Колко струва блогът ви?

moneytalk.jpg Намерих по разни блогове един интересен бутон, който казва, колко струва един блог. Заинтересувах се как така оценяват блоговете. Оказва се, че някой си Тристан Луис е направил изследване за това колко струват една серия от блогове, които са били част от компанията Weblogs Inc. Тази компания е била купена от AOL за 25 до 40 милиона долара. Това, което той е направил е да провери колко връзки има според Technorati към тези блогове и определил относително за колко е било платено за всеки от тези блогове. Цената на една Technorati връзка е оценена между 564,54$ и 903,42$.

Тогава Дейн Карол е взел това изследване и е направил малка интернет услуга, която ви преброява Technorati връзките и ги умножава с долната граница на цената. Всъщност това е нищо повече от едно умножение на цифра,


My blog is worth $5,080.86.
How much is your blog worth?

която може да видите така или иначе ако използвате Technorati с някаква цена. Когато обаче си проверите цената на блога и видите паричната и стойност – като например $5,080.86 при моя блог – някак си стойността се възприема по-различно. Иначе простата цифра 9 изглежда безсмислено. 9 – толкова блогове в Technorati са сложили линкове към моя блог.

Цялата тази концепция на оценка се базира на идеята, че от броя посещенията на един блог не може да се вадят изводи за ценността на информацията. За Technorati са важни колко хора са включили връзки към вас в статиите си. Освен това към всяка статия може да се сложат тагове с които после да бъде намерена. Такива тагове може да видите под почти всички мои статии и когато се отвори профила на някой в Technorati, там може да видите кои тагове се срещат най-често в блогът му.

[tags]Technorati, колко струва, глогът, цена, посещения, връзки[/tags]

12 коментара

  1. Хаха, честито! Снощи проверих дали не се е покачила цената на моя блог и се оказа абсолютно същата, която е посочена и при вас 🙂 Сега логичното е да започнем взаимно да си линкваме всички вкупом блоговете и да им се покачва цената. Хубаво, но това не е пазарна стойност, а виртуална оценка, изразена в пари… Показателно е, че някои български блогъри доста се гордеят с грозноватото каренце, в което обаче цифрата не се ъпдейтва автоматично дори, тъй че спокойно биха могли да напишат и по-висока цена… Сериозно казано, по-важна е интелектуалната стойност на съдържанието (както във вашия блог).

  2. Благодаря за хубавите думи. Гордостта от цената на блогът е доста интересен феномен. Особено като наистина е статично. Според мен в същата категория спадат и Google PR и броя на Technorati връзките, въпреки, че те са по-обективни и наистина имат някаква стойност.

    Е аз съм си сложил Google PR-а на първата страница, но и аз не съм перфектен. Според мен блогът става по-добър ако си го пишеш за себе си, а не за другите. Дразни ме когато видя някой блог в който са копирани половината новини за деня на нюза, дира, гювеча, дневник и не знам си още какво и отдолу са коментирани. Някак си е не оригинално и е клюкарско.

    Е, все пак всеки си решава сам за себе си. Не мога да съдя никой, но аз лично не бих чел такива блогове.

  3. Има много такива инструменти, като този е действително един от най-популярните, особено за блогове.

    Според него, цената на нашия блог гони 14 000 долара, но според мен е малко и засега не продаваме 🙂

    Преди време Атанас Янев ) писа за – там сме оценени за малко над 7000 долара, но алгоритъмът е съвсем друг. Според същия инструмент, Yurukov.net струва 10,815 долара.

  4. Вярно – изглежда като да си носи човек етикета на ръкава, откачам всякакви етикети и горя.

  5. Да, фактически там използват подобен алгоритъм, но са включили повече фактори: входящи и изходящи линкове, трафик, категория, популярност и възраст на домейна. Изглежда дори ти предлагат да продадеш сайта в някакъв си вътрешен пазар. Мога да кажа, че тази оценка е много по-точна и обективна. Има дори и предложения как може да увеличиш цената на сайта ти, които естествено се въртят около стандартния PR.

  6. Всичките тези алгоритми са жив ташак, без извинение. Ако сайтът ти е личен, за чий чеп ти е да го продаваш? Нещо ми се губи логиката. И как dnscoop ми кава, че сайта ми струва $5,500 а на technorati $0.00..

  7. Целта е да се събере статистиката за това колко се чете един сайт и колко информацията в него е ценна. Идеята е тази статистика да се представи под форма, която може лесно да се възприеме от средностатистическия човек и да се оцени. Какво по-добро от финансова оценка. Просто сравняват характеристиките на твоя сайт, с тези на сайтове, които са били продадени за милиони.

    Естествено тук предполагат, че връзката между данните и цената е линейна – колко повече посещения, толкова по-голяма цена. Истината обаче е, че стойността на един сайт скача неимоверно единствено и само тогава, когато набере критична маса от потребители. Що се отнася до блоговете, това биха били читателите и реномето.

  8. Тез цифри са забавни но нереални… Блоговете не могат да се оценят… 🙂

    Пък чак пък хиляди долари… не и докато не видя mоне 1/10 от тези хиляди, няма да повярвам 😛 Мисля, че правим това за удоволствие, за пари не съм чул някой да е успял, с много малки изключения… 🙂

  9. Е, това е ясно – тук не говорим за пазарна цена. Няма такива балъци да купят един блог. Блогът е нищо без този, който го списва. Виж рекламните карета са друго нещо, но този въпрос едва ли е толкова актуален за който и да е български блогър.

  10. Реклама? Може… Но това носи центове, не стотици или хиляди долари;-)

    Виж, за 10 години, ако пишеш, снимаш, публикуваш… кой знае… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.