Личното его и колчетата по Графа

kolcheta.jpg Не разбира как всичко може да бъде обърнато на скандал в тази държава. Слагането на въпросните колчета по Графа е пример за това. Според мен това е едно добро решение предвид ситуацията. А ситуацията е, че полицията не си върши работата. Тук не говоря за некадърност или корупция, а по-скоро за това, че позволяват на шофьорите да правят каквото си искат почти безнаказано. Колкото и да са големи глобите за нарушенията по пътищата, ако тези глоби не се прилагат и не се събират. Типични примери за това са случаят с ламбургинито от преди 3 месеца и този с Ирина в Сряда. Освен това полицията се хвали колко много глоби са събрали, но никой не казва колко процента е събираемостта и колко от шофьорите се разминават.

В този смисъл поставянето на подвижни колчета е логично – така ще се спира движението на коли през пешеходната зона и ще се позволи преминаването на градския транспорт и специалните коли. Изглежда обаче Петков не е доволен от това решение и аз имам две обяснения за това. Първото е факта, че така няма нужда от камери за наблюдение. Полицията по цял свят е влюбена в тези играчки, защото им дават власт над хората и могат да си играят на слец-служби. И сега има камери из София, но странно как проблемите по пътищата не са намалели. Единственото, което виждаме е изтекли клипове като този тук.

Другият проблем е егото на полицията и Петков. Колчетата са сложени без изричното съгласие и съдействие на полицията. Те само са били информирани. За мен тези колчета са логични – решение на общината за справяне с даден проблем. Може да не е най-доброто решение, но като всеки пилотен проект, трябва да му дадем време да си покаже плюсовете и минусите. За полицията обаче това е като голям светещ надпис „Вие не си вършите работата“. Мисля си, че Петков гледа на тези колчета както в ония виц членовете гледат вибратора и казват: „Гледай – робокоп“.

Затова и министъра толкова скача срещу Борисов. Не знам какво очаква от него. Това, че е бил в системата не означава, че трябва да се съобразява само с нея. В полицията има проблеми и да ги отбележи човек не е предателство. Освен това Петков трябва най-накрая да разбере, че полицията е само изпълнителен орган. Те трябва да се съобразяват с общината. Борисов е кмет и когато той има нужда от блокиране на улица или друго съдействие от МВР, той трябва да го получи, защото затова си плащаме данъците.

Що се отнася до общината – и там има стърчащи жици. Тези колчета изскочиха като от нищото. Нямаше дискусия, нямаше съобщения, нямаше дори и спекулации. Все едно, че ги е страх от някой да не им се скара. Това като цяло е погрешна тактика на работа, която трябва да се изкорени. Обществото трябва да знае за всеки ход на управляващите за да им има доверие и за да ги подкрепя. Иначе всичко изглежда като престъпна схема.

Ето и още статии по въпроса:

Eneya – Колчета
Dzver – Колчетата на Графа
Eenk – Авто прегради

[tags]полиция, колчета, графа, софия, борисов, петков[/tags]

Един коментар

  1. чак скандали за колците не знам да е имало. румбата нека си дава изявления, никой не му обръща вимание вече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.