Кога социалната мрежа има твърде много функционалност

facebook.png Как може функционалността да е твърде много? По принцип колкото повече услуги предлага една социална мрежа или какъвто и да е интернет сайт, толкова по-добре. Така е по принцип.

Идва обаче моментът, в който се чудиш откъде ти е дошло. Снимката отдясно е от страницата ми във Facebook. Това е списъкът на всички покани, които съм получил. Тук не става дума просто за спам, а за социален спам. Нали знаете онези писма от типа „Прати това на Х души и ще си щастлив“, които приятелите ви изпращат редовно? Е това е социален спам – не можеш да ги блокираш, защото са ти приятели, но всички глупости, които ти пращат са си чист спам.

В началото на годината, Facebook изкара последната си новост – Applications. Както името подсказва, това са малко програми, които се добавят към Facebook и предлагат нещо ново като услуга. Реално това са plug-in-и. Идеята е много добра, защото така потребителите могат не само да общуват и да добавят съдържание под формата на снимки, форуми и новини, а и да доразвиват услугите. Разработчиците могат дори и да печелят от някой от тези услуги.

Типичен пример е програмата Octoberfest. Излезе около истинското събитие. Като я добавиш в страницата си, можеш да пращаш виртуални чаши с бира на приятелите си. За целта ти излиза списъка с всичките ти познати и само с две натискания им изпращаш бира и покана за програмата. Резултата е, че има табло, на което пише колко бира си изпил ти и приятелите ти.

На пръв поглед тъпо и ненужно, но е доста популярно. Има и програма за сравняване на вкусовете, друга в която ти си вампир и хапеш хората и т.н. Проблемът с тези програми е, че като ги добавиш, без да се замисляш изпращаш покани на повечето си познати. И аз го правих в началото, но след като започнах да получавам спам като този отдясно, почти спрях да влизам във Facebook. Сега влизам от време на време и то защото с някой хора е трудно да се комуникира по друг начин. Просто всичко това страшно много дразни. Сигурен съм, че има някъде отметка да се откажа от такива покани, но е достатъчно добре прикрита.

Според мен това е грешка, която една такава социална мрежа може да направи. Наистина подобни услуги може да помогнат да се разчупи леда в комуникацията между хората. Когато се прекали обаче, връзките между хората стават хаотични, несвързани и понякога дразнещи. Социалните мрежи са за да свързват хората и да им дават платформа за обмяна на мисли и опит – не на спам.

Впрочем Desk.bg все още не поддържат международни университети. Ще им дадем още време.

2 коментара

  1. А според мен т.нар Applications имат само една единствена цел – да съберат максимално много информация за теб и твоите вкусове, която после да бъде продадена на когото трябва. И мен жестоко ме дразнят тези спамчета, в началото приемах повечето покани, но сега избягвам да го правя, чакам ги да се понасъберат и ги трия 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.