Личното его и колчетата по Графа

kolcheta.jpg Не разбира как всичко може да бъде обърнато на скандал в тази държава. Слагането на въпросните колчета по Графа е пример за това. Според мен това е едно добро решение предвид ситуацията. А ситуацията е, че полицията не си върши работата. Тук не говоря за некадърност или корупция, а по-скоро за това, че позволяват на шофьорите да правят каквото си искат почти безнаказано. Колкото и да са големи глобите за нарушенията по пътищата, ако тези глоби не се прилагат и не се събират. Типични примери за това са случаят с ламбургинито от преди 3 месеца и този с Ирина в Сряда. Освен това полицията се хвали колко много глоби са събрали, но никой не казва колко процента е събираемостта и колко от шофьорите се разминават.

В този смисъл поставянето на подвижни колчета е логично – така ще се спира движението на коли през пешеходната зона и ще се позволи преминаването на градския транспорт и специалните коли. Изглежда обаче Петков не е доволен от това решение и аз имам две обяснения за това. Първото е факта, че така няма нужда от камери за наблюдение. Полицията по цял свят е влюбена в тези играчки, защото им дават власт над хората и могат да си играят на слец-служби. И сега има камери из София, но странно как проблемите по пътищата не са намалели. Единственото, което виждаме е изтекли клипове като този тук.

Другият проблем е егото на полицията и Петков. Колчетата са сложени без изричното съгласие и съдействие на полицията. Те само са били информирани. За мен тези колчета са логични – решение на общината за справяне с даден проблем. Може да не е най-доброто решение, но като всеки пилотен проект, трябва да му дадем време да си покаже плюсовете и минусите. За полицията обаче това е като голям светещ надпис „Вие не си вършите работата“. Мисля си, че Петков гледа на тези колчета както в ония виц членовете гледат вибратора и казват: „Гледай – робокоп“.

Затова и министъра толкова скача срещу Борисов. Не знам какво очаква от него. Това, че е бил в системата не означава, че трябва да се съобразява само с нея. В полицията има проблеми и да ги отбележи човек не е предателство. Освен това Петков трябва най-накрая да разбере, че полицията е само изпълнителен орган. Те трябва да се съобразяват с общината. Борисов е кмет и когато той има нужда от блокиране на улица или друго съдействие от МВР, той трябва да го получи, защото затова си плащаме данъците.

Що се отнася до общината – и там има стърчащи жици. Тези колчета изскочиха като от нищото. Нямаше дискусия, нямаше съобщения, нямаше дори и спекулации. Все едно, че ги е страх от някой да не им се скара. Това като цяло е погрешна тактика на работа, която трябва да се изкорени. Обществото трябва да знае за всеки ход на управляващите за да им има доверие и за да ги подкрепя. Иначе всичко изглежда като престъпна схема.

Ето и още статии по въпроса:

Eneya – Колчета
Dzver – Колчетата на Графа
Eenk – Авто прегради

[tags]полиция, колчета, графа, софия, борисов, петков[/tags]

Един коментар

  1. чак скандали за колците не знам да е имало. румбата нека си дава изявления, никой не му обръща вимание вече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.