Клип с потребителите на Zazz.bg

zazz_stat_070721.png Преди седмица разглеждах списъка с регистрираните потребители в Zazz.bg и видях, че са стигнали половин милион. Дори ако приемем, че малка част са си направили още един акаунт по някаква причина, пак са много хора. Към момента бройката е 457118 и всеки ден се увеличава с около 100. Във всеки даден момент има на линия между 3 и 6 хиляди регистрирани потребители. Струва ми се, че хората не осъзнават това колко е много.

Затова ми хрумна да направя точно това, което направих в началото, когато исках да привлека вниманието към проблемите на сайта – клип. Реших да направя клип с аватарите на всички потребители. Тези, които нямат аватари просто няма да ги включвам. Проблема беше, че не знаех кои точно имат аватари и адресите. Списъка с потребителите е повече от 18000 страници. Затова написах един скрипт, който да изтегля всяка страница, да я parse-ва и да намира аватарите. Неудобството тук е, че постоянно идват нови абонати, а от заза, не са си направили труда да направят сносно подреждане. Затова имаше някой повторения, но с подходящ филтър го оправих.

Извличането на списъка траеше около 42 часа! Това е защото сървъра на зазз не е от най-бързите, а и аз тегля от Германия. Пробвах и от университетската мрежа, но резултата беше същия – просто всяка страница се зареждаше бавно. Когато получих списъка, обработих го и написах нов скрипт да се свалят аватарите. Това се оказа още по-бавно. Всеки аватар беше отделен request, който отнемаше почти толкова, колкото една страница, но този път бройката беше към 6 пъти по-голяма. Все пак след 85 часа и снимките се свалиха. Написах скрипт да ги преименува и сортира по папки, за да е по-удобно за генериране. Разделих ги на две по 9 и реших да направя два отделни клипа по 8-9 минути за да не се получи един дълъг.

За самата направа на клипа използвах Quicktime Pro и Sony Vegas. Първото за комбинирането на снимките в клип, а второто за обработка. За музика използвах двете песни на Automatic Flowers и „What I’ve Done“ на Linkin Park. Всъщност това ми отне повечето време, защото се стараех да напасна звука. Ето и малко статистика:

  • Потребители с аватари: 110000 или около 25% от всички
  • Общ размер на аватарите: 970 Мб
  • Време са сваляне на аватарите (+адресите): 127 часа
  • Време за писане на скриптове: 1,5 часа в рамките на 3 дни
  • Време за обработка на клипа: 1,5 часа
  • Време за рендване и качване на клипа: 2,5 часа
  • Или общо взето съм инвестирал общо към 3-4 часа лично време в това. Останалото беше само чакане. Ето го и клипа:

    Следващото нещо, което ще направя е клип с аватарите само на потребителите с Pro и ще публикувам списък тук. Даже мисля, че списъка се е генерирал вече. Пуснах го преди два дни и не съм го поглеждал днес.

    [tags]zazz.bg, zazz, vbox7, аватари, клип, потребители[/tags]

    14 коментара

    1. Хехе, забавно … и колко много ресурс за целта 🙂

      Браво, де… това е бил голям труд 🙂

    2. Еми всъщност не. Беше много чакане докато се свалят нещата. Останалото като знаеш как да го направиш става бързо.

    3. Klipa e polezen za ekip1t na zazz. Neka se zamislqt kolko abonati ima i kolko mnogo ne6ta ima da opravqt a te ne gi i dokosvat dori. Nadqvam se da me ima v klipa za pro

    4. „Повечето хора го помислиха за реклама на Vivatel и не му обърнаха награда.“

      А може би искаше да кажеш „внимание“ вместо „награда“ ? :]

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.