Каталог на конфликти

Ето една от идеите, които ми се въртят в главата, но нямам време да изпълня. Постоянно изникват нови и нови скандали и разкрития в българското политическо и бизнес пространство. Обикновено на тези скандали се отделя между 1 седмица и 3 месеца, като понякога отшумяването става по-бавно ако има нови разкрития по случая. Във всички случаи обаче тези скандали излизат извън полето на внимание на обществото по една или друга причина. Типичен пример за това е скандала с Топлофикация.

Аз мисля, че причините за това „отшумяване“ са в непостоянството на обществото и интереса му към новините само когато са интересни. В същото време обаче хората искат да има резултати по скандалите – да има осъдени, наказани, уволнени или поне порицани. Но не искат да следят делата, да наблюдават следствието, да слушат кой свидетел се явил и какво казал. Дребните процесуални подробности не са толкова интересни и затова не им се обръща толкова внимание в медиите.

Това обаче не важи само за скандалите – при законите и заповедите ситуацията е същата. Когато някой закон се обсъжда, почти никой не надига глас. Когато обаче според този закон започнат да ти бутат къщата, всички вдигат революция. Според мен точно това непостоянство позволява редица измами да останат незабелязани и ненаказани.

Това, което си мисля, че ще помогне е каталог с разкрития и спекулации за конкретни измами, фирми и личности. Статиите могат да се свързват една с друга и да се оформи един вид история на престъплението/измамата. Най-големия проблем в това ще е достоверността на доказателствата и тяхното интерпретиране. Затова под всяка такава статия може да има дискусия на темата, докато в самата статия ще бъдат споменавани само данни и цифри.

За целта може да се използва wiki система или направо сайта на bg.wikipedia, като се маркира, че записаното е едната гледна точка. Втория вариант е подходящ, защото wikipedia вече имат установени правила за защита от субективни статии и относително ще бъдат изчиствани изблиците на простащина. В същото време ще се обогатява с факти самата енциклопедия. Негативната страна е, че wikipedia е твърде обща и един по-специализиран сайт ще е по-лесен за употреба.

Защо мисля, че към такъв сайт ще има интерес? Защото има много хора, които обичат да засипват форумите и чатовете с информация колко бил корумпиран този или онзи и как нищо не се е правело по въпроса. Освен това се изписват куп статии по вестниците с информация за скандали и измами. Част от тази информация се събира обикновено под формата на статии със заглавия „Ето защо еди кой си е престъпник“ (обикновено БББ).

Защо мисля, че този сайт ще е полезен? Един подобен сайт би структурирал тази информация и би я направил по разбираема. Освен това ще даде поле за изява на двете страни от спора. Може да се направят pub-sub система за известявания по определени статии или събития. Обикновено някой хора със съвест разбират за гласувания на някой общински съвет, което не е обявено както трябва, но резултата му би повлиял неблагоприятно на жителите. С такъв сайт тези хора могат да предадат новината на другите и да се реагира бързо.

Ако имате идеи и коментари по въпроса, моля пишете.

[tags]българия, конфликти, каталог, сайт, wikipedia, скандали, измами, престъпления[/tags]

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.