Кой уби шведския турист?

Някой има ли представа кои са онези, които убиха шведския турист? В медиите казаха само че са били наемните охранителни на барът. Това, което ме интересува е какво се прави по въпроса и дали ще има наказани този път. Естествено е онези, които са го направили и тези около тях, които не са им попречили да отидат на съд. Мисля си че това е възможно при тези обстоятелства – чужд гражданин, много свидетели, видео запис, обществен интерес и заплаха за туризма ни. На всичкото отгоре изглежда няма замесени мафиоти, така че и тази пречка я няма.

Това, което е жалко обаче е, че няма такъв обществен, а навярно и съдебен интерес към зачестилите атаки на пияни туристи към месното население. То някоя пияна банда хулигани пребие някой, ту строшат главата на друг (и после цяла Англия ни проклина), ту някой се обяви за жертва на грабеж. Мисля, че трябва да свикваме с тези неща, щом се превръщаме в основна туристическа дестинация за по-бедната част от почиващите по света. В същото време съдът трябва да разбере, че трябва да пази предимно българските граждани в такива случаи. В Германия ако двама турци се сбият най-много да ги вкарат в ареста за една нощ. Ако българин удари поступа някой немец, го очаква съд веднага.

А що се отнася до шведът, предполагам че ако не е бил иракчанин, щяха да действат по-различно. Най-вероятно са го помислили за циганин. Не че пребиването на циганин е по-малко престъпно и неоправно.

[tags]убийство, охрана, несебър, швед, иракчанин, съд, туристи[/tags]

2 коментара

  1. Аз персонално си мисля че няма нещо, което да оправдае убийство. А в конкретният случай със Шведският турист има и запис, който показва доста надхвърлените действия на охраната. Когато го ритат и му скачат на главата, той е напълно беззащитен, а вероятно това е довело до смърта му. Без значение какво е направил туриста, преди да настъпи този миг е имало време да бъде предаден на полицията, лекари и съд. Тук въпросът е за финната граница между защитата и на практика предумишленото (а прокуратурата го дефинира по непредпазливост) убийство. Аз съм за, защитата. Но съм против убийството. Може би в първите 30% от времето охраната си е вършила работата, но следват едни 70%, в които се е престарала. И тя трябва да си понесе заслуженото.

  2. Съгласен съм, но не искам да избързват. Чесно казано искам да се повтори онова, което се случи с английския запалянко. Май това е единствения път, когато си спомням, че съдът си свърши работата като хората. Дипломатите трябва обаче да си свършат работата и да заглушат напрежението в Швеция, за да може съдът да работи спокойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.