна Германия. Нямам никаква идея как това е попаднало у нас. Доколкото знам никой от роднините не е пътувал около тази година в чужбина, пък камо-ли с компания от другата страна на стената.

Тази плетачна машина си има история. С нея преди повече от 15 години работеше баба ми в един малък цех в Добрич. След като фалира я купихме и баба ми започна да прави масово пуловери, шапки и други плетени работи. Беше много добра. По-късно я занесохме на село в Ракитово (другия край на България). Там майка ми я използваше известно време и всички шапки, които нося сега, са направени от нея. От тогава си седи в ъгъла мирно.

Ако не знаете iPhone е в България. Или по-точно iFone. Това пиратско копие е гордостта на един съсед. Донесе ми го за да му обясня нещо. Още щом го видях избухнах в смях. Дъщеря му го пратила от щатите. Когато „джи-ес-ем специалистите“ от Велинград са го видели, са заподскачали от радост и 2 часа са го разглеждали. Това китайско копие е просто невероятно. На пръв поглед има цялата функционалност. Когато обаче поработите с него около … минута ви заболява главата. Насладих се на най-неудобния интерфейс, който може да си представите. Камерата беше по-лоша от телефон на 3 години, а екрана с докосване трябваше да го биеш докато отчете нещо. Иначе си имаше мейл клиент, видео и аудио плейър с икони на добре известни (крадени) икони от Google и Apple.

Това са късметите и питката от Бъдни Вечер. На мен ми се падна „Много любов“ и „Пътуване в чужбина“. Последното ми се пада всяка година и е малко странно, защото се знае, че така или иначе пътувам. Може би това означава, че се сбъдват тези късмети.

Тези две снимки са от вторият етаж на къщата. Това е точно преди залез слънце в деня на Бъдни Вечер. Гледката ми се стори интересна.

Тази шевна машина я чакам да я снимам от четири месеца. Горе долу преди толкова време намерих снимка на тъмнокожа жена (вероятно от Африка или островните държави) с древна шевна машина, която поразително напомня тази на баба ми. Може да я видите на долната снимка вдясно. Реших да ги сравня и извода от това, което се вижда е, че са абсолютно еднакви. Разликата е в шарките. Изглежда тогава са ги правили по калъп. Може би дори са били от един и същи завод. Тази на баба ми е правена в СССР и изглежда е била за износ, щом е написано на латиница.

Много обичам огъня. Една от заглавните снимки на блогът ми е съставена от снимки на огньове. Тези двете са от циганската печка в кухнята на баба ми. На огън храната има някак по-добър вкус, а и стаята се затопля в същото време.

Последните две са от пътя обратно. Колата я гонихме да я снимаме. Беше толкова претрупана, че се чудя как помръдваше. Пейката пък я видяхме пред една къща, на която имаше и закачено българското знаме.

[tags]iphone, ifone, снимки, коледа, село, интересни неща, шевна машина, огън, гледка, късмети, питка, ракитово[/tags]

9 коментара

  1. За шевната машина съм почти сигурен, че е правена по лиценз или с откраднат дизайн от Щатите. Баба ми имаше същата – Сингер, от 30 и някоя година. Изглежда почти по същия начин, но с надписи на английски и много красиви рисунки. Потърси архивни снимки на шевни машини Сингер от това време.

  2. Да, прав си. Това е било една много разрушителна тенденция по онова време. Правецът също е бил с краден процесор от IBM. Тъпото е, че доколкото знам ние сме имали по-добър дизайн за процесор, но ръководството е заложило на откраднатото.

    Ето една от оригиналните машини и една от най-новите им.

  3. Здрасти Бояне,

    Да, потвърждавам за ‘Сингер’-а; и моята баба имаше, и мен ме впечатляваше (само че няколко години пред теб ;-)…
    Чета блога ти с определен интерес (попаднах неотдавна, чрез Мегафон на ‘Капитал’, за който пиша от Франция отвреме на време, както и за ‘Дневник’). От 2 януари ще съм в София за няколко дни и с радост бих пил чаша кафе или нещо като се връщаш оттам за Германия…
    Не знам дали мейла ми ти се изписва, но ако не кажи и ще ти го пратя.
    Честита Коледа (малко наопаки стана)

  4. Влади, аз ще съм в София на 7-ми със сигурност. За друг ден не знам. Айде ще ти пратя по мейла телефона ми и ще се чуем след нова.

  5. Пратих снимката на един в САЩ, който поправя такива антични шевни машини. Ето какво ми каза:

    Sorry,
    There are 1000’s of those already here in the US.
    I have had many in for repair.
    Most were made between 1965 and 1970.
    After 1970 1000’s more were made in Japan.
    Bob

  6. снимките на огъня ми взеха думите … а жигулката ми ги върна :Р просто нагледен пример за българската функционалност

  7. Много обичам да правя такива снимки. Май се казваха time lapse. При моят апарат е лесно, защото като се махне светкавицата, събира светлина докато излезе нещо. Само стойка нямам и това скапва повечето снимки. Ох, трябва да си взема по-добър фотоапарат, но все го отлагам. Реално не ми трябва – просто е хоби, а струва бая пари.

  8. бихте ли ми пратили адрез на американеца.може би моята ще го заинтересува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.